2009 m. spalio 29 d., ketvirtadienis

Ji ne Gibraltaro gubernatorius !!!

1780 m. kovo 11 d. Gibraltaro gubernatorius nustatė tokį anglo kareivio savaitės racioną:
svaras kiaulienos – 0,5 kg maždaug – 5 litai
2,5 svaro sūdytos žuvies – 1,25 kg pangasijų – 10 litų
2 pintos žirnių – 1,1 kg - 2 litai
1 svaras grūdų – 0,5 kg – 1,5 lito
ketvirtis svaro razinų – 125g – 1,2 lito
1 svaras ryžių – 0,5 kg – 2,5 lito
5 uncijos sviesto – 140 g – 2 litai
1,25 svaro avižų dribsnių - 625 g – 2 litai
Viso kario savaitės racionas litais Norfoje – 26,2 litai. Mėnuo anglų kario raciono Norfoje kainuoja 118 litų. Apgulties metu(kelerius metus) šis racionas buvo dar sumažintas perpus. Taip maitinamų kareivių buvo užkariauta visa Britų imperija, kur nesileisdavo saulė. Kam atrodo tai daug - tegu padalina šį racioną į septynias dienas ir dar pusryčius bei vakarienę ir dar reikia eiti durtuvų atakon…Dabar palyginsiu ar tilptų Gibraltaro kareivis į Balkanų moters siūlomą man racioną 200 litų per mėnesį...Velnias…Balkanų moteris išmaitintų bent du raudonšvarkius už mano maitinimosi pinigus.
Išvada: Gerai kad dabar ne 1780 metai ir ji ne Gibraltaro gubernatorius....

5 komentarai:

Gabi von Schade rašė...

Šiaip jau man neblogai skamba - užtektinai mėsos ir žuvies (išeitų apie 300 g per dieną), labai daug grūdų, pagal šiuolaikinių dietologų rekomendacijas trūksta tik šviežių vaisių ir daržovių. Sunku įsivaizduoti, kaip būtų smarkiai fiziškai dirbant (aš pati dirbu protinį darbą ir, manau, tiek nesuvalgau), bet negali sakyti, kad pusbadžiu tie kareiviai laikyti... Perpus sumažinus - jau blogiau, bet šiaip jau racionas visai pakenčiamas. Labai įdomi informacija :)

Unknown rašė...

Gabi, o razinos? JOs vaisių kvinteesencija.

Gabi von Schade rašė...

Jo, bet šiuolaikinės rekomendacijos sako, kad kaip tik žalių, šviežių vaisių turėtų būti daugiausia, o čia daugiausia grūdų (sudėtinių angliavandenių). Mažoka vitaminų atrodo :)

Minis rašė...

Troy, sitai jau skaityta gerokai anksciau - po Tavo keliones i Gibraltara. Pritaikei prie savo Balkanu moters vyro realybes ? Galetum labiau pasistengt ar tai jau nureztos dietos israiskos ?

Unknown rašė...

Mini, na ir atmintis. Taip, dalis senų faktų panaudota, bet interpretacija nauja.