2009 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Filmas apie Žalgirį Kultūros ministerijos tinklapyje

http://www.lrkm.lt/index.php?1870982738

Toliau tęsiu susidomėjimą nemariosios Kultūros ministerijos tinklapiu. Štai puslapis apie kiną. Atnaujintas kiek suprantu valdininkės Blusiūtės šių metų balandžio mėnesį paskutinį kartą. Nė žodžio apie nelaimingąją Geležies dieną. Kam tai rūpi. Baltarusiai gi padarys filmą kokio reikia. Bent jau tokia nuomonė iš viešų Ministro pasisakymų man susidarė.
Ko ten siunta visuomenė dėl filmuko ar tai Kultūros ministerijos rūpestis? Paaiškinu. Triukšmauja paprastai intelekto nesužaloti delfi komentatoriai. Jie kaip seniai nustatyta yra nekultūringi ir tokiu būdu nepriklauso Kultūros ministerijos kompetencijai.
Tad filmo apie Žalgirį likimas liks mistiniame kultūringame rūke…

12 komentarų:

—vg— rašė...

Gėda turėt išankstinę nuomonę, bet: nė kiek negaila dėl šito „aborto“ – dingojas, kad nieko gero, išskyrus „lietuvišką perspektyvą“, iš to filmo nelaukiau nuo pat pradžios. Va iš Barto buvo galima laukt.

Unknown rašė...

Tai turėjo būti paprastas lietuviškas patriotinis filmas. Tiek ir laukiau.
Visos normalios tautos tokį pasidarė. Net ir latviai.
Bartas tokiam filmui netiko.

—vg— rašė...

Gali būt, kad Banionis jaunesnysis būtų padaręs „paprastą lietuvišką patriotinį“ – tik ką? O Bartas – filmą. Su latviais sunku būtų lygint, nes jie ėmėsi visai kito laiko – XX, o ne XV amžiaus.

Nova rašė...

Tokį filmą pastatyt-kainuoja. Kalbu truputį žinodamas. Esu Napoleonmečio laikotarpio istorinio karo klubo dalyvis. http://pulkas.puslapiai.lt/news.php Mūsų apranga ir visa emunicija kainuoja vienam žmogui apie 4000 litų. Mano šeimoje esame tryse šiame klube.
Bendraujama ir su viduramžių, bei pirmo ir antro pasaulinių karų dalyviais.
Žalgirio mūšis tai jau riterių laikai. Ten apranga kainuoja apie 10000-30000 lt. Tikrai ne kiekvienas gali sau leisti. Ankstyvieji viduramžiai...kai dar nebuvo šarvų daug pigesni.
Sakysim, kad ir tokie filmai kaip Karas ir taika Bondarčiuko-Borodino mūšis. Grandiozinis darbas. Vėlesni filmai, kad ir Amerikiečių tolo gražu neprilygsta šiam. Neseniai kažkas statė Lietuvoje, dalyvavo ir mūsų klubų nariai. Kur aš suku. Kad pastatyt tokį filmą ir gerą filmą aš neįsivaizduoju kiek jis turi kainuoti, o bet kokį statyti-ar verta????
Reikia palaukti geresnių laikų.

—vg— rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Nova rašė...

Bet yra dar viena problema su tuo Žalgirio mūšiu. Ar tai vien Lietuvos reikalas tokį filmą statyti. Ar ne su tautom, kurios dalyvavo reikėtų tai daryti. Va tuomet šis filmas suvienytų tautas. Kaip mislinat blogeriai.

Unknown rašė...

Bartas tik menui. Banionis - plačioms masėms. Menui kino prikurta. Tautai iki šiol per 20 metų nei vieno filmo. Net sovietų laikais buvo Herkus Mantas ir Skrydis per Atlantą.

Unknown rašė...

Nova, turime tik savo jėgomis kurti. Jei su kitomis tautomis - tai bus ne mūsų Žalgiris. Joks patriotinis.
VEKSUi išmėtėme ir išvogėme 20 filmų apie Žalgirį sąmatų.Taigi pinigų yra.

Nova rašė...

Nesvaikit chebra.Ekonomikos neišmeskit. Kas jį žiūrės? Ar statydami tokį filmą vien tik savo jėgomis mes nesupriešinsime tautų. Juk tai nebuvo vien tik Lietuvių mūšis prieš Vokiečius. Iš kokių pozicijų aš kalbu? Karo istorijos mūšių inscenizacijos tai tik žiūrovam. Ką jūs žinote apie tai? Spėju, kad nieko. Ar matėt istorikų ginčus dėl vienokio ar kitokio mūšio. Spėju, kad ne.
mano 14 metų dukra, kuri dalyvauja mūsų klube ir girdėjo istorikų ginčus ir skirtingas traktuotes istoriko pripažinta kaip turinti istorinį mąstymą. Nes supratokas yra istorija ir jos traktavimas iš skirtingų pozicijų.
Bet ką aš čia kalbu. Žalgirio mūšio inscenizacijos vyksta kiekvienais metais, bet lietuviai ten nekviečiami. Ar žinot kodėl?

Unknown rašė...

įdomu kodėl?

Nova rašė...

Pasipūtę asilai. Jokios politikos. Klubinis bendravimas.
Istoriškai mūsų pulkas susikūręs 1792 ir žuvęs 1794 Kobilkoje (Lenkija prie Varšuvos) 1812 metais jokiame Napoleontmečio mūšyje neturi teisės dalyvauti. bet mes dalyvaujame ,kaip egzotiškas pulkas turintis to meto aprangą ir ginkluotę. Nes mūšio organizatiriam tai orginalu, o žiūrovas ir taip nieko nesupranta.
O viduramžininkai-riteriai, kurių šarvai kainuoja dešimtimis tūkstančių tai gi pasipūtę asilai. Nu gal gali prezidentūroje pasirodyti. Mes taip pat dalyvaujame prezidentūroje (iš patrankos bubiname).
21 amžiuje niekam nereikalingi pasipūtę asilai. Šita liga ir mūsų klube buvo pradėjus dygti kai pirmą kartą išvažiavom į Lenkiją, bet apsiraminom, aplaužėm išsišokėliam ragus.
21 amžiaus patriotizmas yra bendras. Nėra priešų. Buvę priešai-draugai.Geriausi mūsų priešai-draugai rusai ir Berorusai....po mūšių inscenizacijos gali ir vaikai gimti :) ir šeimas sukurti. :)

Anonimiškas rašė...

Mano gilių giliausiu įsitikinimu, filmą statyti reikėtų ne apie Žalgirio mūšį, bet apie Partizanus arba Pilėnus. Žalgrybizmas jau liga tapo prieš gerus 40 metų. Nejau neįgriso?