2010 m. rugsėjo 24 d., penktadienis

Trečiaip

Iš tokių valstybių kaip Turkmėnija ar Uzbekija galima smagiai pasijuokti, vien ko vertas pagrindinis uzbekų paminklas – Uzbekijos gaublys. Jame Uzbekistanas užima beveik visą matomą Žemės gaublio pusę. Galima demokratiškai paliūdėti dėl jų režimų žiaurumo. Vos tik maišto užuomazga - šaudo žmones su kulkosvaidžiais ir išguldo šimtais(Andižanas). Bet galima ir trečiaip – tiesiog ten žmonės gyvena ir pats įdomumas kaip jie ten gyvena. Mačiau kai ką iš labai arti.

Žmonės gyvena vargingiau nei mes. Bet maistas pigus, lepioškė - 40 cnt, mėsos kilogramas – 10 litų, daržovės nuo 40 cnt., vietinė degtinė bei vynas nuo 3 litų, labai geras vietinis alus Starbast su žalia etikete – 2 litai už butelį. Valgo iš turguje pirktų rytą produktų dieviško skonio plovą(šiandien už poros valandų valgysiu Balkanų moters ruoštą pagal visas geriausias Taškento manieras plovą – gera iš anksto). Šildymo išlaidų nėra. Vis linkę prekiauti ir nors kai kurie uždirba iš prekybos tik 50 cnt per dieną vistiek prekiauja. Saulės perteklius matyt išugdo pasitenkinimo gyvenimu vitaminą. Diktatūra pabrėžia savo rūpinimąsi paprastais žmonėmis ir kai žiūrėjome iškilmingą Karimovo kalbą 19 Nepriklausomybės metinėms jis pasakė, kad Uzbekistano žmonės jau gauna 500 USD vidutinį atlyginimą. Atrodo ir Lukašenka žada prieš rinkimus vidutinį atlyginimą 500 USD. Jie ten gal susitarę… Telefono linijos Taškente užsiblokavo. TV žiūrovai puolė skambinti vienas kitam - girdėjai? Ir ilgai juokėsi….

Verslo nišų yra daug, auksas, dujos, nafta, ir šiaip paslaugos. Ir kaskart užsienio investuotojai yra dailiai rytietiškai suviliojami, bet po dviejų metų investuotojai išnyksta kaip dūmas palikę velniop savo pinigus. Kodėl? Na pirmame realaus darbo etape tikrina kas netingi bei ima savo duoklę – saugumas, mokesčiai, muitinė, milicija. Jei prašoki pirmą etapą, o tai labai retas pajėgia, ateina antras etapas – nori išsivežti pelną ir reikia konvertuoti sumus į kažką tvirtesnio. O čia ir šakės. Nėra valiutos bankuose. Ir metų metų žmonės laukia konvertacijos ir nesulaukia. Taip kaip pasakojo ir eina investuotojai bangomis – turkai, indai , korėjiečiai, ateina ir po dviejų metų dingsta. Vidutinė sklasės kaip ir nėra, yra feodalai, kurie reguliuoja kas jiems priklauso ir nepriklauso, visi kiti palyginus su mumis vargšai.

Bet dar kartą kartoju, žmonės išgyvena, bankai paskolų namo statybai neduoda, tai namai statomi lizdiniu būdu. Vienas kambarys, po to dar du kambariai, po to antras aukštas.

Rusai išvažinėjo bangomis, dabar lyg ir dalis lieka, kaip ir korėjiečiai, armėnai, azerbaidžaniečiai, totoriai, tadžikai. Visai pradingo tik vokiečiai.

Gyvena žmonės, kur basas dingsi.

Komentarų nėra: