2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

Cirkas, Zobovas ir Dikensas



Mus su maže nugrūdo į cirką. Cirke nebuvau nuo ...bandau prisiminti....oi...buvo toks klounas Karandašas , tai aš jį dar ko gero mačiau, dar net Operos ir baleto  naujo pastato nebuvo. Nes cirkas buvo už Revoliucijos muziejaus. Bet tai miglose ir rūke. Gal ir ne taip buvo. Mažės paprašiau, kad kai man bus baisu ji mane palaikytų už rankos. Mažė sutiko.
Tai buvo Mykolo Zobovo iš Kauno, kuis gavo palikimą ir daro dabar tik kas jam malonu, meškučių cirkas. Na pasakysiu reginys pusė velnio. Malonios vyriškai akiai akrobatės vartosi prieš akis. Suprantu jos ne ilgakojės striptizo šokėjos, jos trumpesnių kojų, sportiškesnės, kažkiek apsirengę. Bet man tiko. Dar vaikščiojo po areną labai skirtingo storumo ir labai skirtingai nukarusiomis plunksnomis Cicino šokėjos. Bet be Cicino dainų atrodė  lyg nepilnavertės.
Palikimą gavęs Zobovas siautėjo, Zobovienę perrenginėjo kiekvienam numeriui. Aš jį supratau, kaip senam diedui, tai jo žymiai jaunesnės žmonos figūra visai nieko. Tai rodė Zobovienę su balandžiais, su fokusais, su meškutėm,  su šuniukais, su gyvatėm, su katėm. Protarpiais  tik įlėkdavo kitos akrobatės ar šokėjos. Matyt tik kad  Zobovienė spėtų  persirengti.
Mažei irgi buvo gražu. Veidelis buvo susikaupęs. Išsigando tik žmogaus driežo. Driežas klaikios violetinės spalvos kostiumu lankstėsi ir griuvinėjo visaip kaip Dikenso romanų laikais. Po to (nors vyras aukštas) susipakavo į alaus dėžės dydžio  plastmasinį konteinenrį. Nusistebėjau. Aš vos susilenkiu, o čia...reikia mažiau ėsti...

Tai šitas keistas reginys Vilniuje pasirodo klesti. Vienu metu Vilniuje dabar gastroliuoja net du cirkai. Man  po renginio šovė tokia pedagoginė mintis. Ar verta/naudinga vaikus vedžioti  į cirką?  Kiek suprantu tai XIX amžiau pramoga skirta beraščiams prakutusių darbininkų vaikams?

4 komentarai:

Vytautas Vakrina rašė...

savaime aišku, kad verta kuo labiau riboti vaikų patirtis

Unknown rašė...

Vytautai, norėjau nuomonių įvairovės, o jumi taip kategoriškai pavarėte.:(

Anonimiškas rašė...

...man .kažkokia kokafonija : meškos, merginos, persirenginėjimai..taros konteineris su vargšu benamiu. Manau viskas butu ok ir įgautų tikrąją vertę, jei uždainuotu Cicinas ir nešiotu mažamečiams nemokamus traškius, o suaugeliams dar ir kokį sausą vyną.Antrame veiksme galima būtų išeiti pasygalinėti su liesesne meškute ar bent tuo Dikenso herojumi

Unknown rašė...

Taip Anonimiško režisūra pagyvintų veiksmą, o jei dar akrobatės nusimestų dalį drabužėlių...