2011 m. vasario 18 d., penktadienis

V.Kamineris "Karinė muzika"

Mane džiugina knygų išpardavimai. Štai Roto knygyne Sigmos komplekse radau už 7 litus knygą Vladimiro Kaminerio "Karinė muzika". Vat turiu nuojautą knygoms kaip šuva, neapsirikau, sučiulpiau kaip saldainį  tą patį vakarą.
Žydas, pabėgęs 1990 m. į Vokietiją iš CCCP, rašo vokiškai( ir sėkmingai, virš milijono egzempliorių parduota Vokietijoje) apie CCCP durnystes. Perpasakosiu vieną jo istoriją savais žodžiais ir suprasite kas per istorijos.
Ypatingai slaptame raketiniame objekte prie Maskvos tarnavo kazachas, beveik nekalbantis rusiškai. Kartą jį miške po medžiu užmiršo 36 valandas ir kai prisiminė jis vis dar buvo poste. Tad pulkininkas už gerą tarnybą kazachui suteikė atostogas, nuvežė jį į stotį už 70km, įteikė dirbtinės odos portfelį ir paleido.
Kazachas į dalinį grįžo po trijų parų, beveik sugraužtu iš bado portfeliu, dar jis mito ilgoje kelionėje  smulkiais gyvūnais ir vabalais, bet dalinį rado.
 - Kodėl nevažiavai namo?  -  visi domėjosi.
Nebūčiau radęs, atskraidino mane lėktuvu, kelio neįsidėmėjau, atsakė kazachas. Palaipsniui su žemėlapio pagalba kariai išsiaiškino, kad kazachas iš tikro yra tadžikas iš Afganistano. Turtingas tadžikas kolūkio pirminkas iš CCCP nusisamdė jį tarnauti rusų kariuomenėje vietoj savo sūnaus už 20 avių.
Po to tadžikas-kazachas dar tapo Rembrandtu, bet tai jau kita Kaminerio istorija.
Tiesa knygos vertėja tai durna.  Išvertė muzikos grupės pavadinimą Riedantys akmenys, kol aš supratau, kad tai Rolling Stones...

Komentarų nėra: