2009 m. sausio 30 d., penktadienis

A.Nikžentaitis "Vytauto ir Jogailos įvaizdis Lietuvos ir Lenkijos visuomenėse


Ši knyga - skandalas. Kaip jos dar nenutrenkė perkūnas ir "Žalgirio" fanai?


Skandalingiausios vietos:


1. Žalgirio mūšis vyko visai ne Žalgiryje, o Žalialaukyje (Griunefelde...). Pervadinti tiek sportinių komandų šitokios krizės metu ? - tai mano komentaras

2. Jogailą kaip Lietuvos priešą išrado Maironis 1903 m.

3. Jogaila kaip Lietuvos priešas buvo reikalingas tik lietuvių nacionalistams ir Sovietų valdžiai.

4. Vytautas buvo ko gero labiau šunsnukis nei Jogaila.

5. Vytautas kaip didvyris ir Jogaila kaip niekšas iš esmės buvo reikalingi tik kuriant lietuvių nacionalinė savimonę XX a. Jų reikšmė pervertinta ir jie reikalingi tik tiek kiek reikalingi nacionaliniam mitui kurti.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Bet ar tai teisybė? Abejoju. Tai nuomonė. Juolab, asmeniškai NEGERBIU to ponulio Nikžentaičio, už tai, kad sovietmety aktyvus gana buvo ir už jo "superines" įžvalgas. Kaip antai, knygoje "Klaipėda. Istorija populiariai" jis rašo [jis - bendraautorius, kuris parašė tos knygos skiltį "vietoj pratarmės, identiteto beieškant"] tokius dalykus, kad 1918-1923 Klaipėdos krašte [Memelland] vyko unikalus pasaulyje eksperimentas, kurį sugriovė prakeiktieji lietuvių nacionalistai - krikdemai, padarę sukilimą. Jis garbina freištato idėją, NET NEMINĖDAMAS, kad Mažoji Lietuva visapusiškai priklauso Lietuvai, kaip baltų žemė, užgrobta kryžiuočių. Ar tai normalu?

Jogaila man nepriimtinas kaip figūra, atidavusi Lietuvą lenkams ir pasmerkusi mūsų tautą net 500 metų nutautinimo ir savigriovos. Vytautas irgi "geras", nesugebėjo pasipriešinti tokiems kėslams. Beje, įdomus Švitrigailos vaidmuo. Tai, matyt, pats nežinomiausias DLK. Nors man atrodo, kad jis bent jau stengėsi išlaikyti perspektyvą Lietuvai. Bet apmaudžiai pralaimėjo ir pamirštas.

grumlinas rašė...

Ignoruojant p.Nikžentaičio rašliavą:
1. Vytautas buvo reto kurviškumo politinė prostitutė, laksčiusi nuo vieno pas kitą, kad tik išlaikytų savo valdžią
2. DLK Jogaila, tapdamas Lenkijos karaliumi, gal ir turėjo vilčių suvaldyti abi valstybes taip, kad abi jos liktų patenkintos. Deja, Lenkija paėmė viršų. Tik gal reiktų suvokti, kad tuomet valstybė buvo ne tiek tauta, kiek teritorija.