2015 m. sausio 5 d., pirmadienis

Kalėdos Anglijoje - 1


Pabuvau ir nieko nesupratau. Tad neišbaigti iki aksiomų pastebėjimai ir pasibaisėjimai.

Fantazija ir molis

Anglija yra skausmingai nyki šalis pavėjui visiems vėjams  nuo Atlanto iki Skandinavijos  ir tik  vasarinių padangų  žiema  Pirma nykybė jau man buvo aiški po dvidešimties minučių toje žemėje. Plytos raudonai vienodos ir vienodai raudonos. Žmonės, kurie statė Angliją, neturėjo jokios vaizduotės. Tik  molio. O dabar eina kaip ir viska eina Anglijoje – iš inercijos. Bet pamatytas po savaitės tame krašte nutepliotas klaikia  mėlyna spalva  namas sukėlė didelį džiaugsmą. Kažkas keičiasi ir ten.

Lietuviški užrašai

 Tas miestas, kuriame ilgiau pabuvau, buvo Piterboras. Pagrindiniame  jo Lincoln Roade kas antras pastatas turi kokį nors užrašėlį lietuvių kalba. Arba išvis tik užrašą be jokių nereikalingų anglizmų – restoranas Kaimas arba Krautuvėlė (su dviem ė) arba Reikalingos kirpėjos. Pastebėjome toje gatvėje baisų kirpėjų trūkumą. Piterborą kažkada pastatė romėnai, po to gyveno anglosaksai, bet dabar miesto ekonominius reikalus perima lenkai  su lietuviais. Net internetas Piterbore greičiausias Anglijoje, nes atvažiavę lietuviai nesuprato vietinio interneto greičio ir griežtai paprašė normalaus. Tik taksi vairai dar tvirtai  indų rankose. Gal tik šunų lenktynėse buvo pakankamai gausiai anglų, ir gal dar knygyne...

Ar labai vargsta emigrantai? Na, kiek mačiau tai nelabai. Škotiško viskio jau nebegeria. Kai atsinešiau pas vieną Famous Grouse(etiketė su žąsimi) litrinį butelį – sakė greit išnešk, priduok atgal parduotuvėn, geriau airiškas Bushmill ar airiškas Jameson. Nuo prasto škotiško(šešiolika svarų bonka!) jam skauda galvą. Dažnas emigranto sportas – elektroninių devaisų pirkaliojimas. Pas vieną mačiau gal aštuonis devaisus, visi įnamiai turi ir dar gal pusė tų devaisų neveikia, tai vėlgi  - geriau nusiperka naują nei krapšto gyvybę iš seno.
Kur gyvena?. Irgi problemos, štai vieni skundėsi nusipirkę namą, bet po mėnesio jau išlindęs pelėsis. Na mano galva nėra ten tokio  namo, kur  neišlenda  pelėsis, klimatas toks.  Gyvenom visai naujame name, anglams statytame ir ten, jei nevėdini, per tris dienas pelėsiukas pamatomas  plika akimi.

Meningitiniai

Anglai dar nėra praradę imperinės didybės likučių ir kaip tikri kariai  vaikšto basnirčiom žiemą. Vaikai laksto plikomis galvomis ir beveik pusplikiai. Visi atseit kieti ir užsigrūdinę. Lietuviai  gi vaikšto šilčiau apsirengę. Žiema yra žiema, net jei +8. Jie kantriai laukia, kol anglų vaikai persirgs meningitu ir tada darbe tokį meningitinį anglą labai lengva apeiti karjeros laiptais. Nuo to imperiški didingo  grūdinimosi – kaip kalbama – labai daug meningito atvejų. O lietuviai jau  tykiai mokosi koledžuos ir taiko  progų pakilti karjeros laiptais.



Komentarų nėra: