2009 m. kovo 24 d., antradienis

Jurgio šaukimas

Jei nuo Petro ir Povilo lipti aukštyn Olandų gatve po kairei bus tokio Jurgio vaidenimosi vieta Vasaros gatvėje. Nors keli seni vilniečiai ginčija atseit Jurgiui geriausia vaidentis Malūnų gatvėje ant tilto pas Tūlą. Ir tie, ir kiti gal šiek tiek teisūs. Nors Jurgis galėtų vaidentis ir Žvėryne, ir priešais Rusų dramą Pohuliankoje, ir toks Cibulskis sako net Rasų gatvėje.
Savas ritualas paklausyti Jurgio vėlę vėlgi yra žinomas. Bet ne kiekvienas mokės. Sakoma jog tam reikia labai pasiruošti, surasti gerą vyno butelį iš anų laikų, geriausia portveino ar agdamo, galima ir obuolių natūralaus. Jei butelys bus tikrai senobinis, tarybinis - tai švelniai lūpomis pučiant orą pro jo kakliuką atsišaukia Jurgio vėlė ir kartu su jumis išpučia: - Tū...Tū...
Ir vėl seni vilniečiai gali pasiginčyti, tai reiškia arba traukinį arba Tūlą. Bet ir tas ir ta Jurgio vėlei gražu. Gražu ir mums.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

ir man jis kartais vaidenas... http://liutus.wordpress.com/2009/01/12/uzupis-zverynas/

Adas rašė...

Iš Alytaus yra Jurgis, tik ten jam ir vaidentis. :)

Unknown rašė...

Nėra tikresnio vilniečio kaip Jurgis.

Adas rašė...

Nesiginčiju dėl to, kas akivaizdu. Bet ir Alytuj jo pripėduota tiek, kad dar ilgam užteks. Skaitei "Kasdien į karą"? Didelė dalis perpykusių personažų dar ir dabar Alytaus gatvėm vaikšto. :)