2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Apie terlius vandalus

Tvarkingas miestas valstybė Singapūras pasodino penkiem mėnesiams grafitty terlių iš Šveicarijos. Šveicarijos prezidentė pritarė vandalų sodinimui. Po to Singapūras kiek pagalvojo ir pratęsė sėdėjimo laiką dar dviems mėnesiais. Kai kurie žmogaus teisių gynėjai cypia dėl to.

http://singaporedissident.blogspot.com/2010/08/shame-on-you-switzerland.html


Kaip griežta tvarką mėgstanti valstybė mano galva galėjo ir daugiau duoti. Su papildoma fizine bausme. Bambuko lazda per pirštus kokius šimtą kartų. Mes ne Singapūras gaila. Mes pas mus šitie terliai dar pagyrūniškai turi savo saitus ir puslapius.

http://paliokas.blogspot.com/2010/08/solomon.html


Dailiai mieganti policija vis dar laukia matyt kol užrašys Solomon ant Pirmo komisariato Kalvarijų gatvėje. Tada gal suras tuos terlius, bent jau kurie Senamiesyje(mane labiausiai erzina). Jie juk labai ir nesislapsto. Yra juk policijai žinomos priemonės atpratinti terlių nuo terliojimo ir be labai oficialių teisinių priemonių....

20 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Va ir nesutinku su tavimi, Troy'au, nes tai yra MENAS, o mentai juos gaudo tik iš neturėjimo ką veikti, kaip ir riedlentininkus, komentatorius ir nepaklusnius keleivinio transporto keleivius. Tiesa, noriu aiškiai nubrėžti takoskyra tarp "išmintingo" "mato" ar "KGS", "Solomon", užrašyto balta spalva ir tikro meno paišyt ant sienų.

Minis rašė...

Keistas, Partizane, Tavo poziuris. Menas siais laikais, zinoma, buna visoks, bet dazniausiai, net jei ir nera placiai suprantamas nors stipriai brukamas, negadina privataus ar viesojo turto. Tuo tarpu terliai (labai geras zodis) gadina savo neprasytais "kuriniais" sienas kurios jiems nepriklauso. Kazkada Kaune buvo statomas toks grandiozinis viesbutis (gal vis dar statomas) Karaliaus Mindaugo gatveje, visa statyba buvo atitverta gelzbetonine tvora. Praejus ilgam laiko tarpui ta tvora vienos akcijos metu buvo apipiesta visokiais piesiniais. Va jei terliai dalyvautu tokiose akcijose, tai tada galima butu priskirti ju "kurinius" menui (nors ne visiems suprantamam). Kitas variantas - pasistatyti savo siena ir "kurti" kiek sirdis geidzia.
Kai pernai buvau grizes i Vilniu, tai pamaciau, kad visas Vilnius ir blogiausia senamiestis, kaip koks juoduku kvartalas. Bjauru. Gerai, kad juos gaudo policija.

Anonimiškas rašė...

Kodėl viskas turi priklausyti man, kad aš galėčiau ant to kurti? Aš asmeniškai prisikentėjau nuo visuotinio draudimo fotografuoti- sykį prekybcentryje BIG net buvo pagavę ir grasino visomis instancijomis, jei jų akivaizdoje- KOKS PAŽEMINIMAS!- trinti visas nuotraukas jų ... parduotuvės, net iš išorės. Visur draudžiama. Irgi, girdi, NE TAVO, ne tau ir pasiimti atminimui. Bet juk tai ABSURDAS- miestas ir vaizdas, kraštovaizdis, fasadai- viskas priklauso kažkam... Noriu ir kuriu meną, kaip išmanau, nes kuriu SAAAAAU, o ne "liaudžiai", gi net neprašau, kad mane prafinansuotų, mano vamzdiec'ą kokį... Niekas neprivalo suprasti. Kiek teko matyti, kai kurie tie "nesuprantamo" "liaudžiai" meno kūriniai geresni už kai kuriuos paveikslus, kabančius galerijose. O turto "gadinimas"- aptakus terminas. O mentai tegaudo, jų reikalas toks, matyt, nėra Lietuvoje jau nusikaltėlių, kad gaudo tuos, kurie kuria.

Minis rašė...

"Kodėl viskas turi priklausyti man, kad aš galėčiau ant to kurti?"

"O turto "gadinimas"- aptakus terminas."

"Noriu ir kuriu meną, kaip išmanau, nes kuriu SAAAAAU, o ne "liaudžiai", gi net neprašau, kad mane prafinansuotų"


Partizane, pasnekejai kaip tikras komunistas - nesvarbu kas ir kam priklauso, jei reikia man tai ir pasiimu. Suprantu, kad jauniem zmonems gali baisu darytis nuo to kiek siek tiek pagyvene turi. Arba jausti, kad viskas kas viesa priklauso jiems be jokiu islygu. Bet siulau siek tiek susimastyt ties tuo ir pagalvot ar tikrai taip yra.

Nebutinai viskas ant ko kuri turi priklausyti tau, bet turi gauti sutikima to kam visa tai priklauso. Tarkim mano menas butu (atsiprasant) palikti fekaliju kruveles. Ateiciau as pas tave namie "kurti" ar butum labai patenkintas jei nepasiklauses leidimo pradeciau savo kurybines paieskas? Neprasyciau suprast tokio meno, bet tiesiogine sio zodzio prasme primesciau ji tau.

O turto gadinimas nera aptakus terminas, kazkas sienas state ir mokejo pinigus, kazkas jas daze ir sieke kad jos butu tokios kokios yra. Vadinasi idejo pinigus, o terlius atejes visa tai nepasiklauses pasiima ir SAVO "kurybai". Kuom gi tai skiriasi nuo mano pavyzdzio apie mano mena tavo namuose, kuri as tik vienas suprantu ir kuriu SAU bet tavo namuose?
Taip neprasai, kad kas pafinansuotu, bet taip elgdamasis pasivagi ta finansavima. Kaip ir sakiau - nusipirk siena, nusipirk baltu dazu, kad galetum ja graziai lygiai nudazyti, tada kurk kie tinkamas SAU ir tada galesi sakyt, kad niekas nieko tau nedave, pats viska pasidarei ir galesi policijai liepti vaikyt tuos kurie nesupranta tavo SAU susikurto meno.

Anonimiškas rašė...

Visiškai ignoravai pavyzdį su fotkinimu... O dėl šikimo ir graffity lyginimo tiesiog neturiu ką daugiau pridurti- kai pradedama tai argumentuoti, diskusija netenka bet kokios prasmės. Dažniausiai sienas statė ne mitinis "kažkas", o valstybė, dažniausiai- sovietinė, tad tas sienas naudoti, kaipo molbertą galima su pina teise. Galiausiai pastato fasadas mieste priklauso ne namo šeimininkams, nes kitaip gal jie man nurodinės, galiu aš daryti nuotraukas, ar ne. Tai absurdas, tokius klausimus kelia tie, kurie patologiškai nesupranta "neliaudiško" meno ir tiek, lygina jį su bala žino kuo. Žmonės perdėm prisirišę prie turto, nors į grabą jo gi neįsikiš.

Minis rašė...

