2013 m. balandžio 11 d., ketvirtadienis

Lietuva ir Drakula arba tamsos kunigaikštis tamsiame informaciniame liūne


Mes Lietuvoje galime pasigirti esą susieti  ne tik su Hanibalu Lekteriu, bet ir kitu plačiai žinomu tamsiosios pasaulio pusės  veikėju Drakula. Tuo taip gražiai prisiglaudžiame prie bendros vakariečių  nuomonės apie neaiškius, mistinius, šiek tiek girtus ir visada per šventes  kruvinus rytų europėnus.


Drakono ordinas

Rumunijoje du kartus atostogavau ir bet kas ten pabuvęs prisimins kartu su manimi – šalis yra idiotiškai užsiciklinusi ant turistinio  Drakulos varianto. Viso Rumunijos turizmo verslo pagrindas yra  Bremo Stokerio sugalvotasis   personažas, visi suvenyrai yra su kraugeriu vampyru Drakula, bet kuri nuo žemės nors pusmetriu išlindusi pilis akcentuoja pirmą svarbiausią dalyką iš savo istorijos – čia buvo Drakula – bet  jei primerkęs akį griežtai perklausi gido,   tai išaiškėja jis nors vieną kartelį vienai nakčiai čia buvo užklydęs ar bent prajojo bemedžiodamas pro šalį.
O tikroji istorija yra kitokia. Ir dalis tos Drakulos istorijos  turi įdomių ryšių su Lietuva. Nesvetimas jis mums, oi nesvetimas.
Pradedant pasakoti šio Karpatų sūnaus istoriją reiktų žinoti, kad priešų jis turėjo apsčiai
Ir mano   galva Vlado III Drakulos - Tepešo gyvenimo bei darbų aprašymas  yra labai  geras pavyzdys kaip priešiška propaganda sunaikina tikrąjį žmogaus darbų ir siekių vaizdą. Ir kaip amžiams tame tamsiame klaikiame informaciniame liūne paskandinama žmogaus reputacija.
Vladas Drakula (kas reiškia Drakulo sūnus) gimė  1431 Sigišoaroje – mirė 1476 metais, tris kartus buvo Valachijos gospodariumi arba kunigaikščiu. Per savo gyvenimą  Vladas dar gavo pravardę Tepešas (kas reiškia Sodintojas ant kuolo).
Vien Vlado giminės  pavardė – Drakula  - pasakoja  apie garbingą savo krikščioniškos valstybės valdovą, priimtą tarp iškyliausių krikščioniškųjų Europos valdovų.
Drakono (arba Slibino) ordinas.
Tai jau Vlado III tėvas Vladas II buvo patekęs į šį garbingąjį Vengrijos ordiną .Tai buvo slapta aukštos kilmės asmenų organizacija sukurta kovai prieš  netikėlių pavojų  Europai. Pavardinsiu kelis narius – Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas Didysis, Šventosios Romos imperijos imperatorius Zigmantas, Lenkijos karalius Jogaila, Čekijos karalius, Anglijos karalius   et cetera. Pakankamai įspūdingas ir garbingas sąrašas.
Ir tas ordinas palaimintas  Romos popiežiaus.
Bet ne tik narystė su Lietuvos valdovais viename ordine yra  visos Drakulų giminės sąsajos su Lietuva. Buvo ir daugiau ir ryškiau dokumentuotų. Štai  Aleksandras, Lietuvos didysis kunigaikštis,  buvo įsiskolinęs vienam iš Drakulų  Vilniuje pagal dvaro sąskaitų knygas virš 1000 auksinų.

Drakulos Vilniuje

Taigi Vilniuje  LDK Aleksandro dvare tarnavo žmogus pavarde Drakula, iš tos pačios giminės, ir ne šiaip sau koks tarnas pastumdėlis, o Aleksandro pasiuntinys įvairiose pasiuntinybėse  Europoje. Antai Jostas Drakula 1500 m. vyko į Vengriją išplatinti Aleksandro Jogailaičio idėjos įkurti naują riterių broliją kovai su maskvėnais ir pagonimis. Dar vienas pagal tas pačias sąskaitų knygas Drakula (ne Jostas) tarnavo LDK kariuomenėje samdytu šauliu. Apskritai nuo Aleksandro laikų vengrų ir transilvaniečių LDK gausėjo, kol nepasiekė savo maksimumo Stepono Batoro laikais. Tada šie aršūs  bei geri kariai  sudarė daugiau kaip dešimtadalį Batoro armijos. Ir net dažnai vengrai diktavo aprangos madas ir Lenkijos, ir Lietuvos valstybėse. Nekalbant jau apie vyną...

Manau šių kelių faktų pakanka mus įtikinti, kad Vladas Drakula ir jo giminė joks keistas Balkanų iškrypėlių ar nusikaltėlių klanas, o pakankamai pripažinta Europoje Valachijos gospodarių arba  kunigaikščių giminė..
Štai kokie buvo artimi Lietuvos galingųjų ryšiai su šiuo taip neužtarnautai  vadinamu tamsos kunigaikščiu ir vampyru. Bet tai dar ne viskas. 


Komentarų nėra: