2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Geras straipsnis apie lietuvių kalbą

1. Kalbos policija, Kalbos prokuratūra- nereikalinga. Kalba nėra produktas, kuriamas kabinetuose, saugojamas baudžiamojo kodekso, privalomas ir primetamas.
2. Kalbininkai- reikalingi. Gal net daugiau, nei yra dabar. Tačiau kalbininko darbas turi atrodyti taip, kaip atrodo darbas drabužių modeliuotojo, dizainerio, šukuosenų, muzikos- aplamai bet kokio meno kūrėjo ar kritiko: siūlyti, vertinti, komentuoti. Ne NURODINĖTI, ne prievarta DIEGTI ir bausti už “neteisingą madą”, o sekti tendencijas, reklamuoti perspektyviausias (tinkamiausias jų nuomone).
3. Mes nesakome “mums nereikia gramatikos, panaikint visas taisykles”. Taisyklės visada bus reikalingos. Be jų neįmanoma: mokyti vaikus, mokyti tuos, kuriems neaišku, tuos, kurie nesugeba aplamai žingsnio žengti patys, be taisyklių ramento. Bet tai neturi būti “Eismo taisyklės”, už kurių pažeidimą baudžiama. Tai turi būti “Etiketo taisyklės”. Neprivaloma mokėti gražiai elgtis padorioje vietoje. Bet žmonės stengiasi išmokti dalykų, kurie yra (arba jiems atrodo) gražūs.

Lietuvių kalba visada bus tiek graži, kiek bus gražūs ja kalbantys žmonės. Ne kunigai kuria Dievą, ne kalbininkai- kalbą.

Iš čia:
http://urvas.wordpress.com/2011/02/10/stebint-slektu-rokiskio-ir-uzkalnio-kara-su-chamais-policininkais-kalbainiais-ispudziai-veda-i-isvadas/#comments

3 komentarai:

Adas rašė...

Paskaityk praėjusio penktadienio "Šiaurės Atėnuose" ką rašo G. Radvilavičiūtė šia tema.

Unknown rašė...

Inete dar nėra?

Adas rašė...

Bus gal. Ten vėliau atsiranda.