2009 m. spalio 3 d., šeštadienis

Slaptasis senelis

 Kažkaip prisiminiau. Net toks užkietėjęs diedas kaip aš irgi turėjo senelį. Tik iš vienos pusės ir slaptą. Iš kitos pusės senelio išvis nebuvo. Tik senelė, kuri kepdavo mielinius pūstus blynus. O bobutė kepdavo plonus, nemielinius. Apskritai giminėje vyravo matriarchatas. Moterys viską žinojo ir viską tvarkė. Tik tolimesnėje giminėje buvo protingų vyrų, kurie valdė šeimas. Per tokią giminės bevyrystę ir aš nesusitvarkau su moterimis...


Slaptasis senelis negyveno su bobute, nes iš pradžių gyveno Vorkutoje apie 20 metų, po Estijoje, po to Lietuvoje, bet ne Utenoje. Vienu žodžiu nuo pokario jau ne su šeima. Todėl ir slaptas, man jo beveik nerodė.

Slaptasis senelis man pradėjo labai patikti per degtinę. Jau kai galėjau oficialiai vartoti kartą jis sėdo su tėvu ir manimi gerti degtinę.Moterų prie stalo nebuvo. Tėvas greit atsipalaidavo ir užmigo. Senelis nužvelgė mane, aš laikiausi guviai. Matyt kažką vorkutiškai intiško turėjau ir slaptasis senelis pasišukavęs ūsus kaip pas Smetoną išdėjo viską. Aš ir aštuoniolikos mokėjau klausyti.

Geriausia tauta pasaulyje tai politiniai ukrainiečiai, Vakarų Ukraina, tie net lageryje atsilaikė prieš visus, net kriminalinius padurdavo jei reikia, pasakė kas buvo išdavikas, anas sutikęs senelį dar kažką apie tokį laiką slebizavojo, pasakė kokia dalis jų grįžo iš lagerių – trys iš šimto penkiasdešimt. Didelis buvo jų etapas iš Utenos. Tai tie trys sugebėjo grįžę susiskaičiuoti. Dievo nėra, turtą reikia laikyti auksu, moterų meile netikėti, bet šiaip moterys yra smagu. Ta proga ir davė kelis auksinius caro rublius. Daug prikalbėjo. Nuo tada pradėjau didžiuotis jo kietais genais.

Kai sirgo vėžiu paskutiniais metais po pagalve slėpė neišgertas tabletes. Niekuo netikėjo. Daugiau žiūrėjo pro langą. Dar šukavo ūsus.

Likusi giminė taip ir mykė apie slaptąjį senelį. Po smerties abu su bobute paguldė į vieną kapą. Iš jaunesnių niekas geriau ir nepažinojo jo. Liksiu greit ant svieto paskutinis su juo gerai pakalbėjęs.

2 komentarai:

Buka rašė...

Troy'aus tekstuose ėmiau pastebėti lyrines intonacijas. Labai teigiama tendencija, tik kokia priežastis? Dukrytė? Ar amžius?

Unknown rašė...

Both..