2012 m. liepos 31 d., antradienis

Kaip statomi namai

Vienas iš bucų šokoladų namų statymo finansavimo šaltinių yra pobjauris

Fotografijoje matyti luošys idioto veidu, kuris tampomas tokiu vežimėliu po visus pajūrio miestus ir kurortus. Tą pačią moterį su ta pačia graudžia daina bei luošiu  sutikome ir Kostineštyje, ir Konstancoje. Daina vienoda ir luošiai vienodi. Tądien Konstancoje buvo klaikiai karšta  ir du atsarginiai luošiai buvo laikomi  pavėsyje, kol vyko darbas. Kai aš fotografavau buvo labai nepatenkintas tvirtas jaunuolis, kuris prižiūrėjo bendrą sėkmingą visų grandžių darbą. Gerai, kad jis nesugalvojo ir manęs padaryti tokiu ant vežimėlio.
Realiai nežinau, ar tie luošiai sužaloti nuo vaikystės profesionaliam elgetavimui ar yra akrobatiniai artistai, sugebantys išlaužti savo sąnarius pasirodymui. Nes visų trijų trauma/liga labai vienoda. Atrodo tai klaikiai, bet rumunai nereaguoja jau  į juos. Per daug viskas profesionalu.

2012 m. liepos 30 d., pirmadienis

Bucos Šokolado namas

Kelionių vadovus įprastai parašo žmonės nebuvę tose šalyse apie kurias rašo. Leidyklos nebeturi pinigų komandiruotėms...tad netikėkitė jais, vienas ryškesnių Transilvanijos miestų - Huedinas - išvis nurodytas kaip neturintis jokių atrakcijų. Ir tai apie miestą kur stovi Bucos Šokolado namas...


 Jei įvažiuojate į Rumuniją iš Vengrijos pusės tai nori nenori teks važiuoti nacionaliniu keliu Nr.1 ir prieš pat Huediną paruoškite fototechniką. Verta. Aukščiausio lygio ir gerai koncentruotas čigonų barokas. Kitur Rumunijoje vienas kitas, o ten visas desėtkas geriausių baroko pavyzdžių. Daug nepasakosiu, įdėsiu tik nuotraukas. Žiūrėkite ir pajauskite čigonų baroko jėgą.
Kiek pažengusiam mene akcentuosiu pagrindinius puošybos elementus. Įsižiūrėkite atidžiau. Tai mersedeso žvaigždutė. Tikslu. Kas gali būti gražiau ir čigono, ir mašinų perekupo iš Marijampolės akiai? Ir namo statybos pradžios data - 2005, metai kai Europa laukė mūsų visų -   ir romų, ir lietuvių -  išskėtusi glėbį. Tada buvo visų didelės viltys ir tada prasidėjo statybos. Daugumas čigonų baroko namų taip ir liko nepastatyti/neapgyvendinti iki galo. Ką sustabdė pasienio organai, ką konkurentų kulka, kas Prancūzijoje...kaip pasakė vieno viešbutuko savininkas - Rumunija nėra kultūringa šalis, nes džipsiams narkotikais neleidžiama prekiauti. Kaip ir Turkijoje, pagalvojau... Na bet linkime Bucai Šokoladui (ir Kucai, Mucai bei Gucai), kurie statė šimtmečiams, visai savo giminei ir su polėkiu kada nors sugrįžę pabaigti tą grožį.

Gal po 10 metų, bet vėl pravažiuosiu ir patikrinsiu kaip sekasi...