2015 m. liepos 24 d., penktadienis

Žydų perauklėjimas



Tikriems Niu-Jorko žydams Sofi ir Džonatanui atsitiko  bėda keliauti su mumis vienu taksu dvi dienas po Kachetiją. Mažei nauji žmonės, kad ir angliškai kalbantys, buvo proga pailsėti nuo tėvų  ir ji užsirioglino  niujorkeriams  ant galvų. Per tas dvi dienas išmoko amerikoniškų  eilėraštukų apie  ice cream ir krūvą angliškų žodžių. Bet tai dar nieko. Ši jauna žydų pora tvarkingai ilgai draugavo, sukūrė tradicinę žydišką šeimą,  tvarkingai planavo turėti vaikų  - o mes sugriovėme jų visas žydiškos pedagogikos sistemas.
Pirma info, kuri iškėtė Sofi akis iki ausų – mažė su mumis keliauja po pasaulį nuo 1,5 metų. Ir pradėjo keliones nuo saulėtojo Uzbekistano, kur būna +45 pavėsyje. Per šešerius jos gyvenimo metus – Gruzija bene dvylikta aplankyta pasaulio šalis mažei....
Antra. Mažė lipo į David Garedža vienuolyno ir Lagodekhi nacionalinio parko akmenis ir uolas kaip kalnų ožka, tik kartais dėl mažumo  pritrūkdavo kojų ilgio kur nors užsikabaroti ir reikėdavo tėčiui padėti. Ir tai per karštį +35. Ir beveik nezyzė, tik maldavo ice cream. Angliškai.
Po Lagodekhi parko keturių su puse valandų žygio besibaigiant antrai bendrų kelionių dienai susėdome alaus. Ir jie, pastatę mums alaus, nuoširdžiai ištarė - mes auginsime vaiką kaip jūs. Mums mažė patiko. Pas mus beveik iki paauglystės vaikai  niekur nevežami, sėdi kaip gete namie, prievarta kažko mokinami, vienu žodžiu auga liūdni ir uždaryti. Mes irgi taip tradiciškai buvome auginami. Norime  būt atviresni pasauliui.Tampysimės vaikus kartu visur, kur tik pajėgsime. Kaip jūs.
Džonatanas, kuris turi ir Bucharos žydų genų, dar papasakojo, kad Bucharos žydai yra kiečiausi tarp visų Niu-Jorko žydų, jie padaro pinigus iš oro, iš nieko. Ir neaugina prie savo namų žolės kaip visi padorūs amerikonai, jų kiemuose tik akmenys (Buchara dykumų zonoje). Ir taip netiesiogiai pagyrė mano romano skyrių apie Bucharą..
Tiek pagyrų buvo netikėtai daug. Aš tokia  proga užsisakiau  dar vieną bokalą alaus Džonatano sąskaita.
Po velnių, jeigu net mes su maže ir BM tapome pedagoginiu pavyzdžiu Niu-Jorko žydams, tai mes gal tikrai ohoho, visiškai  kieti ir mūsų šeima ohoho, ir pedagogika mūsų pavyzdinė. Nu nesitikėjom visiškai, ačiū aišku.


Komentarų nėra: