2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Iš sovietikos: degtinė Zolotoje kolco



Zolotoje kolco tai Rusijos senųjų miestų ratas. Turistinis maršrutas reklamuotas anais laikais.

Vertimas būtų Aukso ratas. Tokiu pat pavadinimu buvo ir degtinė tik po blatu - 1,5 litro ir su rankena. Tokie daktarai laikė ją bare kaip prestižo simbolį. Kai kuriuose geruose namuose net stovėdavo Cinzano buteliai. Barai tie faktiškai buvo nejudinami metų metus. Gerdavo paprastesnius gėrimus, o anie tik parodymui.

Daktarai turėjo dvi dukras ir laikas nuo laiko kažkur ilgam išvažiuodavo. Tada ateidavome mes. Be pinigų bet su idėjomis.

Besikankinant jau kelintą valandą ką visiems įdomaus šeštadienį nuveikus toks A. stovėdamas prie baro paklausė:

-Tai jūs ir švirkštą namie turite? Daktarai juk?

Švirkštai tada dar buvo daugkartiniai metaliniai. Vienkartinių net nežinojome.

- Yra kažkur, - atsakė šeimininkės.

A. pasakė:

- Tai mes nusiurbsime nedaug, niekas ir nesupras.

Truputis degtinės į taures, kokteiliai su namine uogiene, vanduo atgal į butelį, kamščio uždailinimas. Sukratėme – gražu. Butelis kaip naujas. Nė šuo nesulojo.

Dar keli savaitgaliai be daktarų po trupučiuką ir jau patiems nebesinorėjo gilintis į to neaiškaus gėrimo turinį. Vanduo smirdantis. Dar kažkokiais žaliuojančiais krašteliais. Lyg ir bando žydėti. Kiek pagalvojome žiūrėdami viens kitam į akis - ar gydytojai patikėtų kad degtinė Zolotoje kolco pražydo nei iš šio, nei iš to lyg koks nepratekantis Aukštaitijos ežeras. Ko gero ne ir net mums tai buvo nesuderinama su negausiomis chemijos žiniomis. Neramiai laukėme atomazgos. Viena dieną daktarų dukra paskambino verkdama:

- Išnešė. Dovanų kažkam. Kas dabar bus?

Bet gydytojai yra gydytojai. Butelių juk gauna daug, žmonės išsilavinę ir jų humoro jausmas grubus bet sveikas. Nuo tada gydytojus gerbiu.

Jie tik pasijuokė iš jaunimo, iš vaišinančio visus smirdančiu vandeniu kažkokia didele proga Zolotoje kolco savininko ir išsitraukė savo, niekada ilgai nelaikytą prestižiniame bare, spiritą medicininį. Sakė kėlė tostus ir už gerai prasisukantį jaunimą.

O aš nuo to laiko bijau gerti alkoholinius gėrimus, kurie stovėjo ilgai palikti vieni namuose su paaugliais.

Komentarų nėra: