2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Barto “Geležies diena”. Filmo paraiškos kopija(labai neoficiali...)

Birutė gimdo Vytautą (I dalis, trukmė 35 minutės )


Birutė gimdo 30 min. Kamera lėtai slenka per jos kančių iškreiptą veidą.
Pagimdo Vytautą ir ką tik pagimdytas kūdikis irgi žvelgia labai mąsliai į žiūrovą apie 5 minutes. Kūdikio Vytauto žvilgsnyje lyg matome Tėvo nužudymą , Jogailos niekšystes ir būsimą triumfą Žalgiryje bei Lucke .

Vytautas bėgioja šen ir ten (II dalis, trukmė 45 minutės )

Matome Vytautą bėgantį pas kryžiuočius. Kamera lėtai slenka mąsliu Vytauto veidu. Veide matomas tragizmas.
Po kiek laiko Vytautas joja atgal, tai yra į kitą pusę. Vėl kamera lėtai slenka per mąslų Vytauto veidą. Matome jame atsispindint visą vidinį tragizmą dėl išdavystės.
Po to vėl Vytautas joja vėl į kitą pusę, pas kryžiuočius. Kamerai slenkant per Vytauto veidą jame atsispindi dar didesnis tragizmas nei per pirmus du prajojimus. Visų trijų prajojimų kiekvienas po 15 minučių, kad žiūrovai sugebėtų įsijausti į vis didėjantį Vytauto tragizmą.

Jogaila pasmaugė Kęstutį (III dalis, trunka 20 minučių)

Viena trumpiausių filmo dalių, per kurią kamera lėtai slenka per Vytauto veidą kai jis išgirsta žinią:
- Jogailą pasmaugė Kęstutį.
Žinios polifoninis kartojimas perauga į šiuolaikinės muzikos kūrinį. Apie 18 kadro minutę vaizdas išplaukia iki 20 minutės.

Katastrofa (IV dalis , 29 minutės)

Totoriai sumuša 1399 m. Vytautą ir jis labai greitai pabėga iš mūšio lauko. Per 3 sekundes. Nepatyręs Barto filmų žiūrėtojas gali ir nepastebėti. Kamera šį kartą paskui jį nespėja(paskui Vytautą), bet lėtai slenka mūšio lauku, kur pilna priguldytų atseit negyvų statistų, kurie lėtai kvėpuoja, nes kamera labai lėtai slenka ir nepatyrę statistai uždūsta.

Jogaila (V dalis, 35 minutės)

Vytautas rūsčiai žvelgia Jogailai tiesiai į akis. Jogailos akyse atsispindi visos jo niekšystės ir po 30 minučių lėto kameros važinėjimo ratu aplink pusbrolius Jogaila prastena:
- Mušim kryžininkus?
Šioje vietoje nepatyręs žiūrovas gali išsigąsti savo garsinių haliucinacijų, bet patyrę žiūrovai turėtų nuraminti besiblaškantį:
- Garsinis tai kinas, garsinis, nebijokite, daugiau niekas nešnekės iki pat pabaigos...

Finalas (Žalgiro mūšis, 8 minutės)

Kamera greitai lekia paskui trijų žemaičių meniškai dobiamą kryžininką. Daug dulkių, kraujo ir rūko. Dėl estetikos. Todėl žiūrovai su palengvejimu atsidūsta, supratę - jau Žalgirio mūšis, pergalė ir tuoj baigsis Barto filmas...

Užsklanda
FIN
Ir padėkos visoms kultūringoms Europos institucijoms(kokios 10 minučių) per kurias išsilavinę žiūrovai vis dar tūno kėdėse, kai keli netyčia iki galo išsėdėję plebėjai pašiurpę kepėstuoja išėjimo link.
Numanoma viso filmo trukmė – 3 valandos

21 komentaras:

Buka rašė...

Ačiū Dievui už Pokemoną Drakulą. Laikinai pamiršau krizę, kosinčią Raštininkę ir net iki paryčių TV3įtartinai žiūrintį girnapusių...

Anonimiškas rašė...

už Banionio kainuotų pigiau :D

Unknown rašė...

Už Drakulą dėkoti reik Transilvanijos žemei.

Taip.Pigu ir netgi daug meno. Balsuokite už Barto variantą.

—vg— rašė...

Deja, nejuokinga (bet čia jau skonio reikalas, neverta ginčytis). Išsityčiot galima iš visko. Tik koks tikslas? Maniau ir manysiu, kad Bartas talentingesnis režisierius už Banionį jaunesnįjį.

fanta rašė...

vg rašė:
"Išsityčiot galima iš visko. Tik koks tikslas? Maniau ir manysiu, kad Bartas talentingesnis režisierius už Banionį jaunesnįjį."

Praleidžiu pirmą sakinį, nors ir labai knieti jį mestelt kaip kamuoliuką į kitą tinklo pusę: "Aha. Būtent. Jaunieji menininkai būtent tik tai ir sugeba, išsityčiot. Ir iš Žalgirio išsityčios, tik duok tokiam Bartui ar dar kitam genijui."

