2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis

Apie priešdėlio da- vartojimą lietuvių kalboje





Nemėgstu ilgų diskusijų. Tad tik  trumpam įsivelsiu į diskusiją su kalbainiais  apie  priešdėlio da- vartojimą. Jau maždaug trisdešimt metų žinau koks tai efektyvus/efektingas  priešdėlis, jei pavartotas vietoje ir taisyklingai, su literatūrinės kalbos stiliaus pojūčiu.
Tą vasarą mes dvi jaunuolių poros  gyvenome Kretingoje, kažkokiame bendrabutyje, bet iš keturių gyvenančių trys buvome  nelegalūs gyventojai. Bet jaunam viskas lengva, įlipi pro langą ar šiaip slapstaisi kokiame tualete. Svarbu stogas virš galvos.
Gyvenimas buvo depresyvus Kretingoje, bet virte virė Palangoje, tad į ten  autobusu nuvažiuoti sukrapštydavome kapeikų. Tik bėda buvo:  paskutinis  autobusas Palanga – Kretinga anksti išvažiuodavo ir palangiškes linksmybes mes per anksti nutraukdavome. Kartą taip ir nespėjome į paskutinį autobusą. Liko  du variantai: beveik dešimt kilometrų pėsčiomis arba taksi. Taksi maždaug kainavo mūsų visų keturių pinigus iki kol išvarys iš bendrabučio mūsų  vienintelę legalią  gyventoją (praktikos pabaiga), tai yra dar savaitė....
Visus turimus pinigus  taksistui ir parodžiau,  kad drąsiau mus vežtų iki Kretingos. Taksistas nuvežė. Bet mūsų planas  buvo taupyti, pinigų negalėjome atiduoti, nes patiems neužtenka. Daviau tik rublį ir mes išlipome. Taksistas tylėjo. Kol ėjome link bendrabučio taksi važiavo paskui mane ir pro atvirą langą rėkė:
-         Ei, man tiek neužtenka!
-         Daugiau neturime.
-         Aš mačiau, -  falcetu  jau cypė taksistas, - dadėk dar! Dadėk!!!
Tada aš sustojau. Grįžau prie taksi. Sugriebiau  taksi abiem rankomi  už vairuotojo  palangės ir pasakiau  raiškiai su gera dikcija it respublikos nusipelnęs artistas  skaitydamas “Anykščių šilelį”, ypač akcentuodamas priešdėlį da-  :
-         Išlipk, dadėsiu. Dadėsiu kiek tau tilps.
Priešdėlio da- pavartojimas laiku bei vietoje suveikė ir taksistas staiga paspaudęs gazą nurūko.
Taigi mano galva šitas nutikimas liudytų apie  priešdėlio da- vartojimo būtinumą bei ženkliai papuoštų literatūrinės lietuvių kalbos ekspresiją  bei raišką.

2 komentarai:

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

klausyk, ar ne tu prieš kokį 30 metų buvai suautostopinęs mano dėdę su gaz-53? Jo patyrimai tokie neužmirštami, kad daugiau NIEKADA NIEKAM nebesutoja pavežėti

Unknown rašė...

Ne viską gi man kariam gal...