2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Skaitymo menas ir malonumas

Apšviesiu kaip kaifuoti nuo skaitymo.
Štai elementarus sakinys:
Kai praėjęs pusę kelio pamačiau tamsų vyriškį buvo be penkių dvylika.
Profanas - skaitytojas taip ir skaitytų kaip parašyta. Joukun darbs - atsakytų Petras Cvirka.
Išsilavinęs skaitytojas ypač jei įsivaizduotų šį tekstą parašius Borchesą (arba mane) perskaitytų visai kitaip tą sakinį:
Dantė Aligjeris pradeda savo Pragarą.
Paaiškinimai:
1. Bet kuriam kiek išsilavinusiam europiečiui yra žinoma garsiausia Dantės eilutė: Gyvenimo praėjęs pusę kelio. Jei autorius pradeda savo sakinį tiesiogine citata iš Dantės tai labai tikėtina garsųjį florentietį ir turi galvoje.Tuo ir įsitikinsime kituose punktuose.
2. Ką reiškia pradžia - Kai. Jei supratome kalbant apie Dantę, tai Kai reikštų sutapimą laike su kažkuo svarbiausiu Dantės gyvenime. Svarbiausias jo veikalas - Pragaras.
3. Frazė Tamsus vyriškis ir patvirtina tą - kalbama apie Pragarą.
4. Pamačiau - rašo aklasis Borchesas. Toks aklojo pamatymas tinka apbūdinti praregėjimą, labai didingą įžvalgą/kūrybos procesą, bene svarbiausią gyvenime. Svarbiausia įžvalga/kūrybos procesas Dantės gyvenime – Pragaro kūrimas.
5. Išmušus dvyliktą įvyksta svarbiausi susitikimai ir įvykiai europietiškoje kultūroje.Tingiu net vardinti. O ir tamsos pasaulio veikėjai mėgo dvyliktą pradėti savo darbelius... Taigi nuoroda be penkių dvylika – tuoj prasidės svarbus įvykis. Kodėl skaičius penki? tai magiškas skaičius, paprastai penkiais įrodymais pagrindžiamos visos mano įžvalgos.
Taigi intelektualiai perskaitėme sakinį ir jo prasmė visiškai ne tokia kaip pagalvotų koks urvinis profanas.
Pakaifavote kartu su manimi?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

tipiško filologo pilstymas iš tuščio į kiaurą :D