2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Carroll Quigley ir Lev Gumiliov

Kartu juos matyti keista, bet jie labai panašiai aprašė civilizacijos(Quigley) ir etnoso(Gumiliovas) teoriją. Civilizacija auga vystosi kol pasiekia aukščiausią savo tašką ir tada prasideda civilizacijos irimas. Panašiai ir Levas Gumiliovas (poeto Nikolajaus Gumiliovo ir poetės Anos Achmatovos sūnus beje) kalba apie etnoso gyvavimo amžių - 1500 metų. Pasionarijai įžiebia naują etnosą, tada vystymasis, kilimas, aukščiausias taškas ir jau vėliau degradacija.
Šios teorijos nesmagiai tinka aprašyti dabartinę Europą kaip sočią degraduojančią civilizaciją. Ir šie mokslo vyrai sakyčiau labai įžvalgiai sudėlioja visus taškus ant i mums susivokiant kur mes gyvename. Ir kas mūsų laukia. Tad teorijos praktiškos bei puikios.
Deja, tolesni jų tyrinėjimai yra labai fantastiški. Štai Quigley kuo ramiausiai rašo apie egzistuojančias pasaulines slaptas vyrissybes ir net teigia pats buvęs kiek susijęs su jų veikla. O Levas Gumiliovas išvis praneša, kad naujo etnoso gimimas įmanomas tik gavus energijos iš kosmoso.
Moralas: net ir sukūrus gerą teoriją reikia sustoti ir jos nebevystyti. Bet koks progresas baigiasi fiasko.

Komentarų nėra: