2013 m. rugsėjo 3 d., antradienis

Portnojaus skundas


Gerai ir smagiai rašo Filipas Rotas. Prikausto  dėmesį, nepaleidžia. Jau antrą jo knygą skaičiau. Temos kiek neįprastos, kaip čia gražiau pasakyti N-30, net ne N-18. Bet man jos pasirodė kiek labiau politinės nei visuotinai žinomos kaip N-18 bei žydiškumo.
O aš turėjau tokį seną norą, rasti knygą kur nuoširdžiai (be pykčio) būtų ištirtas kairiojo aktyvisto fenomenas. Dostojevskio "Biesai", žinau. Bet aš norėjau kiek labiau  į mūsų laikus nukreiptos knygos.

Ir dabar radau.   “Portnojaus skunde” aš pamačiau visą kairiojo aktyvisto genezę. Jei kam įdomu kaip ir iš kur gimsta kairieji aktyvistai – “Portnojaus skundas” tų keistų ir nelaimingų žmonių atsiradimo priežasčių tyrimo  tikra parankinė knyga.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Čia rodos Tamstelei artimas aprašymas apie jausmus rašant ir kt. šios veiklos ypatumus

...netrukus rašymas virto ne tik laisvalaikio pramoga, bet ir būtinybe. Šiam iš pažiūros nekaltam užsiėmimui reikėjo skirti vis daugiau laiko. Be rašymo ne vienam tapo sunku gyventi. Neparašius žodžio ar sakinio, kažko stigdavo, apimdavo protu nesuvokiamas ilgesys...

Nieko nebestebino, kad apgailėtinai kuklaus išsilavinimo pilietis, vakare po darbo grįžęs namo, užuot išbučiavęs artimą ar girtas kritęs į lovą, nedelsdamas įsijungdavo kompiuterį, o tada kažką šmaikščiai ar itin piktai pasipainiojusia tema išstuksendavo. Paspaudęs „Enter“, vėl jausdavosi drąsus ir laimingas, tą dieną nudirbęs prasmingą darbą.

Tačiau laimė negali tęstis amžinai, o laisvė visada turi ribas.

http://www.tekstai.lt/zurnalas-metai/7217-herkus-kuncius-rasytojai-narsytojai-ir-buhalteriai?catid=749%3A2013-m-nr-05-06-geguze-birzelis

Unknown rašė...

taip