2015 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Kabintis į gyvenimą



Vaikštau pas masažistę: nugara, koja. Moteris dirba gerai. Kol guliu ant masažinio stalo paslikas išsikalbame. Ji rusė, jai 47 metai, tai jau trečia šalis, kurioje ji bando kabintis į gyvenimą.
Gimė Kazachstane, netoli Celinogrado, dabar tai sostinė Astana, buvusiose plėšinių žemėse. Jos tėvai buvo suvažiavę iš skirtingų CCCP vietų,  atvažiavę plėšti plėšinių. Dar su sovietiniu pasu dingo iš Kazachstano. Kadangi daug klasiokų  buvo vokiečių ir žydų, tai irgi patraukė kaip jie, arčiau Europos, į  Kaliningrado sritį. Maždaug galvojo bus gerai kaip ir  klasiokams. Ir tikrai 80 procentų rusų išbėgusių iš Kazachstano nusėdo Kaliningrade. Ten juos vietiniai pavadino kazachais. Nors ji tikra rusė. “Kazachai” patys ėmė paskolas iš bankų ir remontavosi  butus.Vietiniai  nustebo, taigi reikia laukti, kol valdžia suremontuos. Tai labai barėsi atvykę “kazachai” su vietiniais dėl požiūrio  į darbą ir verslą. Ir kaip ji pati sakė, vietiniai  rusai geria baisiau nei iš Kazachijos atvykę. Matau, kad tai skaudi jai problema, matyt visi vyrai ant kurių užnešė migrantės gyvenimas buvo girtuokliai.Bet gerą dukrą turi, dukra jau baigė aukštąjį, anglistė.
Paaiškino skirtumus. Iš Kirgizijos ar  Pietų Kazachijos atvykę rusai labiau sukti, linkę apgauti, nors verslūs. Likusio Kazachstano rusai darbštesni ir paprastesni, ne apgavikai.
Tačiau Kaliningrade visgi rusai  ne tokie  bjaurūs kaip tarkime Voroneže.Voroneže gali padegti namus, jei per daug gerai dirbi.
Prieš tris metus perkėlė savo  masažistės versliuką į Vilnių. Tinka jos seselės CCCP diplomas, gauna leidimą dirbti, eina  į lietuvių kalbos kursus  antrai  grupei gauti. Kas tai nežinau, bet lyg ir  valdiškon tarnybon tiktų tada. Pirmus metus nebuvo klientų, tai dirbdavo ir Kaliningrade, kad sumokėtų už patalpų nuomą Vilniuje. Dabar jau nebereikia  važinėti į Kaliningradą, užtenka pajamų iš darboVilniuje. Susiformavo klientų ratas. Savo buto niekur neturi, nei Kaliningrade, nei Vilniuje. Bet Lietuvos pilietybės sakė neprašys, kai pasens - grįš į Kaliningradą.

Tai trečia jos šalis, primenu jai 47,  kurioje moteris  bando kabintis į gyvenimą.

Komentarų nėra: