2009 m. gegužės 5 d., antradienis

Naujas politinio spaudimo metodas

Mane sužavėjo naujas politinio spaudimo metodas. Rumunija duoda bet kuriam to norinčiam moldavui savo pasą, maždaug per 5 mėnesius. Jau apie milijoną moldavų pasiryžę gauti rumunišką pasą ir taip išvažiuoti į platųjį pasaulį. Tolyn nuo komunisto Voronino respublikos. Taip Voroninas su savo komunistais gali likti valdyti tuščią šalį.
Negirdėtas metodas...
http://www.bbc.co.uk/russian/international/2009/05/090504_romania_passport_moldova.shtml

5 komentarai:

Buka rašė...

Ko gero, mūsų valdžia irgi netrukus... kai elektra vidury žiemos pabrangs iki 1 Lt už kilovatvalandę (o visa kita - atitinkamai), tautiečiai galės rinktis: subomžėjimas ar emigracija.

fanta rašė...

Nesupratau žodžių "negirdėtas metodas".
Metodas pakankamai senas. Jeigu paieškotumėm, turbūt, surastumėm dar prieškario pavyzdžių įvairiose pasaulio vietose.
Nežinau, ar dalino Vokietija savo pasus vokiečiams, gyvenusiems Sudetuose, Danzige, Mėmelyje ir kt. Berods, ne. Bet kažkokie "folksdoičų" popieriai, turbūt, egzistavo. Žmonėms, kuriems buvo pripažįstama TEISĖ tapti Reicho piliečiais.

Po karo- ir po šiai dienai- Izraelis duoda savo pilietybę kiekvienam norinčiam atvažiuot žydui.

Dabar Rusija daro dar geriau: gauti Rusijos pilietybę gali pretenduoti kiekvienas buvęs "sugriautos" TSRS pilietis, likęs "atplėštuose kraštuose". Visokiose Pribaltikose, Padniestrėj, Kryme, Abchazijoj- krūvos tokių Rusijos piliečių.

Unknown rašė...

Bet Moldovoje- negirdėtas efektas 25 proc. gyventojų jau panoro rumuniškų pasų. Šalis ištuštės.
O ir mes - laisvai galėtume - gintarine 51 valstija į Ameriką...Obama nė nesuprastų. Priimame įstatymą ir skrendame. Juk jau beviziai...

fanta rašė...

"25 proc. gyventojų jau panoro rumuniškų pasų. Šalis ištuštės."

Turėti rumunišką pasą- nereiškia būtinai išvažiuot. Tai reiškia galėjimą laisvai kada nori ir kaip nori važinėt į ES šalis. Kad ir spekuliuot, pvz.

Beje. Tau, turbūt, nėra paslaptis, kad lietuviški pasai irgi yra smarkiai populiarūs, gausybė žmonių trinasi po pasaulį su padirbtais lietuviškais pasais, nusipirktais lietuviškais pasais, už nežinomus nuopelnus gautais lietuviškais pasais. Didelė dalis tų žmonių niekada nebuvo Lietuvoj. Kai kurie moka panašiai ištarti savo pavardę, kuri įrašyta pase.

Įsivaizduokim, pvz., tokį fantastinį variantą: Lietuva paskelbia, kad kiekvienas Karaliaučiaus krašto gyventojas turi teisę gauti lietuvišką pasą, nes tas kraštas kadaise buvo lietuviškas ir pan. Variantas fantastinis dėl dviejų priežasčių: 1) kažin, ar sužavėtų Maskvą; 2) ganėtinai rizikinga būtų Lietuvai įsigyt papildomą krūvą "piliečių", kurių patriotizmas ir lojalumas Lietuvai būtų smarkiai abejotinas.
Taigi, variantas fantastinis. Bet vieną dalyką galima įsivaizduot visai aiškiai: norinčių gaut pasą- pakaktų sočiai. Jeigu tik Rusijos valdžia nesiimtų kokių nors velniškai diskriminuojančių priemonių prieš tuos žmones. Jie nesigrūstų visi Lietuvon, jie gal ir Europon toli gražu ne visi išvažiuotų. Bet "priemonę važinėjimui"- kodėl neimt, jeigu duoda?

Anonimiškas rašė...

Nu kokia fantastinė fantos mintis apie Karaliaučių, iš pradžių išdalytume lietuviškus pasus, paskui visą kraštą prie Lietuvos prijungiame. Kaip Rusija Gruzijos pakraščius... Bet jei visi elgtųsi kaip rusai, tektų konkuruoti su vokiečiais - kas greičiau pasus išdalys Karaliaučiaus krašte :D