2013 m. birželio 4 d., antradienis

Šalies nejautimas


Nerandu žodžių geriau apibūdinti savo būsenos nei  šios  rusiškos O.Mandelštamo eilutės:
Мы живем под собою не чуя страны
Man lyg ir kartojasi seni laikai kai buvau jaunas ir sovietinis. Žinia sklinda  - atvažiuos ponai iš centro. Ir štai net visko matę Vilniaus gatvės puolamos tvarkyti ir gražinti. Iš dangaus krenta  pinigai ir darbininkai pluša it skruzdėlės. Primena sovietus - karinio dalinio žolės dažymą žaliai laukiant generolo.
Iš sovietų laikų pažįstami žmonės drovisi pasisakyti jie prieš gėjų santuokas ar ne. Senas sovietinis patyrimas  verčia nujuokauti tokias temas į lankas. Geriau patylėti...
Dukros vargu bau ar susiras  gerus vyrus. Nelabai matyti  ūkiškų ir gaspadoriškų vaikinų, kurie sugebėtų pakelti šeimos rūpesčių naštą. O ir kam ta šeima, jei tos šeimos  ateitis tokia neaiški...
Beveik gėda būti lietuviu, nepadoru didžiuotis Lietuva. Sunkiai suvokiama naujoji ideologija diegiama per visus propagandinius kanalus. Aš juk taip  gerai žinau  – dar nuo sovietų  laikų – kur propaganda, o kur ne.
Kalbėdamas kai kuriomis temomis privalai laužyti liežuvį ir nesakyti kaip įpratęs nuo mažų dienų. Aš pats jau nebe normalus lietuvis  vyras, o kažkoks mistinis heteroseksualas, todėl beveik fašistas. Man rodės to pačio blogio nešėjos – komunizmas  ar fašizmas. Bet aiškėja , kad neteisinga tokia  mano mąstymo kryptis.
Komunistuojančiu marksistu  būti beveik garbinga ir madinga.


Nejaučiu po savimi, savyje ir virš savęs savo šalies.

6 komentarai:

Andrius rašė...

Jaunoji karta kitokia. Negerbia jie senukų ir ačiū dievui.

Unknown rašė...

Aš tai žiūriu kaip į Olimpines žaidynes - atsiranda prielaidų apsitvarkyti aktyviau. Galbūt ta inercija išsilaikys ilgėliau. Tai juk gerai. Juk geriau, negu lėšos nusėdančios belekur?

Unknown rašė...

na man tas gatvių avralinis tvarkymas primena sovietų diviziją - tuoj atvažiuos generolas ir davaj dėl grožio nudažome žolę žaliai ...

Taškas rašė...

Puiku! Gal geriausias tekstas pastaruoju metu, na, šįmet. Būsi apkaltintas putinizmu, autoriau, deja :(

—vg— rašė...

Generolą ir dažomą žolę irgi buvau prisiminęs. Bet tiek dar galima iškęst. Man tai vis sukiojas kita mintis: kiek tie gatvių palopymai taip paskubom laikys? Mėnesį?
Tavo susirūpinimas dukrų likimu labai suprantamas, bet kaip dviejų sūnų tėvas ir būsimasis senelis gal galėčiau nuramint: jei rimtai ieškos – ras! Suprantu, neįtikinau. :)
Ir dar. Gaila, kad nepacitavai kitos to eilėraščio eilutės:
Наши речи за девять шагов не слышны.
Man regis, ji irgi visai tinkama dabarčiai apibūdint. Šunys (tinklaraštininkai?) loja, o buldozeris važiuoja toliau.

Unknown rašė...

VG, vargšas Osipas Emiljevičius, kas eilutę po liūdną pranašystę.
Dėl dukrų - jau ramiau.