2014 m. spalio 7 d., antradienis

Svarainiai užderėjo



Viename sode svarainiai užderėjo gausiai it  vynuogės. Rinkti galėjau iškart kekėmis po tris po  keturis vaisius. Iš slėpiningų virtuvės spintelių Balkanų moteris dar ištraukė nuslėptą buteliuką svaraininės trauktinės, išbrandintą visus metus.. Žinote  tai visiškas reposado, aged  ir VSOP kartu. Išstovėjusi tiek svaraininė įgavo solidžią konjakinę spalvą. Vos pastebimas drumstumas ir atplaišos man nekelia siaubo – viskas savo rankomis ir  iš savo sodo. Ir jei yra įkritęs koks prakaito  lašelis, nehigieniškas toks, tai mano nuosavas.
Svarainiai apskritai  yra paskutinis kvapnus sodų pasispardymas. Sodai su jais pasibaigia ir todėl  tai dviguba šventė. Svarainiai mūsų namuose  eina tik  trauktinėms  ir cukatoms  gaminti  Jokių kvailų nealkoholinių kompotų/uogienių iš jų nedarome.

Tiesa, BM klastingai pasinaudojo mano egzaltuotu  polinkiu svaraininei.. Užspendė į kampą ir aš pasižadėjau pats  pripjaustyti  keturis-penkis  trilitrinius slovikus svarainių vaisių, kur jie mirks savaitę cukruje  sirupo gamybai. Dar pagalvojau, kad gal tiksliau tai kas vyks  pavadinti užpiltine nei trauktine, bet koks skirtumas. Svarbu sodai pasibaigia, nugaros dar lankstosi, vienas gyvenimo etapas įveiktas, ir svaraininės bonka  stūkso kaip dar gyvenimo etapo įveikimo tiksli  žymė.
Tą etapą vertinsime taip:
Koks nors lengvas reginys per TV  sudribus kaip katinui krėsle ir taurelė gelsvos aromatingos vasaros krištoliniame senoviniame stikliuke su kojele. Aišku, jei buteliai  bus paslėpti  man žinomos vietose. Jei  dalį aromatingos vasaros  paslėps BM, tai dar  geriau - po metų gausiu VSOP ir reposado svaraininę. Aromato tą pati gausa,  tik spalva kilnesnė. Svečiams beveik neduodame. Patys išgeriame, juk tai  mūsų gyvenimas.

Nes svaraininė toks dalykas - tiesiog  negali nepasisekti.  

Komentarų nėra: