2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Rankos mano juodos


Jau pilni namai, rūsiai keisčiausiais receptais apdirbtų sodų produktų. Vėl visą žiemą mane vaikys po rūsius atnešk šio, atnešk to. Sekmadienį štai  gaminome graikišką slyvų padažą mėsai visai žiemai. Neradome parduotuvėse kinzos, tai bus kiek ne taip tiksliai kaip reikalavo mažės krikštamotė iš Atėnų, mėta iš sodo bandys pakeisti kinzą. Rankos mano juodos nuo slyvų pjaustymo, slyvų sultys per vieną sekmadienį pasirodo rankas nudažo kardinaliai kaip kokia chna. Ir aš dabar lyg indė mergina pasipuošusi rankas pirmai povestuvinei nakčiai...visiškai egzotinis gyvenimas. Griežčiai, juozažolės, arbūzai, šilauogės.
Obuolių sulčių spaudimui užsirašiau lyg priėmimui pas stomatologą, labai labai iš anksto. Rugsėjo antrai 16 val..
Visas paskendęs ūkiniuose  reikaluose ir soduose. Arbūzų likimas jaudina labiau negu Filipinų gyventojų. Kokie niekšai, mamos sode niekingai alkani bomžai nurovė agurkus ir pomidorus, tų tai negaila, užtenka ir bomžams, ir geriems žmonės, nors va vienam geram žmogui  - regbio klubo sponsoriui  - daviau po kibirioką agurkų ir pomidorų, tai kibiriokų negražina... ak, nurovė bomžai daugel arbūzų, nesuprato kas per agrukai keisti  ir juos nuplėšę žalius dar sugadino visą perspektyvų arbūzų derlių.
Vynuogės irgi gražiai  šiemet išaugo. Mažos ir visai  kitokio  saldumo nei parduotuvėje. Ir vynuogių  sodinių negali daug suvalgyti. Sodinių kitoks  nematytai aitrus skonis. Kerpa liežuvį. Bet saldumas labai tikras.
Arba griežčiai, džiugiai pasėjome, jie džiugiai išaugo, o ką su jais dabar daryti? Ta amžina lietuvių sodininkų problema kaip  su cukinijomis, visi jas dalina visiems.  Balkanų moteris liepia man suvalgyti griežčius ir cukinijas. O aš jau nebenoriu jokių daržovių. Naktimis sapnuoju nesveikus blynus su nesveikai pakepinta šonine...
Dar paukščiai išlesė saulėgrąžas. Yra planas mirkyti gervuoges džine žiemai, darysim svaraininę. Svaraininės  darymas man  šventa šventė. Po jos baigiasi sodo darbai. Tokia puiki fenologinė kalendoriaus žyma.
Bet šita sodiškų  minčių kakofonija - ir koks artimas žodžių sąskambis: sodas ir sadizmas – baigsis  gal rudenį, tai yra viliuosi jau  tuoj tuoj baigsis ir vėl galėsiu užsiimti intelektualia veikla, protmūšiais ir gal nėt VK honorarai ryšium su Lietuvos BVP  eiliniu šuoliu  bus kitokie. Kaip prieš krizę. Žmoniški.  Kokios inteligentiškos  viltys...
Ir  rankos mano juodos taps  vėl baltomis it  seno inteligento. Ech...


2 komentarai:

—vg— rašė...

Nėr po tekstu kvadratėlio, prie kurio parašyta „užuojauta“, tai ir pareiškiu: užjaučiu; palyginęs su savo darbeliukais, patikslinu: labai labai užjaučiu. Kita vertus, o gal tai didžiausia metų šventė Balkanų moteriai?

Unknown rašė...

BM šitoje rudens gėrybių šventėje kaip žuvis vandenyje. Bet sakė jau artėja ta riba kai ir ji nusilps.