2011 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Apie Taškento milicininkus

Viena įdomiausių žmonių grupių po liuli(tokie Azijos čigonai) Taškente yra milicininkai. Vargšų vargšai. Pats Uzbekijos prezidentas neapsikentęs liepė išvyti vieną dieną visus pilvotus(vien už šitą niekšybę man Karimovas nelabai) milicininkus iš darbo. Stambesnius gerus darbuotojus vadovybė slėpdavo slaptuose kabinetuose ar tolimuose dykumų kišlakuose. Tai kažkoks padoresnis išorinis vaizdas gatvėse porą mėnesių buvo. Kol prisimaitino didesnius pilvus seniau buvę liesi...Azijoje juk taip yra, tik riebus žmogus, su gražiai ant kelnių griuvančiu pilvu yra viršininkas ar autoritetas. Štai dykumų Bucharos emyrai rengdavosi po septynis chalatus tik dėl valdžios autoriteto palaikymo. Ir atrodė tada kaip emyrai, tauta pamatę tokį nežmoniškai storą žmogų iškart klūpdavo ant kelių.
Bet koks užsieniečio kreipimasis(pats bandžiau) dėl nuorodų kur yra kas sukelia baisią sumaištį vargšo milicininko smegenyse. Nes tai gali būti - prokuratūros patikrinimas, saugumo provokacija, šiaip teroristas ir tuoj sprogs. Vienu žodžiu atsakyti kur tokia ar kitokia gatvė nuo streso milicininkas nebepajėgus. Geriau prie jų nelysti su sunkiais klausimais. Kaip pasakojo vietiniai žinantys, norinčių dirbti milicininkais pakanka ir vadovybei paprasčiau skundų netirti, o iškart atleisti apskųstą pareigūną. O darbų nėra, taigi milicininkauti norinčių eilės. Šioje vietoje paminėsiu dar vieną visiškai antgamtišką Uzbekijos ypatybę, ten duodami kyšiai, kad pakliūti į kariuomenę. Mano galva tai vienintelė pasaulyje valstybė kur moki pinigus, kad pakliūti kariuomenėn. Tik po kariuomenės gali gauti valdišką tarnybą, tame tarpe ir milicininko darbą.

Jei Vidurinėje Azijoje prasideda kokie rimtesni neramumai pirmi slepiasi milicininkai. Nes juos iškart žudo abi pusės. Ir milicininkai tą žino iš anksto. Jie nekenčiami kaip klasė. Po darbo milicijoje negausi jokio kito darbo. Joks padorus darbdavys nepriims į darbą milicininko. Kolektyvas nesupras. Vienintelis variantas vairuoti taksi.

Ką dar sugeba Taškento milicininkas: tai gracingu lėtu šokančiu Odesos vagies žingsniu mojuojant krivūle prieiti pasiimti duoklės iš prasikaltusių vairuotojų. Lėto inspektoriaus priėjimo ceremonijos metu vairuotojas jautriau pajaučia visą savo situacijos tragizmą bei tik kelių tūkstančių somų praradimo neviltis sušvelnėja. Šitas reginys įspūdingas ir milicijos mokykloje tik to matyt ir moko. Dar labai gracingai milicininkas vos pajudina ranką, kai reikia stacionariame kelių patikrinimo poste praleisti automobilių virtinę. Man rodėsi tai tik suvirpėjo įkaitęs miesto oras, lengvai, lengvai, lyg Hokusajaus teptukas ant šilko piešdamas mažytį lapelį. Bet tikras taškentietis sugeba įžvelgti tame praleidžiantį pro postą milicininko rankos judesį. Aš nepastebėdavau.

Ir paskutinė baika šia tema. Taškento kelių milicijos viršininku buvo specialiai paskirtas žmogus be giminių. Ir pirmą savo darbo dieną liepė areštuoti visus kurie prisistatys jo giminaičiais. Kitą rytą visose Taškento areštinėse nesutilpo viršininko naujieji giminaičiai.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pristatau naujausią savo projektą:

http://nepriklausomas.blogspot.com/2011/12/prabegancio-gyvenimo-sviesos_21.html

Anonimiškas rašė...

Partizanui - ne tik ne į temą, bet ir nuoroda neaktyvi :D
Mokykis: šita graži

Unknown rašė...

Visiems kalėdiškai atleidžiu...