2011 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Iš sovietikos: kosminis kastuvėlis



Keistajame socializme galėjai patirti netikėčiausių istorijų. Štai dar viena – apie kosminį kastuvėlį.

Tėvas turėjo dvi aistras; gėlininkystę ir techninius išradimus. Deja, vienu šias abi aistras suderinusiu veiksmu galėjome pasigirti tik praėjus daug metų po brandaus socializmo kracho.

Rankos baisiai pavargdavo kapstantis su tulpėmis ir tėvas padarė seriją įrankių tulpininkavimui. Kauptukai, kalibratoriai ir nedideli kastuvėliai. Įrankius liepė laikyti purvinus ir neblizginti labai jais prie svetimų. Kaip smalsus paauglys pavarčiau – plienas kaip plienas, tik labai jau lengvi, rankoje beveik nejauti svorio, o kietumo buvo kaip velniai, akmenis galėjai skaldyti. Tėvai, klausiau, keisti kažkokie tie nauji kastuvėliai, labai jau smagūs rankoje. Va ir gerai, vis atsakydavo tėvas, tik niekam nerodyk…

Palaipsniui net ir į mano visais kitais dalykais(tik ne tulpininkyste) susidomėjusią paauglio sąmonę įsiveržė tyrinėtojo instinktas. Lengvi įrankiai, pasiutusiai lengvi. Kažkas fantastiško yra su metalu. Fantastiką anuomet skaitydavau ir galų gale prispaudžiau tėvą, prisipažink kas tai per medžiaga? Niekas tokios neturi, ar ne taip?

Ir tėvas papasakojo.

Tėvas kaip labai aukštos kvalifikacijos metalo apdirbėjas gaudavo rečiausių užduočių. Kartą pagal kažkokią kosminę programą jie gamino detales iš ypatingai lengvo titaninio lydinio. Programa kaip ir slapta, vadai budrūs, bet ne ten kur reikia, tai yra sovietai yra sovietai. Titano lydinio detalėms buvo užvežta per daug. НИИ miegantis inžinierius tiksliai nepaskaičiavo ir tėvas pakėlęs rankas(kratykite, padlos) išėjo pro gamyklos kontrolės punktą. Už nugaros jam buvo sukišti gaminiai iš niekam nereikalingo kosminio titano.

Tai va, dalis to titano lakšto skraidė po kosmosus, o kita kosminio titano lakšto dalimi mes išsišiepę kapstėmes po tulpių laukus ilgus metus. Po to kai metė tėvas tulpininkystę likusius įrankius išdalinome giminėms ir tie įrankiai dar kažkur turėtų būti naudojami. Retas šiais laikais atpažintų juose titaną.

Kokioje kitoje visuomeninėje sistemoje paprastas gėlininkas galėjo kapstytis žemėje su kosminiais kastuvėliais?

Savaime suprantama tik ne dabartiniame buhalterių ir centų skaičiavimo iškankintame kapitalizme. Tataigi, turėjo socializmas ir savų pranašumų…

5 komentarai:

Aurius rašė...

Tarnavau Baikonūre. Iš to titano, ko tik nedarėme.

Unknown rašė...

Baikonūre...tikiu raketų gabalai mėtėsi, bet čia Lietuvoje - titanas buvo retas paukštis.

Aurius rašė...

Raketos mėtėsi ir gabalai mėtėsi.

Petras rašė...

O mūsų jachta va, irgi turėjo titaninį stiebą, vietoj aliuminio. Baisiai lengvas ir tvirtas. Sako, jog gal tik du tokie Lietuvoj yra.

Unknown rašė...

iš kur?