2009 m. kovo 29 d., sekmadienis

Vladislovas ir Drakulos: naujienos




Iš Violetos Rutkauskienės straipsnio:




1444 m. Drakulos tėvas Vladas II kartu su vyresniuoju sūnumi Mirče (Mirkea) dalyvavo vengrų karaliaus Vladislovo Jogailaičio (Varniuko) žygyje prieš turkus. Mūšį prie Varnos vengrai ir jų sąjungininkai pralaimėjo. Jaunasis vengrų karalius Vladislovas Jogailaitis, pagal kai kuriuos rumunų šaltinius, iš mūšio lauko gėdingai paspruko (mūsų istorija jį skelbia žuvus mūšyje), o Drakulos tėvas Vladas II ir jo vyresnysis sūnus Mirčė (Mirkea), apkaltinti per daug dideliu pasyvumu mūšyje, už šį pralaimėjimą sumokėjo savo gyvybėmis: savųjų buvo paimti į nelaisvę ir nužudyti: vyresnysis brolis gyvas užkastas į žemę. Po tėvo žūties Valakijos karūna atiteko ne jos teisėtam paveldėtojui Vladui III Drakulai, bet Vengrijos karaliaus aplinkos žmogui. Tai užgavo Drakulos ambicijas, bet jis netrukus surado savo tėvo ir brolio žudikus, jiems atkeršijo ir, žinoma, susigrąžino Valakijos sostą. Kalbama, kad prieš pat mirtį Drakulos tėvas Vladas II dar spėjo per patikimus žmones Drakulai perduoti iš Vengrijos karaliaus gautąsias dovanas ir užsitarnautas brangias šeimos relikvijas – auksinę Slibino ordino grandinę su slibino simboliu ir vengrų karaliaus dovanotą puošnų Toledo kardą. Kiek toji perduota relikvija buvo brangi pačiam Drakulai, nėra aišku. Kaip ten bebūtų, šioji relikvija, Slibino ordinas, suvaidino tam tikrą vaidmenį Vlado III ir jo giminės gyvenime. Po tėvo mirties pravardė Drakula tapo Vlado III šeimos vardu. Tokiu vardu jis pasirašinėjo laiškus ir dokumentus. Galiausiai ir pats Vladas III Drakula žuvo kovoje 1476 m. prieš kelis kartus gausesnę Osmanų imperijos sultono kariuomenę. Žuvo pačiame jėgų žydėjime, būdamas vos 45 metų. Likimas ir po mirties nepaliko Drakulos ramybėje. Jo kapas buvo išniekintas ir apiplėštas, o palaikai dingo nežinia kur. Taip pat nėra aišku, kas nutiko su tėvo prieš mirtį Drakulai perduotu auksiniu Slibino Ordinu ir puošniuoju Toledo kardu.




1. Taigi ir rumunai patvirtina Vladislovo pabėgimo Madeiron versiją. Iš didelės gėdos arba siekdamas išlikti gyvas.


2. Drakulos patys buvo kankiniai ir aplinkybių aukos, o ne kankintojai.


15 komentarų:

Anonimiškas rašė...

„Valakijos kunigaikštis Vladas III (1431-1476), dar žinomas „Drakulos“ ar „Vlado kuolininko“ vardais, greitai tapo legendine asmenybe – žiaurumo sinonimu. Naujaisiais laikais itin susidomėta jo perversijų seksualiniais niuansais. Vlado kunigaikštystė Valakija buvo Dunojaus žemupio kairiajame krante, įsispraudusi tarp Didžiosios Vengrijos karalystės, kuri laikė jį savo vasalu, ir augančios Osmanų turkų imperijos, kuriai jis mokėjo duoklę. Varnos Kryžiaus žygio metu, kai Vladas buvo dar tik paauglys, jį kaip įkaitą pasiuntė į Osmanų sultono Murado II dvarą; sodomija, kurią jam ten teko patirti, galima laikyti jo vėlesnių obsesijų psichine priežastimi. Nusmailintas kuolas turkams buvo gerai žinomas kaip bausmė. Tačiau Vlado III rankose jis tapo tikru masinio teroro įrankiu. Rafinuotesniu pavidalu tai buvo plonas kaip adata strypas, specialiai nusmailintas, išteptas riebalais ir įkišamas į aukos išangę taip, kad išlįstų pro gerklę; priešmirtinės kančios galėjo trukti net kelias dienas. Vladas III pradėjo valdyti 1456-aisiais, praėjus vos trejiems metams nuo to laiko, kai turkai užėmė Konstantinopolį. Jis laikė save krikščionių kunigaikščių gynėju kovoje su netikėliais. Po vieno išpuolio į kitą Dunojaus pusę jis pasodino ant kuolo 23 883 belaisvius, neskaitant tų, kuriuos gailestingai nukirsdino ar sudegino gyvus. Tėvynėje savo valdymą jis pradėjo masišku valakų bajorijos žudymu; apie dvidešimt tūkstančių vyrų, moterų ir vaikų buvo susodinta ant kuolų „miško“ po jo pilies langais.“ (Norman Davies)

Unknown rašė...

