2010 m. vasario 22 d., pirmadienis

Madeira, tamplieriai ir Vladislovas Varnietis

Ką tik nuskambėjo rojaus žemėje Madeiros salos nelaimės atgarsiai. Ta proga vėl keli įdomūs faktai apei tamplierius, Jogailos sūnų ir Madeirą.
Pradedame iš tolo. Tamplieriai visai nebuvo sunaikinti. Portugalijos karaliai išgavo iš popiežiaus leidimą tamplieriams egzistuotii Portugalijoje su visais jų turtais kaip Kristaus riterių ordinui. Plačiau apie tai katalikų enciklopedijoje:
http://oce.catholic.com/index.php?title=Order_of_the_Knights_of_Christ

Portugalijos valdovai puikia pasinaudojo tamplierių turtais, žiniomis ir karingumu – sukūrė Portugalijos imperiją, kurioje nesileido saulė. Tas pats kelio į Indiją atradėjas Vasko de Gama irgi buvo iš Kristaus riterių ordino. Taigi viena iš hipotezių staigių Portugalijos pasaulio atradimų yra tikslingai panaudotos tamplierių žinios.
Henris Navigatorius, vienas iš garsiausių Kristaus riterių ordino vadovų, kurio valdymo metais labiausiai suklestėjo Portugalijos pasaulio atradimai kartu buvo ir svotas Vladislovo Varniečio vestuvėse.
Koks gražus ryšys – Madeiros kolonizavimas, Vladislovas Varnietis(beje šimtaprocentinis lietuvis, nes mama iš Alšėniškių giminės.), tamplieriai.
Ir dar vienas faktas, bet jau toks prastas, nors labai tinkantis XXI amžiui – Ir Vladislovas Varnietis, ir tamplieriai buvo įtariami homoseksualizmu. Bet tai tik abejotina detalė…
Šioje vietoje nusistebiu – kur mūsų Sabaliauskaitės, Pietariai ir Almenai, kad nesukurpė dar knygos apie tokias romantiškas istorijas.

5 komentarai:

urv rašė...

Ir railos visokie irgi kur, pokemonai su šikšneliais visokiais.

Užuot tuščiai plepėjęs, imkis darbo.
2011 Knygų mugei kad būtų gatava.

Nors aš vis tiek nepirksiu, bet gal AMB (Adomo Mickevičiaus biblioteka) nupirks 1 egz. ...

Unknown rašė...

Tada reikia stipendijos prašyti knygos rašymui.
O mano veidas jau nebetinkamas stipendijai.
Ir vėl už varčios ir vėl iš pradžios...

Anonimiškas rašė...

Kai išgirdau apie Madeiros nelaimes, prisiminiau tave ir Varnietį.

Minis rašė...

Vakso da Gama skamba panasiai kaip batu tepalas :)

Unknown rašė...

Vakso de Gama- muzikinis batų tepalas. :))
Pataisiau...