Partizane, fotografija yra gana aiskiai reglamentuota istatymais (bent jau JAV tai tikrai). Tu reglamentu esme - galima fotografuoti visur viska, jei tai nesikerta su kitu teisemis. Bet is visu tavo svarstymu, nemanau, kad tu isikerti i antraja sakinio dali. Lengviausia girdet visur ir viska, nes tai patenkina tavo norus. Kitu teises nera svarbios, nes tu kuri SAAAAAAU.
Whatever, kaip ir tikejausi, mano meno su fekalijomis tau nesuprasti todel taip ir suvulgarinai iki proceso aprasymo.
O komunistinis mastymas akivaizdus - ka sovietine valstybe state, vadinasi dabar niekieno. Bet net nesusimastoma, kad kiekvienas prisidejo prie tos senos valstybes savo mokesciais, vadinasi sienos yra visu ir jei nors vienas is tu visu prisiima sau teise kazka daryti su tomis sienosmis neatsiklauses kitu leidimo, tai jis automatiskai pazeidzia kitu teises.
Kad ir ka sneketum, pastato fasadas priklauso pastato savininkui - jis ji pastate jis ji priziuri ir t.t. Kad neleidzia fotografuoti, tai cia jau jo istatymu nezinojimas, o tavo silpnumas pasiduodant spaudimui. Jei esi viesoje vietoje gali sau ramiai stovet ir fotografuot ka nori ir i kuria nori puse, nes taip tu negadini jokio turto. Taciau jei esi to pastato kieme (pastato seiminiko zemeje) negli tiketis tokiu paciu teisiu. Kaip as negaliu tiketis, kad suprasi mano fekaliju mena savo namie, taip tu negali tiketis, kad as kada nors suprasiu tavo savavaliska sienu tepliojima. O jei nori fotografuot mano nama tai gali atvaryt.
O zmones visada buvo ir bus prisirise prie turto. Akivaizdu, kad dar jaunas (arba nepataisomai sugadintas sovietines sistemos) esi ir pats ne tiek daug turi, todel ir atrodo, kad galima naudotis viskuo ka matai, neidedant jokiu pastangu tam turtui sukurti. O butent tuo uzsiima visi dirbantys zmones - ji kuria.
Tiesa, del neliaudisko meno :) labai butu idomu suzinot ka tu turi omeny. Jei teko apsilankyt mano bloge, tai manau pamatysi ka as laikyciau neliaudisku menu, nors nepretenduoju i jokius meno zinovus, bet suprantu, kad kartais kuriniai gali patikt tik vienam zmogui (kaip kad buvo su daugeliu zymiu dailininku pvz. Vangogu). Gal tu turi kazka kitka galvoje ?

Partizanas rašė...

Man nesvarbu, su kokiomis teisėmis tai kertasi, tai yra mano prigimtinės laisvės esmės- kurti, o ne vartoti. Pastatai, ypač Senamiestyje, mano manymu, iš viso negali būti laikytini priklausomi kažkam. Mano valia- iškeldinčiau iš ten visus ir viską, nes tai trukdo man fotografuoti ir piešti. Negali praeiti, kad tavęs ponaičiukas su "bumeriu" nesuvažinėtų... O dėl graffity- viskas priklauso nuo požiūrio. Jei tu NEMATAI MENO, tai tau tai turto gadinimas. Bet jeigu matai, tai tie kažkieno primesti įstatymai, kurie yra tik popierukai be dvasios, nieko nereiškia. Nes KAIP GALIMA GADINTI pilką sieną, jeigu ant jos kažką nupieši, a? Juk tai ne darkymas, o taurinimas. Bet jei tavo galvoje viskas sudėta į stalčiukus, tai... Niekuo padėti negaliu, nes esu giliai įsitikinęs, kad "permokyti" žmogaus negalima, jis turi PATS SUVOKTI, niekieno neverčiamas. Prisiminkime, kad buvo draudžiamos impresionistų parodos, išjuokiamas van Gogh'as, Picasso'as, Dali... Tas pats dabar: nesupranta minia menininkų, kurie nekuria "dvarui", kurie stato "vienybės krūmus" ir "laisvės grotas"... Vadinti PRASMINGŲ piešinių ant sienų "terliojimu" yra visiškas neišmanymas. Kaip ir tų PIEŠINIŲ lyginimas su slaviško kraujo juodaodžiukų teplionėmis ant kiekvienos statmenos žemei plokštumos... Gimęs šliaužioti arų nesupras.

Minis rašė...

Taip ir supratau, Partizane, turesiu laukti kol pats susiprasi.

O slavisko kraujo juodaodziukai, tai labai fainas issireiskimas :)

grumlinas rašė...

vištapročiai sienų peckeliai, vadinantys savo terliones menu, kažkaip nesugeba suvokti, jog dailininkas kuria ant drobės, kurią įsigyja. o jei tapo freskas ant sienų - tam turi užsakymą arba leidimą

Anonimiškas rašė...

Geriau būsiu vištapročiu (man mieliau- žuvėdrapročiu...) negu miesčioniu, kuriam patinka "autentiškos" senamiesčio sienos, nudažytos kaip Šv. Kotrynos bažnyčią, anot Sigito Parulskio, beprotnamiui tinkančiomis spalvomis...

Unknown rašė...

Terlius lieka terliumi net ir su teoriniu pagrindu.
Kur Glaubico baroko miestas ir kur terlius...

grumlinas rašė...

-> Partizanas - matai, menininkas turi savaiminį siekį būti pripažintas, todėl viešai identifikuoja savo kūrinių (kas ir kokie jie bebūtų) autorystę, tuo tarpu terlius peckelioja sienas naktį ir niekad neprisipažįsta autorystės. Nebent tokiems pat terliams-peckeliams. Tai vat tokis skirtUmas tarp meno ir peckelionių

Partizanas rašė...

Cha, cha, aš irgi neprisipažįstu, kokia mano vardas pavardė, kur gyvenu ir pan. Reiškia visi mano straipsniai yra peckelionės, anot didžiai gerbiamo tamistos, kaip ir jūsų, gerbiamasis, o gal paskelbkite savo vardą pavardę ir darbo vietą? A? Jeigu už tai, kad pavadinau daiktus savais vardais internete gali sulaukti pigmentų vizito, taip ir čia- kol tokia visuomenė, tol ir negali pasigirti, kita vertus- girtis yra buka. Jei aš nupiešiau taip, kad net mentas tūlas išsižios, tai aš žinau, kad tai aš, juokiuosi iš tų, kurie mane gaudo ir su pasididžiavimu šyptelsiu, kai kažkas girs. O vieša šlovė teatitenka visokiems Cicinams ir Zvonkėms.

grumlinas rašė...

-> Partizanas - matai, skirtingai nuo onaniminių peckelių, kurie pašika prie svetimų durų ir pabėga, mano puslapyje info apie mane yra. Nes man nėra ko bijoti.

Minis rašė...

P.S. nu gi nuejau ir pasitikrinau ar as tikrai nuo senatves nieko neprisimenu, bet niekur nerandu, kad impresionistu darbai ar parodos butu draudziamos. Taip ju tapyba buvo kritikuojama, bet anot Wikipedijos imperatorius Napoleonas III liepe ikurti galerija tapybos darbams kuriuos tradicines galerijos atsisake isileisti (na cia toks laisvas vertimas). Gal is pradziu buvo tikimasi, kad is ju visi juoksis, bet is tiesu ju darbai sulauke labai didelio demesio.

Kitas punktas:

Jei aš nupiešiau taip, kad net mentas tūlas išsižios, tai aš žinau, kad tai aš, juokiuosi iš tų, kurie mane gaudo ir su pasididžiavimu šyptelsiu, kai kažkas girs.

Akivaizdziai parodo nesubrendusios asmenybes (prasau nepriimti to kaip izeidimo, nes visi per tai praejome arba praeisime arba einame - tai naturali busena) poziuri - neprisiimti jokios atsakomybes del savo rasymo, miano ar veiksmu tikintis, kad galima bus isvengti pasekmiu. Tuo tarpu subrendes asmuo prisiima pilna atsakomybe uz savo zodzius ir veiksmus, net jei jie preistarauja bendrajai nuomonei.

paskutinis punktas:
Man nesvarbu, su kokiomis teisėmis tai kertasi, tai yra mano prigimtinės laisvės esmės- kurti, o ne vartoti.
Juokas ima nuo tokiu pareiskimu. Kaip rasiau, tau per sunku isikirsti i antraja sakinio dali apie fotografavimo reguliavimus istatymais. Jei visi naudotusi tokiu poziuriu, tai manau neturetum pykti jei as kursiu savo anksciau aprasyta mena tavo namuose, nes juk negali riboti mano prigimtines teises kurti. Ir siuo poziuriu mano kurimas butu tikrai maziau susietas su vartojimu, nei tavo fotografavimas ar sienu terliojimas, nes mano menas nieko nereikalauja gaminti, tuo tarpu tavo fotografijai buvo liejamas zmoniu prakaitas, kad tu kaip vartotojas galetum naudotis tuo fotoaparatu, gadinama zmoniu sveikata chemikalais, tam kad galetum vartoti tos sugadintos sveikatos vaisiais - dazais tu paciu zmoniu sienu terliojimui.

