2011 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

Iš sovietikos; taksi Vilniuje

Vilniuje sovietų taksi parkas įkurtas 1949 m. Iš pradžių buvo tik Pobiedos. Vėliau jau atsirado Moskvič 401, dar vėliau ir Gaz arba Volgos. Volgų buvo net ir krovininiai variantai.


Įprastai taksi turėjo priskirtas sau stovėjimo vietas ir ten privalėjo laukti klientų. Tačiau dalis buvo ir iškviečiamų pagal telefonų skambučius. Radijos stotelės automobiliuose atsirado žymiai vėliau.

Taksistų kolektyvas buvo labai margas. Tautos visos , kurios ir gyveno Vilniuje. Standartiškai buvo tautinės pravardės: lenkai- pšekai, rusai- burlaki, ukrianiečiai – chochly,žydai – moišos, kiek įdomiau vadino lietuvius ir baltarusius. Lietuviai – šešioliki_(kodėl taip keistai, pasakotojas negalėjo paaiškinti), baltarusiai – bulbasraji. Taksi parkas išlaikė stiprią futbolo komandą. Geriausi žaidėjai būdavo kažkodėl žydai.
Gerti taksistai mėgo Literatuose(kaip ir Širvys...).

Pavojingiausi rajonai, kurių taksistai privengė – Užupis(Zarečje) ir Dzūkų gatvė.
Prastą vardą turėjo ir Jaunimo sodo šokiai. Jaunimo sodas tai Sereikiškių parkas.
Bent kas keleri metai užmušdavo taksistą darbe. Tada visas parkas važiuodavo laidoti su taksi. Kaip ir protestas.

Labai graži istorija kaip Vilniaus taksi parkas atsisakė Moskvič 401 su moterimis-taksistėmis naudojimo ir organizuotai perėjo prie Volgų.

Chruščiovo laikais kažkas sugalvojo prie vairo naujų taksi Moskvič 401 pasodinti moteris. Pažangu, naujoviška, gražu. Deja, organizatoriai nebuvo skaitę apie Adamo Kozlevičiuas iš Aukso Veršio pragaištingus nuotykiu su taksi.. Lygiai taip pat atsitiko ir Vilniuje kaip aprašyta Ilfo ir Petrovo knygoje.

Taksi vairuotojomis įsidarbinę moterys buvo aiškiai linkę prie įvairių nuotykių. Tokių rizikuoti linkusių moteriškių rado apie penkiasdešimt. Iš pirmos pamainos beveik nei viena ir negrįžo. Moskvič 401 buvo rankiojami po paros ar kelių iš įvairių miškelių aplink Vilnių. Užklimpę, pamesti arba šiaip avarijose. Tiesiai šviesiai viena ir paaiškino taksi parko direktoriaus pavaduotojui, kuris rankiojo pasimetusių taksisčių pasiaiškinimus į storą sąsiuvinį:

- Ну давала я в лесу, а машина застряла.

Buvo operatyviai nutarta neteršti tarybinio taksi vardo užstringančiais Moskvičiais ir pražūvančiomis morališkai taksistėmis. Taip ir liko Vilniuje taksi ilgiems metams Volgos ir vyrai. Rūstus patyrimas.

5 komentarai:

Taškas rašė...

Šešiolikta divizija vadindavo gulsčios profesijos damas. Bet tik Klaipėdoje.

Unknown rašė...

16 irgi pirmą kartą apie Vilnių girdžiu.
CCCP lietuvius visur vadino labasais.

Anonimiškas rašė...

gal todel kad 16 lietuviska divizija buvo? :)

Unknown rašė...

16 dauguma buvo žydai, skaityk Sevelą.

grumlinas rašė...

Liuks istorija