2009 m. rugsėjo 15 d., antradienis

"Valios triumfas"(1934). Visiška sinefilija

“Skalvijoje” stebėjau 1934 m. naciolnalsocialistų partijos suvažiavimo Niurnberge kino ataskaitą ”Valios triumfas”. Leni Rifenštal darbas įsakius fiureriui. Kaip ir tikėjausi – paveiki iki šiol nacių propaganda. Paradai, arijų tipažai, griežtos linijos. Vien ko vertas Hitlerio atskridimas į senovinį Niurnbergą. Filmuota pro piloto langą, net su kadro klaida, skambant Vagneriui, per baltučius debesis - teikia tiek vilties būsiant tvarkai ir teisingumui.
Vienintelis Adolfas, na gal šiek tiek Rudolfas Hessas, išsiskiria tarp judėjimo vadų savo iškalba ir įtaka masėms. Kiti tik statistai, paradų koja, fakelo atšvaitas, kvadrato kraštinė. Fiurerio kalba net ir šiais laikais pagauna žiūrovą, nors kas minutę sau primeni “vaikinas blogai baigė, neklausyk”. Bet oratorius vistiek prigriebia tave, mokėjo rėžti kalbas.
Lyginu su sovietų propaganda ir nuosprendis žiaurus – naciai šiame reikale šimtąkart geresni. Iš dar gyvų iškalbos meistrų – prilygtų gal tik Fidelis Kastro.
Žiūrovų buvo beveik pilna 88 vietų Skalvijos salė. Bet arijų buvo mažokai. Daugiau intelektualus jaunimėlis besidomintis nacių propaganda grynai pažintiniais tikslais. Niekas prie durų neprotestavo prieš šio filmo rodymą. Nebuvo NK95, rusų ambasados, Stanislovo Tomo, Castoro su Polluxu.Tai nuvylė.

5 komentarai:

Buka rašė...

O rainą katę po vėliava ant palangės matei? Man pats gražiausias kadras šitame filme.

Buka rašė...

P.S. Vėliava su svastika, labai gražiai plazda virš sočios katės.

Unknown rašė...

Jo, katė gerai panaudota...

grumlinas rašė...

Taip, naciai fantastiškai mokėjo pūsti propagandos trimitus, kurie paveikė didžiulę gyventojų dalį. Deja, kaip rašai - chebra "blogai baigė". O juk nebūtų įsivėlę į karą - kažin, kur būtų jų technologijos nuvariusiso?

Anonimiškas rašė...

O šiandien 19.00 "Skalvija" rodo Trojaus išpopuliarintąją čekų "Ekstazę" su nuoga Hedy Lamarr. Eisi, Trojau?:)