Kaip pats sakai, nieko kito nelieka, tik laukti kol PATS SUSIVOKSI (subresi) ir pradesi giliau vertinti SAVO veiksmus kitu atzvilgiu pirmiau nei kitu veiksmus tavo atzvligiu.

Partizanas rašė...

Tame ir esmė, kad aš nemanau, jog subrendusi asmenybė yra ta, kuri daro, kaip visi ir niekur nekiša nosies, kur negalima... Tai yra subrendęs ėdšikis... O jeigu jūs, gerbiami suaugusieji, laikote savo gyvenimo būdą, kurį patys įstatymais ginate, absoliučiai teisingu, tai tada aš renkuosi būti nesubrendėliu jūsų kompanijoje. Nes, deja, didžiuma žmonių tik paauglystėje pajunta tiesos, laisvės, tobulėjimo poreikį, tas poreikis gaišta universitetų auditorijose, mokyklos suoluose ir darbo kabinetuose, kol galiausiai miršta, o vizualiai matomas žmogus gi toliau sau ramiai, svarbu- teisingai, kaip patsai mano, gyvena... Na, jei pajusčiau, kad tampu tokiu, geriau nušokčiau nuo Vilniaus TV bokšto... Kol kas nematau, nes jūs mane guviai peikiate, kaip ir tuos, kurie kuria meną, MENĄ, ėm e en a. Nepatinka- nežiūrėkite. Nežinau, aš nenoriu viešintis, nejaučiu tam anei jokio poreikio, nes nesu naivus... Vardu pavardę niekur nepasirašinėju, galiausiai, ką tai reiškia- juk nieko, amžinybėje visi esame tokie, kokie esame, o ne kokiais čia dedamės esą.

Partizanas rašė...

Ir ne terliai, o graffity menininkai, vadinkime daiktus savais vardais... Kitaip darosi panašu į sovietinę retoriką: "Kam mums, darbo žmonėms, išsigimęs menas?". Galiausiai, visos ribos tėra viso labo konvencinės, tad, žvelgiant iš kosmoso, jų nė nesimato. O mes čia išsigalvojame NESĄMONIŲ, girdi, reikia lipti pro priekį.

Minis rašė...

Kazkaip galvojau, kad ai, neberasysiu. Bet tik paskutinis mano pasiulymas Tau, Partizane.

Pagalvok ties tuo, kad suaugusieji juk visi iki vieno jau buvo paaugliai ir apturejo ta didziaja laime pajusti proto nusvitima. Nemazai suaugusiuju toki proto nusvitima pajunta dar apie 25 metus ir 40, po to gal dar, bet siuo momentu dar negaliu to tvirtinti. Viskas gerai, Partizane, svarbiausia, kaip pats sakai - neuzsibrezti remu savo galvoje - nepatikesi, bet siuo atveju as su Tavim sutinku 100%.

pi-Ratas rašė...

Nesinervuokit vaikai. Grafiti yra gerai, bet deja pas mus dominuoja peckeliai. Jie kaip ir balandžiai, nekontroliuojamai dergia visur kur papuola.
BET prieš tokius peckelius jau sukurtas vaistas: http://www.zebra.lt/lt/vyrams/technika/Ar-purskiamas-skystas-stiklas-radikaliai-paveiks-valymo-medziagu-rinka-2010-03-02.html

Taip, kad kaip ten tarybiniais laikais sakydavo: "skriskit balti balansžiai"

viz3 rašė...

http://www.saynotocrack.com/wp-content/uploads/2007/10/graffiti-smoker.jpg - tokie dalykai miestą puošia. Ir nesvarbu, ar kūrinys ant kažkieno privačios ką tik dažytos sienos, ar ant apleisto pastato.
Tageriai - tai tie, kurie anksčiau kreivomis raidėmis rašinėdavo tualetuose "B...".
Tuos dalykus manau reikėtų skirti.