Bet, sakau, praleidžiu šią progą, palieku šį sakinį ramybėje. Kadangi, po teisybei, nemačiau aš to Barto nė vieno filmo (nesugebėjau prisiversti), todėl neturiu teisės kalbėti apie jį nei neigiamai, nei teigiamai. O apie Banionį jaunąjį išvis kalbėti nenoriu, neįdomus jis man.

Taigi, nesiginčiju dėl lietuviško filmo genijų, aš jų nepažįstu.

Galiu pasakyt tik tiek:
Daug kas mano, kad Larsas Von Trieras yra talentingesnis režisierius už Stiveną Spielbergą. Galbūt, ir aš su tokiu tvirtinimu sutikčiau. Tačiau, ar tai reiškia, kad Trieras pagamintų geresnį filmą apie Žalgirį? Jokiu būdu!

Unknown rašė...

Pirma reikia suformuluoti aiškiai poziciją: menas menui ar menas liaudžiai.
Tada galim aptarti tolimesnius variantus, Bartas ar Banionis.

Anonimiškas rašė...

Gal galima suderint, Vilą Smitą Vytauto vaidmeniui, Birutės vaidmeniui ne Golubevą, o Scarlett Johansson, parodant ne tik kančios iškreiptą veidą... tik pigu nebus.:)

—vg— rašė...

Troy’au, kažkaip keistai formuluoji: menas arba liaudžiai, arba menui. Na, buvo laikai, kai menas turėjo priklausyt liaudžiai, ir menininkas potencialiai geriausias buvo tas, kurio kilmė proletariška, buvo ir liaudiškumo reikalavimas (kad liaudis suprastų), ir nieko nebuvo blogiau už meną menui – dekadentizmą. Regis, sovietų valdžia jau baigės. Bet vis tiek tebekalbam: menas – kam?, o ne koks?. Yra talentingai sukurtų kūrinių, kuriuos praktiškai visi supranta (kad ir Fantos minimas Spielbergas), yra ir visiškai niekų; kaip ir yra visokiausio vadinamojo „meno menui“. Suprantamumas, sakykim, daugumai vis dėlto nėra joks kokybės rodiklis.

Anonimiškas rašė...

Suprantamumo siūlau siekti, žvilgsniuose ir veiduose panaudojant animaciją.

Unknown rašė...

Vg, per nepriklausomybės metus kūrėme kiną, skirtą tik ne visai gabių žmonių savirealizacijai. Aš noriu kino, kuris būtų patrauklus ir paaugliui, ir seneliui. Mano galva Geležies diena turėjo tokius šansus. Barto atveju filmas būtų vėl siaurai festivalinis. Kokiam šimtui žmonių. Bet ne visai Lietuvai.

—vg— rašė...

Troy’au, bet ar toks dalykas įmanomas – filmas „visai Lietuvai“? (Nebent Tu turi galvoj Seimo frakciją „Visa Lietuva“.) Koks kūrinys, iš jau egzistuojančių, Tavo manymu, yra „visai Lietuvai“? Nebent Maironio-Naujalio „Lietuva brangi“.

Unknown rašė...

Iš filmų - Skrydis per Atlantą ir Herkus Mantas.
Lietuva brangi - taip.

Nova rašė...

Blogai. Aš nusivyliau. Tokį filmą reikėtų statyti "Marš marš -tratata" stiliumi.
Nebūtų brangus. Komentatorius užpildytų prastų aktorių vaidybą išsamiais paaiškinimais.

Anonimiškas rašė...

Gerų aktorių turime. Kam būtinai kraštutinumai - talentingas, bet elitinis Bartas arba masinis vidutiniokas Banionis jaunesnysis? Yra gi visokių puipų.

Anonimiškas rašė...

Oj, tik ne Puipą, per daug tas nevykėlis gerų romanų sugadino.
Aišku, ir ne Banionį. O šiaip, tai kaip ir nėra kam duoti, gal tai mergužėlei, kur "Balkoną" susuko - pirmas padoresnis filmas nepriklausomoje Lietuvoje

Anonimiškas rašė...

Mergužėlei gali nepavykti mūšiai.:) Tarp ankstesnių Puipos ekranizacijų yra labai gerų, pvz., "Procesas" arba "Amžinoji šviesa". Liaudžiai gal kiek bartiškos.:)

Nova rašė...

Pradžioj gal nutarkim ar darom komediją ar tragediją ar dar kažką tokio. kaip mum lengviau į tą žalgirį žiūrėsis? Na ir kad atsipirktų žinoma. Nors dėl atsipirkimo tai čia be šansų. Bet gi reikia kažką daryti? žalgirį reikia statyti. Aš tik nežinau kaip įkišti epizodą kai Vytautas arklį Juodojoj Jūroj girdo. Bet epizodas yra būtinas, patys suprantat.

Anonimiškas rašė...

arkliai sūraus jūros vandens negeria :D

Anonimiškas rašė...

Komedija būtų pigiau, bet lietuvių liaudis neturi humoro jausmo. :(

Anonimiškas rašė...

Tada belieka Ignas Vėlyvis.

Anonimiškas rašė...

arba Emilis Miškinis :D