2009 m. spalio 30 d., penktadienis

Kam reikalinga Bažnyčia netikintiems?

Suprantam Bažnyčia būtina tikintiesiems. Tai svarbiausia ir pirmiausia.
Bet kam ji reikalinga netikintiems ir ateistams? Pradėsiu nuo kelių istorinių faktų.
Rumunijoje Karpatų genijaus Čaušesku režimo nuvertimas prasidėjo nuo Timišoaroje paprastų žmonių sudarytos gyvosios grandinės, kad apsaugotų nuo Sekuritate laisvamanį vengrų pastorių . Po to jau masiniai gatvių protestai visoje Timišoaroje, tada Bukareštas, Čaušesku pabėgimas ir miglotas sušaudymas.
Berlyno siena pradėjo griūti Leipcige, Nikolajaus kirchėje. Pirmadieniais jos pastoriai organizuodavo kelių žmonių laisvamaniškus susirinkimus, kol tie laisvamanių susirinkimai pavirto šimtatūkstantinėmis demonstracijomis. Tik tada įsijungė Berlynas ir kiti Rytų Vokietijos miestai.
Lietuvoje Katalikų Bažnyčia buvo vienintelė organizacija, kuri sugebėjo efektingai veikti prieš Sistemą. Primenu Katalikų Bažnyčios kroniką.
Neminėsiu dėl vietos stokos Lenkijos pokario istorijos.
Taigi Bažnyčia kaip moralinis autoritetas gali būti ir būna inciatorius jei visuomenei kraštutinai reikia permainų. Tam ir reikia jos visiems, net ir netikintiems, - moralinio autoriteto sergėtojos. Tad nereti išsišokimai prieš Bažnyčią, kad jos hierarchai prarado progą patylėti, mane glumina. Tie išsišokėliai lyg ir atsisako moralinio autoriteto. Jiems nereikia, jie patys yra autoritetai. Bažnyčia iš tikro per dažnai tyli, kai reikia pasisakyti.
O Bažnyčios tildytojai ...kaip čia labai mandagiai pasakius....yra nematantys toliau savo duonos kąsnio po nosimi.

4 komentarai:

Gabi von Schade rašė...

Labai labai pritariu.
Tik ne vien dėl pagarbos, o ir dėl lietuvių kalbos gramatikos reikalavimų Bažnyčia rašoma didžiąja raide ;)
Bet labai, labai pritariu.

Minis rašė...

Jo, Troy, Tu teisus, Baznycia reikalinga. Taciau as manau, kad pagrindinis dalykas kas svarbiausia yra Baznycios skelbiamu (nebutinai visu asmenu susietu su Baznycia propaguojamu) vertybiu nekintamumu. Ir tik kai kam gali pasirodyti, kad Rumunijoj, Vokietijoj ar Lietuvoj Baznycia veike pries sistema, taciau manau, kad ji dare tai ka privalejo daryti - aktyviai skelbti laikytis nekintamu vertybiu nepriklausomai ar visuomenes sistema tai priima ar ne.
Dar noreciau priminti Tibeto ir Birmos budistu vienuolius, kurie visai neseniai taip pat aktyviai pasisake pries esamos sistemos nesuderinamuma su amzinomis zmogiskomis vertybemis ir kaip nebutu gaila buvo skaudziai nubausti.

urvinis rašė...

Aha. Tai vis tik nenori pirkt mazuto cisternos, susimąstei apie bažnyčios statymą. Teisingai. Tik slenkstį liepk padaryti kuo platesnį. Daugiau vietos epitafijai, ir nuodėmėms išvardint...

Unknown rašė...

Gabi, taisau.
Mini, rigi prtiariu.
Urvini, įrašas bus trumpas - nusidėjėlis, kam tiek vietos daug...