2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

Dar trys užsilikę mintys iš savaitgalio




1. Plechavičiokai. Tas pats mechanizatorius papasakojo, kad blogai buvo tiems katrie nuėjo pas Plechavičių. Bet kai kuriems dar gerai baigėsi.
Kai Plechavičius liepė išsivaikščioti rinktinei tai visi iš jo kaimo išsivaikščiojo namo. Ale atėjo rusas ir vėl vaiskan juos paėmė. Tai beveik visi iš jo plechavičiokų atsidūrė prie Liepojos ir dar pakariavo su vokiečiu. Pabuvo abiejose fronto pusėse. Garsusis Kuršo katilas. Tai sakė  dar 1945m. gegužės 10-ą po Berlyno kapituliacijos rusų oficieriai išrikiavo juos šturmui. Bet jau tada vokiečiai pasidavė. Vokiečiai Kurše priešinosi geriau nei Berlyne. Dar  rusai bene 22 vokiečių divizijas nelaisvėn paėmė. Rusai tiek maisto net neturėjo, tai daug tų belaisvių ir numirė. Taip pasakojo jo plechavičiokai.

2. Emigrantas iš Vulverhamptono grįžęs (jei gerai supratau miesto pavadinimą, nes buvo labai prastos dikcijos dėl sulaužyto žandikaulio).Trumpi trumpos emigracijos įspūdžiai.
O lietuvės jau kaip medum visiems pateptos. Lenda ir anglai, ir babajai prie jų. Babajai tai išvis kaip išprotėję prie lietuvių moterų...turėjau tokią figūringą draugę – tai jai gatve neleisdavo praeiti. Kartą įbėga ji į namus mūsų. Babajų visa gauja  prie durų stovi ir užkišę koja duris net neleidžia uždaryti durų. Gerai kažkoks pagalys pakliuvo po ranka. Duris šiaip ne taip uždariau. Jei nebūčiau namie tai jai būt šakės. Grupiniu būdu  babajai būtų perėję ...
Iki Anglijos nebuvau rasistu. Dabar jau esu. O miesto meras ten kur buvau pats su tiurbanu.
Neatlaikiau tokios Anglijos – grįžau.

3. Geležinis Vilkas žaidė su Londono regbio komanda BAC. Kelis kartus vilkai ryškiai pirmavo, atrodo tuoj, tuoj, sutriuškins. Bet – kadangi aš skaitau knygas ir žinau istoriją – anglai sukūrė tokią  imperiją tik todėl, kad niekada nepasiduoda.
Ir tikri anglai  tokie tebėra.
Po kiekvieno lietuviško smūgio anglai pakildavo ir vėl lysdavo kovon. Nepasidavė. Lietuviai  pavargo daužytis į jų sieną. Neišsilavinęs lietuvių jaunimas nustebo, kaip jie taip? Vėl ir vėl pakyla. Ir vėl priešinasi. Londoniškiai  buvo kaip jonukai-stovukai (kitaip vankos-vstankos). Parverti, o jis vėl išsišiepęs stovi.
Knygas, jaunuoliai, reikia skaityti, ypač istorines.
Lygiosios 53-53.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Keista, bo mūsų kaime plechavičiokai prieš pat ateinant rusui su vokiečiais išėjo. Po to kažkur pajūry pateko į nelaisvę, tada lageris, po to amnestija ir darbas kolūkyj.

Unknown rašė...

visaip buvo, kaimas kur?

Anonimiškas rašė...

Prie Kavarsko, Anykščių r.