2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Svidnikas, Rytų Slovakija




Kai neturiu radijo mašinoje tai atmintis bevažiuojant į darbą nuneša į keisčiausias vietas žemėje. Viena tokių – Svidnikas. Ten patekome netyčia, tiesiog baisiai pavargome vairuoti iš Rumunijos Lietuvon mašiną. Svidnikas meistas visai be jokio turistinio patrauklumo, ypatingas tik tuo, kad ten gyvena rusinai(tokia tauta, garsiausias jų Endis Vorholas) ir čigonai. Ir pilna pagarbos paminklais, patrankomis ir tankais rusams išvaduotojams. Visai rimtai ir oficialiai. Rusinai už rusus ir TSRS.

Bet net ir tokioje vietoje galima susirasti patyrusiam turistui įdomybių. Štai dvi tokios.

Pirma, iš Varšuvos pakto laikų netyčia užsilikusiame miestelio viešbutėlyje mus maloniai pakalbino irgi viešbutėlin užsukęs čigonas. Lietuviškai, Vilniaus tabore ne visi romai moka lietuviškai, o čia Slovakijos tyruose. Romas paslaptingai šypsojosi ir pasakė turįs reikalų dažnai Vilniuje. Nu, nu, pagalvojome sau...kaip tik geras maršrutas įvairioms čigoniškoms prekėms per tokias Dievo užmirštas vietas...

Antra įdomybė buvo vietinių rusinų pasilinksminimas geriant alų centrinėje miesto aikštėje, kur ir mes po kelionės ilsėjomės. Romų tautybės vaikinukas prašinėjo pinigų iš alaus gėrovų ir pastoviai juos gaudavo. Kas jau savaime ypatingai keista Rytų Europos rytuose. Įsižiūrėjome kokiu būdu jis juos gauna. Romukas tam privalėjo atlikti vieną smagų visiems alaus gėrėjams Indijos fakyrų vertą triuką. Įsibėgėjęs ant aplamdytos riedlentės lekia nuo kalnelio, griuva ant pilvo ir galva trenkiasi į betono sienutę. Jei neįtikinamai ir be garso, tai vietiniai pinigų nemeta, tad jis kaip profas rėžiasi stipriai, tada alaus baras džiugiai sušunka ole ir meta pinigus.

Tiesa dar berniukas dėvėjo megztą kepuraitę nuo smūgio, bet ji buvo tokia blozna vasarinė, kad ne ką matyt saugojo. Pagrindinis darbo saugos principas buvo toks: berniukas pasėdi penkias minutes, tada pakrato galvą ir vėl į trasą pinigų.

Moralas: net ir nykiausiose vietose žmonės randa sau pramogų bei įdomybių. Net jei nieko neparašyta apie tai Lonely planet, nebijokite, eikite, ieškokite ir rasite...

Komentarų nėra: