2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Matematikos žala jaunam organizmui




Vėl su manimi ginčysis šviesūs protai, kai aš pasakysiu keturi nebūtinai daugiau už vieną. Jūs sakysite - tai matematika, elementaru. Keturi daugiau arba stipriau už vieną. Ne. Ne ir dar kartą ne....Pasakoju.
Jaunystėje mokiausi sustiprintoje matematikos ir  fizikos klasėje. Suprantama kai kuriuos išmoktus dalykus bandėme įdiegti ir realiame gyvenime. Veiksmas  lygus atoveiksmiui pavyzdžiui. Ir jei kas iš bendraamžių devintokų prie mūsų kabindavosi sugebėdavome atlupti tokius. Tačiau mus kartą pastumdė ir dviem metais vyresnis vienuoliktokas. Stambus toks, bet ne matematikas.
Logiškai (sustiprinta fizika, matematika) mąstydami suvokėme – laikas ir tokius auklėti. Anksčiau ar vėliau būsime mokykloje vierchais, tai kodėl ne dabar.
Keturių klasės delegatų užteks sumušti tą mėsos kalną. Jis nejudrus. O mes visi sportininkai.
Mušimo vietai parinkome sporto salės rūbinę, gana uždara vieta, nes jei viešai mušti ir greitai atbaladoti nepavyks, tai pakvies kas kokį mokytoją.
Kad klasiokai to mėsos kalno neužstotų, slapta suderinome su tokiu jų klasės lyderiu, kad kiti  nelys kol auklėsime jų nepopuliarų klasioką.
Lyderis  žvengdamas pasakė:
-         Nu bandykite, leidžiu. Pasakysiu
Y dienos X valandą  įėjome keturi devintokai  į vienuoliktokų rūbinę. Būsimas vienos didelės ligoninės direktorius turėjo pasakyti:
-          Nu ką bliat, žinosi kaip stumdytis, padla.
Ir tada mes visi iš visų keturių kampų kalame jam per snukį..Bet per snukį iškart gavo ligoninės direktorius nepasakęs iki galo teksto. Tas mėsos kalnas  puolė pirmas. Mes pagal planą  laukėme teksto pabaigos, tad atakos planas iškart  žlugo. Mes tikėjomės, kad jis stovės ramiai arba verks. Kol mes jį. O jis, niekšas, pats puolė mus gaudyti po kampus, dar ne pagal planą  prisijungė jo draugas (matyt lyderis ne visus informavo). Ir mums nesisekė. Taškėmės, bet nuojauta buvo -  tai jo neįtikina. Mėsos kalnas viduryje rūbinės dar pastvėrė  kažkurio vargšo klasioko kelnes ir perplėšė jas pusiau  vienu ypu. Jis jau nebesumojo kiek čia jį puola ir ką dar atkalti.
 - Kas dar nori ? – paklausė aiškiai.
Mes jau nebenorėjome. Dingome.
 Ir nuo tada tvirtai žinau:  keturių jėgos tik matematiškai  sudėtos  oi gali nepakakti vienai gerai atskirai jėgai....4 gali būti mažiau nei 1.

2 komentarai:

Minis rašė...

Troy, jeigu jegas sudedi, tai kaip sustiprintas fizikas turetum turetum zinot, kad sudedi vektorinius dydzius. O suminio vektoriaus skaliarinis dydis laisvai gali buti mazesnis, uz visu vektoriu skaliariniu dydziu suma. Is aprasymo suprantu, kad jusu atveju visu jegu vektoriu suma turejo krypti is rubines, t.y. neigiama planuotai - planas buvo blogas.
Ne matematikoj problemos o jos taikytojuose.

Unknown rašė...

Taip, Mini, geri memuarai baigėsi, dabar kur aš nevykėlis prasideda...