2014 m. gegužės 23 d., penktadienis

Iš emigrantų laifo: bandymas pereiti į aukštesnį socialinį sluoksnį



Kai kurie emigrantai stabiliai dirba, uždirba ir tame pačiame darbe jau kelerius metus. Ir dar kyla karjeros laiptais.
Taip ateina noras pakilti socialiniu laipteliu aukščiau. Kaip saka susitvarkyti gyvenimą. Pirmas veiksmas, kuris tokiu atveju ateina galvon– naujas geresnis rajonas, patogesnio  buto nuoma.
Emigrantas J.. su drauge išsinuomojo butą ką tik pastatytame name. Centras, anglų rajonas, šopingas iškart prie namo. Rodos gyvenimo takas klojamas rožėmis.
Bet kartą užėjo liūdnas kolega ir draugas Stiopa iš Latvijos. Susipyko su drauge. Pats Stiopa toks aukštas, liesas  ir nuo to aukštumo liesumo kreivas  ukrainiečių kilmės latvis. Visas toks nevykėlis  kaip ir jo gyvenimas. Ir dar iš Daugpilio.
Bet jo draugė tai dar labiau nevykusi. Visi sako ir sakė Stiopai, mesk tu tą durnę. Myliu, sakė Stiopa, nemesiu. Jis netgi vežė draugę rodyti savo  seneliams į Volynę. Bet draugei negalima gerti . Ji kai  išgeria nors stikliuką alkoholio pradeda  juoktis ir bėga laukais. Taip ir ten, pabėgo iš senelių namų ir nėr jos. Stiopa - tai buvo dar Janukovyčiaus laikais – senelio patartas nubėgo pas miestelio milicijos viršininką su angliška bonka, gal tas suras jo besijuokiančią merginą. Miestelio milicijos viršininkas buvo normalus čilovikas (vyras - ukr.). Jis pirma su Stiopa išgėrė anglišką butelį, pakalbėjo apie gyvenimą su Stiopa ir tada atvežė tą jo merginą. Ji jau buvo nutolusi nuo miestelio kelis kilometrus. Tai dar viršininkas humaniškai paklausė Stiopos ar paauklėti truputį jo merginą. Kad klausytų. Stiopa, išdrąsėjęs po bonkės, sutiko. Merginai įkrėtė bananų. Bet be sužalojimų.
Abu ukrainiečių kilmės latviai  galų gale susitaikė, grįžo  į Angliją ir čia vėl merginai po kurio laiko  paaštrėjo skausmingi ukrainietiški  prisiminimai  apie  bananinį auklėjimą. Kaip jis taip galėjo? Su Stiopa taip susipyko, kad Stiopa ant visai  išėjo iš namų. Nakvojo pas vieną draugą,  pas kitą, kol galų prisiprašė pas mūsiškį J.
Po kelių dienų J. su drauge pradėjo kasytis. Stiopa užnešė  utėlių.
-         Stiopa, kodėl  tu taip?– paklausė J.
Stiopa paaiškino, kad jam jos beveik nekanda. Jis laisvai gali su jomis gyventi.

 Emigrantas J. suprato, kad pakilti  ant naujo socialinio  laiptelio jam nepavyko. Skubiai padarė  viso naujo buto ką tik pastatytame  name dezinfekciją, tačiau įtaria, kad kaimynai anglai nelabai bus linkę su juo sveikintis. 

Komentarų nėra: