2011 m. liepos 11 d., pirmadienis

Belgija: valonai

Belgijos nebeliks. Kaip kitaip gali būti su valstybe, kuri gyvena 1,5 metų  be vyriausybės(dėmesio, Qbiliau, galima ir taip), kuri prasidėjo operoje ir visa dirbtinai sumodeliuota kažkada  XIX a.  anglų diplomatų. Pokalbiai ten  sutvirtino tokią mano nuomonę. Tiesa kontaktai buvo daugiau su valonais. Tad trumpai apie juos.
Viešbutuko Briuselyje savininkas - kilmė flamandiška, bet dabar prancūzų kultūros žmogus.  Tokių daug paribyje tarp germanų ir prancūzų kultūrų - Elzasas, Liuksemburgas, Šveicarija. Jis tvirtino, kad šiame paribyje laimi prancūziškoji kultūra. Kaip Rene pasakė apie save: pirma - aš briuselietis, antra - aš prancūzas(pvz. atostogauju Pietų Prancūzijoje kaip namie, Monako karališkos vestuvės įvykis gimtuose namuose ir t.t.) ir tik  trečia- aš belgas. Jei Belgija pasidalins į Flandriją, Briuselį ir Valoniją , tai neprieštaraučiau Valonijos prisijungimui prie Prancūzijos. Tai sako žmogus, kurio giminės tikri flamandai. Flamandai dar labiau nenori išvėpusių valonų, nes valonai išlaikytiniai ir prisileido per daug imigrantų. Rene atsikerta - visi imigrantai yra geri ir naudingi. Gal tik išskyrus musulmonus. Kurie nenori integruotis į  Belgijos kultūrą apskritai. Ir tai tik vyrai, jie nesimoko, net musulmonės  merginos mokosi daug geriau nei vyrukai. Net kongiečiai žymiau geriau įsilieja į Belgijos gyvenimą nei musulmonai.
Iš kitos pusė flamandus labai gerai suprantu. Valonai - kaip čia diplomatiškiau - pavėpę ir žiopli, nekonfliktiški. Patys flamandai dirba daugiau, ir prie jokių šalių neplanuoja jungtis. Jie patys sau. Jiems protestantiškųjų Nyderlandų nereikia. Katalikai flamandai patys susitvarkys. O Briuselis, kuris reikalingas visoms trims pusėms - Europai, Valonijai ir Flandrijai matyt bus taikiai dalinamas kažkokiu bendru konsensusu visiems trims pretendentams...

6 komentarai:

grumlinas rašė...

Man patinka būtent flamandai.

Unknown rašė...

Bet su manimi bendravo valonai...

Buka rašė...

Gražu žiūrėti, kaip žmonės gyvulėliais rūpinasi. O čia vienas toks katę ketino išmesti. Gerai, kad išmintingą žmoną turi. :)

Unknown rašė...

Gyvuleliai - kas?:)

Taškas rašė...

Na, ir koks durnius paleido tą įžymųjų "ramus, kaip belgas".

Juk jei rimtai, tai ten bręsta visai rimti dalykai. Po jų Europoje atsiras daugiau tokių "ramių separatistų"...

Unknown rašė...

Daug, pvz Katalonija...