Kartojama pigi saksų pirklių ir turkų propaganda.

Valentina rašė...

Idomu :)

Minis rašė...

Perskaites Anonimisko komentara pagalvojau, kad gal kazka ismokau. O viena dalyka ismokes pagalvojau, kad dar galiu kazka ismokt ir suradau, kad kompiuteris turi tokia programele kalkuliatoriumi vadinama. Taigi pagalvojau idomu butu pabandyt ar sugebeciau ismokti kaip ja naudotis. Paemiau ir ivedziau pirmaji pasitaikiusi skaiciuka 23 883 ir padalinau is kito skaiciuko, kuris lyg tycia sove i galva 60 ir gavau, kad gaunasi 398.05, o ta skaiciuka padalinau is 24 ir gavau 16.585416666 (na ir taip toliau su 6). Bet sioje vietoje pagalvojau, kad skaicius 24 gal nera visai teisingas, atsizvelgiant i realijas pagalvojau, kad skaicius 10 gal geresnis, ir vel paemes 398.05 padalinau is 10 tada gavau skaiciu 39.805 (kaip matosi is karto grazesnis akiai). Taigi idomu, kiek gi laiko tesesi tas ispuolis (pagal si zodi susidaro vaizdas, kad labai trumpai). Man dar idomesnis klausimas ypac nagrinejant istorinius faktus - kaip galima taip tiksliai suzinoti XV amziaus auku skaiciu - ar tikrai buvo tik 23883 o ne 23884 ? o gal net visi 25000 ? kur dingo kiti ? Ar buvo suderintos baznyciu knygos irasai su rastais palaikais ? viskas labai idomu, bet svarbiausia tiketi tuo kas rasoma knygose, nes juk kitaip negaletu tokiu knygu buti.

Anonimiškas rašė...

"Dracula stosował również obdzieranie ze skóry, gotowanie żywcem, palenie żywcem i chowanie żywcem, wyrywanie paznokci, oślepianie, duszenie, wbijanie na hak, przypiekanie i wreszcie chyba najbardziej humanitarne spośród wszystkich ścinanie i wieszanie. Nie rezygnował również z obcinania uszu, nosa i fallusa, a także innych członków ciała. Ponieważ wbijanie na pal było jego ulubioną metodą dręczenia (...) wydano w Wiedniu (1463 r.) w języku niemieckim rejestr win Palownika - Geschichte Dracole Wayde. Na podstawie tego dzieła powstały wszystkie późniejsze opracowania, m.in. rosyjskie z 1488 r., z którego korzystał Iwan Groźny (1530-1584).

In rumänischen und russischen Chroniken ist er Patriot und Held (didvyris).

Buka rašė...

Nieko neišmanau nei apie Drakulą, nei apie istoriją, bet, ačiū literatūrai ir menui, daugmaž nutuokiame, kokie tada buvo laikai ir kaip liaudis mėgo viešas išradingų mirties bausmių atrakcijas. Taigi šitas Vladas III galėjo būti ir patriotas, ir talentingas karvedys, ir sumanus valdovas, ir labai žiaurus žmogus: vienas kitam netrukdo.

Minis rašė...

Anonimiskam vel:
zinote, as visiskai nemoku lenku kalbos, taip, kad bukite malonus isverskite, nes cia nieko visai nesupratau. Neaugau as Vilniaus kraste anei kituose arciau Lenkijos esanciuose, todel niekada neteko vaikysteje sutikti lenku anei tuteisu, is kuriu buciau galejes pramokti sios kalbos.

Taip, Buka, pilnai su Tavim sutinku, kad sunku butu kaltinti viena zmogu, jei visi buvo labai panasus.

Kam buvo neaiskus mano matematinis kalkuliatoriaus kankinimas:
jei turime 23883 aukas susodintas ant kuolu, idomu kiek gi laiko galejo visa tai uztrukti. Jei imant domen viso proceso laika (kuolo drozima, duobes kasima bei aukos sodinima) ir kariu skaiciu (na niekaip netikiu, kad pats Vladas tai dare savo rankomis), tarkim, kad vienai aukai tenka apie viena minute. Taigi auku skaiciu dalinam is 60 minuciu ir dar is 24 darbo valandu per para - gauname, kad toki auku skaiciu reiktu apdoroti mazdaug per 16,6 dienos. Bet tikedamas, kad Vladas nebuvo toks ziaurus savo kareiviams, kad juos verstu dirbti 24 valandas per para, o tarkim vidutiniskai 10 tai gauname, kad tas pats auku apdorojimo laikas isauga iki beveik 40 dienu. O dar kur visas laikas toms aukoms surinkti ir jas kazkaip transportuoti i laisvesnes nuo jau uzimtu kuolu vietas ir t.t.
Vienzo, butu faina zinot kiek gi laiko uztrukdavo ispuoliai, nes tarkim man 40 dienu atrodo, kaip rimtas uzpuolimas, bet cia gal tik man, kuris nieko nesupranta.

Valentina rašė...

Labai smagus ir teisingi pasvarstymai apie auku apskaiciavima :) Istorijos saltiniai is tokio amziaus daznai yra tik kronikos, o jos daznai meluoja, nes visiskai naturalu, jog apskaiciavimas negalejo buti tobulas del ziniu ir kontaktu stokos :) Tokiu tikskiu skaiciu negalima pateikti, todel reiketu rasyti "apie". Vargu, ar kas gretino ir tikslino saltinius, nes ir rasantieji apie siuos ivykius daznai sekia populiarumo bei sensacijos, o ne istoriniu ivykiu atstatymo. Siap, perskaicius straipsni, pagoglinai apie autore, nes, kaip baigusi Istorijos fakulteta, esu gan nepatikli tokioms "sensacijoms". Na, goglis nieko "blogo" apie autore nemini, tad pasiskaiciau ka tame straipsnyje parase. Tikrai idomu, bet kiek pagrista nezinau. Tokio ankstyvo laikotarpio saltiniu mes turime labai mazai, kad galetume tiksliai atsakyti apie LDK rysi su Drakono ordinu...
O apie sodinimus ant kuolo manau - priklause nuo to, kiek kareiviu "dirbo". Jeigu tai buvo visa kuriuomene, tai gal ir ne 16.6dienu jie ten vargo...

Buka rašė...

Anais laikais žiaurumas turėjo būti folklorinių mastų, kad būtų laikomas yda. Tą 1463 metais Vienoje išleistą Vlado Kuolininko kaltybių sąrašą, „Geschichte Dracole Wayde“, vargu bau išleido Drakulos draugai. Spėju, kad Troy teisus. :)

Buka rašė...

Jau vakar pamaniau, kad niekas Miniui iš lenkų tos ištraukos neišvers. :) Nieko ten ypatingo, išvardytos populiarios anų laikų bausmės, kurias taikė Drakula: nudirti odą, išvirti gyvą, sudeginti gyvą, užkasti gyvą, išrauti nagus, apakinti, pasmaugti, pakabinti ant kablio, iškepti ir net humaniškai nukirsdinti bei pakarti. Dar neatsisakydavo nupjauti ausų, nosies, varpos bei kitų kūno dalių.

Gal taip buvo, gal nebuvo, bet kad žiaurumo supratimas buvo kitoks, suvokiau jau vaikystėje, skaitydama T. Smolletto "Hamfrio Klinkerio kelionę". Nieko iš to romano neatsimenu, išskyrus vieną epizodą apie žąsį, kuri - išdarinėta ir iškepta - į stalą XVIII a. Anglijoje buvo patiekiama vis dėlto dar GYVA. Neva skanesnė.

Minis rašė...

Buka, dekui uz vertima, o tai man tas komentaras buvo visai nei prie ko.

Valentina, na pirmas ir pagrindinis klausimas - ka reiskia ispuolis? Pvz. Putinas padare ispuoli i Gruzija - viskas vyko trumpai ir greitai - apie simtas tanku, dar tiek pat lektuvu ir tik apie 40000 kareiviu.

Taigi, jei Vladas taip pat turejo apie 40000 kareiviu (kas gal but yra gana didelis skaicius ne tokiam dideliam valdytojui) tai vis tik yra maziau nei dvigubas auku skaicius, tai reiskia jis negalejo skirti daugiau nei vieno gal vieno su puse kario vienai aukai.

Be to, tarkim kad vienai aukai pasodinti ant kuolo reikia:
1. kuolo
2. duobes tam kuolui pastatyti
3. aukos
Laikas sugaistamas aukai pasodinti ant kuolo gali buti isskirstomas taip:
1. kuolo radimui, transportavimui ir drozimui
2. duobes kasimui
3. aukos saugojimui kol vyksta paruosiamieji darbai, jos transportavimui iki kuolo nugalint visa galima pasipriesinima ir t.t.
4. pati egzekucija.
Akivaizdu, kad visa laika sudejus gautusi zymiai ilgiau nei anksciau priimta 1 minute. Taciau galima mazdaug isvertinti ne pati laika, o dazni - t.y. kas kiek laiko ant kuolo atsiranda dar viena auka. As pagalvojau kad mineta 1 minute, yra pakankamai geras artinys ivertinant kariuomenes dydi, jos drausme bei visus kitus faktorius, kurie trukdytu efektyviai apdoroti aukas. Is kitos puses mano kalkuliatoriaus kankinimai nebutinai turejo atskleisti tiesa, bet nors parodyti kiek pateikti teiginiai fiziskai gali buti artimi realybei.
Ir tikrai nemanau, kad Vladas galejo sau leisti skirti daugiau kaip pusei savo kariuomenes nieko kito nedaryti tik sodinti ant kuolu zmones net pora dienu. Kai tuo tarpu kita kariuomenes dalis uzsiiminejo linksmesniais dalykais plesiant ir prievartaujant.

