2009 m. lapkričio 3 d., antradienis

Kas ciesoriaus....

Noriu apginti sovietinį žmogų. Kai kurie filosofai kaltina buvus jį dviveidžiu, dvilypiu: vienaip elgėsi ir galvojo viešumoje, kitaip – namuose. Smerkia filosofai tokį tartiufizmą.
Bet kuo gi jis kitoks nei šiuolaikinis vakarietis. Getų sistema bado akis iki šiol didžiuosiuose Vakarų miestuose, nors tolerancija įdiegta kaip ir visuotinai. Dukra iš Londono pvz. baisisi juodukų rajonais. Ir šiukšlingumu. Taigi kai mokami nuosavi pinigai už būstą tolerancija teeinie velniop. Joks padorus žmogus nesikelia į juodukų rajoną. Vėl tas pats dvilypumas. Ar labai toli nuo sovietinio žmogaus nuėjome?
Laikas pripažinti kad žmogui patogiausia dvilypiam gyventi. Lyg supaprastintame Biblijos posakyje “kas ciesoriaus..”: kas viešai – bus kaip jūs norite, kas man – bus kaip aš noriu.
Galų gale tai kertinis kapitalizmo principas. Žmogus ir jo noras. O tolerancija jau išvestinis produktas, skirta pasižaisti jauniems/naiviems ir greičiau niekalas, nei rimtas dalykas.

1 komentaras:

Nova rašė...

Niekuo jis nesiskiria nuo kitų, sakyčiau netgi priešingai-turi daugiau gyvenimo patirties. Tai labai jaučiasi bendraujant su vakariečiais, o ir su rytiečiais, nes pastarieji dar gyvena kai kuriomis iliuzijomis (bet čia grynaveislis mano subjektyvizmas)