2011 m. balandžio 29 d., penktadienis

Itališkos savaitės tęsinys - 1

Balkanų moteris liepė galvoti vėl apie atostogas Italijoje. Tad galvoju ir prisimenu …

Roma, sausis.
Galima vaikščioti ir su marškinėliais, ir su žieminiu paltu. Visaip gerai.

Termini geležinkelio stotis.
Centrinis Romos taškas, visi keliai veda į Termini. Ten ir gyvenome pigių viešbučių rajone. Šeštadienį etiopų restorane priešais buvo diskoteka ir Eritrėja su Etiopija mušėsi visą naktį. Vieni budavo sumušami ir pabėgdavo atsivesti kitų. Tada jau gaudavo ankstesni laimėtojai.
Etiopų restoranėlis taip ir nebeatsidarė po lemtingosios diskotekos.

Saldi.
Saldi reiškia išpardavimai. Sausis saldi mėnuo Romoje ir prekybine gatve neįmanoma praeiti poroje su švelnia būtybe. Kalbant apie madą - visi italai juodi(tiek galvos, tiek rūbai) ir nespalvingi. Gražiausiai apsirengę kunigai ir vienuolės, ypač jei priklauso kokiam retesniam ordinui.

Italų televizija.
Visos gražiosios blondinės yra ekrane. Romos gatvėms blondinių nebeliko. Todėl kiek neitališkos spalvos būtybėms labai saldu. Italai vyrai kruopščiai švelniai nurenginėja neitališkos spalvos būtybes akimis. Ir tai tiesiog fiziškai juntama(tai citata - aš nejutau švelnių italų vyrų žvilgsnių).

Amžinasis miestas.
Kalbant apie Romą svarbiausia, kad amžinasis. Todėl tikram romiečiui viskas kas vyksta dabar yra šiek tiek nesvarbu. Tai juntama pagerintame miesto šiukšlingume, lėtame policijos pravažiavime pro Vatikane neteisėtai prekiaujančius galanterija negrus, metro vagonų išpaišymu grafiti, viešbučio portje atsainioje reakcijoje į skundą kad dušas be antgalio. Argi tai problemos palyginus su amžinybe?

Vienuoliai gieda
San Martino ai Monti devyni vienuoliai labai gražiai giedojo. Jų klausėsi gal septyni parapijonys. Kažkaip labai jautėsi Romoje baisi disproporcija tarp bažnyčių skaičiaus ir parapijonių trūkumo. Lietuvoje daugiau žmonių bažnyčiose. Pagrindiniame katalikų mieste plika akimi matoma krikščioniškojo pasaulio krizė.

Florencija
Pagrindinėje miesto aikštėje pilna nuogų vyrų skulptūrų, Florencijos policininkai savo baltais šalmais primena XIX amžiaus žaislinius gaisrininkus apibarstytus cukrumi, turguje skaniausi avies sūriai pecarino ir kepti carciofi. Bet Florencija mažesnė už Romą. Florencijai pakanka dienos. Romai reikia savaitės. Aišku sumelavau, abiems reikia daugybes laiko, tik Romai septynis kartus daugiau.

Saltimbocca Romana
Skamba neblogai? Ir aš užsisakiau. Tai kepta tik iš vienos pusės beveik pusžalė jautiena su bulvėmis. Bet visi kiti gnocchi bei canellone, kepti aštuonkojai ir krevetės buvo skanu ir įdomu. Baruose espresso reikia gerti stačiomis tik prie baro.Tada kainuos 0,7 Eur. Atsisėdus kaina jau 2 Eur. Smagu baruose rytais. Krūvos romiečių galgatuoja prie barų, atseit skubėdami geria savo espresso. Impozantiški, grafų ir baronų išvaizdos pražilę barmenai kelias tiksliais judesiais svaido miniatiūrinius espresso puodeliukus klientams. Puodeliuke trys itališki arba vienas lietuviškas gurkšnis. Palyginus tuos žilus barų profesionalus su kaimietukėmis lietuviškomis panelėmis baruose - diena ir naktis.

5 komentarai:

grumlinas rašė...

Geras įrašas. Prisiminiau irgi savo itališkus įspūdžius... faina ten buvo.

Taškas rašė...

Reiktų ir muzikinės iliustracijos.

Unknown rašė...

...žiūrėkite Felinio Romą, ten ir muzika ir vaizdas.

Buka rašė...

Girdėjau, Romoje daug valkataujančių kačių, kurios prižiūrimos ir dažnai gyvena geriau už lietuviškas nevalkataujančias?

Unknown rašė...

Daugumoje antikinių objektų, kurie aptverti šeimininkauja koks tvirtas katinas.
Jie atrodo labai sveiki ir patenkinti. Daugiau nežinau.