Unknown rašė...

1.Minio skaičiams valio. Gerai perverti kuolu žmogėną retas karys mokėjo
2.Buka, tu teisi: vokiečiai rašė antidrakuliškus pamfletus, mat Vladas drįso iš jų pirklių imti mokesčius. Tie pamfletai ir liko Vakarams kaip dokumentas apie Drakulą.
3. Sodino ant kuolo ir LDK civilizuota kariuomenė, ypač kazokus. Tai buvo bausmės standartas.
4. LDK Aleksandro dvare tarnavo Jostas Drakula ir buvo siunčiamas kaip pasiuntinys nuo LDK į Vakarus riteriškų ordinų reikalais. Prastos giminės nesiųstų...
5. Svarbiausia kad Vladislovas kolonizavo Madeirą. Tai istorinė sensacija. Sutampa rumunų ir portugalų šaltiniai.

Buka rašė...

Sakiau, kad apie istoriją nieko nenutuokiu, bet štai ką savo fantasmagorijoje "Florencijos kerėtoja" apie Vladą Drakulą rašo Salmanas Rušdis, beje, Kembridže baigęs istoriją:

Vlado III, Valakijos vaivados – Vlado Drakulos, „slibino-velnio“, valdovo Kuolininko, Kazikli Bėjaus – įprastais būdais įveikti nebuvo įmanoma. Jau sklido gandai, kad valdovas Vladas geria ant kuolo pasodintų ir mirties agonijoje besiraitančių aukų kraują ir kad gyvų vyrų ir moterų kraujas suteikęs jam keistą galią nugalėti mirtį. Jis negali mirti. Jo negalima užmušti. Be to, jis turi akmens širdį. Jis nupjovė nužudytųjų nosis ir nusiuntė Vengrijos valdovui, girdamasis savo šaunumu. Tokie pasakojimai išgąsdino kariuomenę, ir žygis į Valakiją nebuvo sėkmingas. Janyčarams padrąsinti sultonas išdalijo trisdešimt tūkstančių auksinių ir pažadėjo, kad po pergalės jiems bus suteiktos nuosavybės teisės, be to, jie atgaus savo vardus. Vladas Velnias jau buvo supleškinęs visą Bulgariją ir pasodinęs ant medinių kuolų dvidešimt penkis tūkstančius žmonių, bet jo pajėgos buvo mažesnės už Osmanų. Jis traukėsi, palikdamas išdegintą žemę, užnuodytus šulinius ir išskerstus galvijus. Kai suvargusi sultono kariuomenė likdavo be maisto ar vandens, karalius Velnias juos netikėtai puldavo. Daug karių buvo nužudyta, jų kūnus pervėrė nusmailintos lazdos. Paskui Drakula grįžo į Tirgovištę, ir sultonas paskelbė: „Tai paskutinė Velnio vieta“.

Buka rašė...

Bet Tirgovištėje jie išvydo siaubingą reginį. Velnias aptvėrė miestą kuolais, ant kurių pasodino dvidešimt tūkstančių vyrų, moterų ir vaikų, kad užpuolikų kariuomenė žinotų, kas jų laukia. Prie pasmeigtų motinų, kurių pūvančiose krūtyse lizdus susisuko varnos, glaudėsi kūdikiai. Išvydęs kuolų mišką, sultonas pasibjaurėjo ir pasitraukė su savo netekusia drąsos kariuomene. Atrodė, kad žygis baigsis katastrofiškai, bet į priekį išėjo herojus su savo ištikimu būreliu. „Mes padarysime, ką reikia padaryti“, – tarė jis. Po mėnesio herojus grįžo į Stambulą su Velnio galva medaus ąsotyje. Paaiškėjo, kad Drakula vis dėlto mirtingas, nors gandai teigė priešingai. Jo kūnas buvo pasodintas ant kuolo taip, kaip jis pasodino daugelį, ir paliktas Snagovo vienuoliams palaidoti, kaip jie norės.

Unknown rašė...

Vakarų Europos istorikai žino Rytų Europos istoriją ne iš šaltinių, o iš kažkokių atpasakojimų. Tad kažkokio suanglėjusio pakio rašliavos mums nė motais.:)))