2015 m. kovo 13 d., penktadienis

Kauno ponia arba iš mano vasarų kaimo istorijų


Graži Kauno ponia Pulcherija iki karo  buvo ištekėjusi už aukšto Lietuvos karininko.
Atėjo bolševikai ir nukankino jos vyrą. Taip sakydavo kaime ji ir po karo, ir dukra jos taip garsiai sakydavo.
Pulga sugebėjo išsisaugoti save ir dukrą savo kaime, jų neištrėmė. Buvusi karininkienė tapo gera kaimo siuvėja, ilgai sovietų laikais sėkmingai  siuvo  ikikariniu Kauno stiliumi. Išsižiojusioms kaimo mergoms pasakojo apie  šilkines apatines  Kauno ponių kelnaites. Kai nutrunka jų gumelė, tai šilkas toks švelnus, toks slidus, kad kelnaitės iškart nukrenta žemiau kelių. Laimė, kad  ponios Kaune nešiojo ilgas sukneles, tai ji sustojo, kai taip jai atsitiko,  ir įsidėjo  kelnaites į rankinuką. Ir toliau vaikščiojo po Kauną.
Pulga antrą kartą  neištekėjo, bet draugavo su kunigu iš tolimos parapijos. Važiuodavo į svečius pasipuošusi. Bet ir tas kunigas po karo  pakliuvo į bolševikų kalėjimą. 
Jos dukra buvo irgi graži ir gero būdo. Bet susirado biedną vyrą. Buvusi Kauno ponia  labai nenorėjo tokio žento. Kai jis šiais  laikais  bandė ūkininkauti,  tai juodųjų kalakutų nesugebėjo  auginti  Jo juodieji kalakutai tupėdavo aplinkiniuose medžiuose. Kalakutai išskrisdavo pas kaimynus, kaimynai neatiduodavo kalakutų. Mūsų anys – niauriai atsakydavo į prašymus gražinti skraiduolius. Nudobti irgi negalėjo kalakutų, nes žinojo jų vardus. Tai pragyveno su tokiu gero būdo vyru Pulgos duktė 53 metus. Sakė tiek metų ir nesibarė.
Palaidojome Kauno ponios dukterį šią  savaitę. Ikikarinis Kauno ponios Pulcherijos stilius  buvo bematomas tik  pas vyresnę anūkę, kita, išaugusi pilkame  provincijos mieste, jau suvis nebeturėjo laikinosios sostinės  šarmo, o proanūkė...Proanūkė  - jau  visiškai  gariūninė  mergikė.

Per tris kartas visiškai pradingo Kauno ponių stilius. 

Komentarų nėra: