2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Rumunija. Info turistams


Artėja vasara. Bazinė informacija apie Rumunija. Gal kas planuoja? Tad pakartoju  seną tekstą.

Ar verta? Taip, verta. Originali  šalis ir dar pigi. Buvau du kartus ir dar liko kur nukakti....tiesiog per tris savaites pakankamai  prisipildo failai.
Su savo automobiliu? Taip, keliai jau gerėja/geri, yra puikių autostradų, kur leidžiama 130 km. Benzinas pigus Vengrijoje, brangus Slovakijoje. Rumunijoje ir Lenkijoje irgi pigesnis nei Lietuvoje. Du vairuotojai geriau. Nemėgstame didelių miestų, tai mumi užteko ir žemėlapių. GPS nenaudojame.
Vaikai? Taip, tik tada reikia planuoti pakeliui daugiau vandens procedūrų. Vežėmės trimetę.
Kainavo apie 6000 litų, trys savaitės, išlaidos pasiskirstė maždaug po 2000 litų benzinui, nakvynėms, bei maistui su pramogomis.
Nuvažiuota 4980 km.
Bėdos - vaikui vieną dieną temperatūrą (vežtis vaistus) ir aš grįžęs gavau plaučių uždegimą (senas ir be imuniteto). Kelių policijos yra, gavome vieną pelnytą štrafą, daiktus ir auto langus saugojome, vagysčių nebuvo. Žmonės Rumunijoje pozityvūs, įdomiausia su jais derėtis. Rumunas sako kaina yra 70, aš sakau - 60. Rumunas sako - gerai. Visiškai  nenoras derėtis. Sutinka iškart su kliento kaina. Ką ten veikė turkai tiek amžių?
Su anglų kalba dar blogai. Vokiečių dažniau. Bet gestų pakanka jei ką...
Kaip pasakė vienas rabotiaga, gerdamas po darbo alų su manini blogame blokinių namų rajone - Rumunija yra vargšų šalis. Taip, viskas pigu. Alus Euforie Sud pliaže šaltas ir skanus  atnešama iki tavo gulto -  3 lėjos (2,4 lito). Vyno stiklas valgykloje/kavinėje kurorte - tos pačios 3 lėjos. Alus ir vynas geros kokybės, tik su kava Rumunijoje blogai… Antras patiekalas kavinėse iki 20 lėjų (16 litų), bet dažnai mažiau. Nakvynė kurorte prie jūros ir visur kitur nuo 60 lėjų(48 litai) mums trims. Ieškoti pensiuni arba camere libere arba cazare. Viena moteriškė siūlė ir už 50 lėjų, bet buvo tiesiai virš alkoholio parduotuvės. Neėmėme tokios nakvynės. Bet kuriam miestuke pilna pensiuni (naudojome juos nes kaina ir kokybė gera, o ir žmones pamatai realius). Nuoroda į pensionus jei norite paplanuoti iš anksto:
 
http://www.turistinfo.ro/
Pajūry geriau žiūrėti realius kambarius, nes visada yra gatvėse laukiančių nuomotojų. Nors ir per pačius vasaros karščius. Miestus pasirinkome prie jūros  Eforie Sud ir Eforie Nord, nes prie jų  greta rumunų Negyvoji jūra - Techirgiol ežeras su purvo maudynėmis. Tūsininkams tinkamas pajūrio miestelis  -  Kostinešti. Prabanga - Mamaja. Rokeriams  ir hipsteriams - Vama Veche.
Transilvanijoje geriau įsikurti Rašnove(Rasnov). Nuo jo pagrindiniai turistiniai  must see objektai 20-30 km aplink yra bent penkioms dienoms. Čia drąsiai nurodau puikius šeimininkus Georgeta ir Marinas Preda, nes tikrai puiku, maistą rekomenduoju pas juos irgi  užsisakyti arba vakarienę arba pusryčius. Marinas gamina ohoho, o ir cuikos ar vyno įlašins pagal poreikį.

http://www.ruraltourism.ro/bran/pensrasnov/Preda/html/predaen.html 

Taigi dabar lankytini objektai ir nakvynės vietos:

Lancut (Lenkija). 12 val.vairavimo  nuo Vilniaus. Pilyje karietų muziejus.

Miškolctapolca (Vengrija) 5 val. Barlongfurdo. Maudyklės olose.

Sapanta(Sapynca).  5 val. Linksmosios kapinės. Baisūs Maramurešo kalnų keliai ekstrymo mėgėjams.

Humor. Atstumai tarp miestų visur apie 5-6 val. vairavimo. Voronet ir Humor Unesco saugomi vienuolynai.

Bukarešt. Pakeliui  prie Buzeu - spalvotieji vulkanai. Bet reikia 20 km  išsukti nuo trasos Jasai- Bukareštas. Galima prie tų spalvotųjų vulkanų  ir pernakvoti. Yra pensionas.

Pajūris (Eforie Sud). Daug dienų. Murfatlar vyninė, Techirgiol ežeras ir jūra.

Bukarešt. Nebūtina užvažiuoti.

Rašnov. Yra kempingas. Daug dienų. Brano ir Rašnovo pilys. Sinaia kalnų kurotas. Bucegi telekabina į kalnus, kur Sfinksas.
Bridžit Bardo meškų prieglauda. Brašovo miestas (gražiausias Rumunijoje). Prejmer bažnyčia - tvirtovė. Arkliai, pėsčiųjų žygiai po kalnus. Jei šeštadienis būtinai rumuniškos vestuvės prie cerkvių.

Sigišoara. Pakeliui autentiškas vokiečių kaimas Viscri su princo Čarlzo namu vasarviete bei pilimi-bažnyčia. Sigišoaroje - citadelė.

Turda. Kaip sakė Balkanų  moteris jai ten buvo pats efektingiausias turistinis objektas Rumunijoje - druskų kasykla Salina Turda. Reikia pamatyti ir ypač paplaukioti valtele požeminiame ežere po miestu.

Tokajaus regionas. Vynas iš rūsių(bor) kaimuose....tik raskite tikrą borą...Sarospatak - maudyklos. Pakeliui Huedinas su savo čigonų baroku. Mes Tolczva kaime buvome sužavėti rūsiu.


2 komentarai:

Taškas rašė...

Bridžit Bardo meškų prieglauda? Gal postą plačiau ta tema kada nors.

Alenas Delonas, pasirodo, visada laiko po keturis šunis. Savojoje "kaimo sodyboje" įkūrė kapinaites, kiekvienam po paminklą, jų ten virš 40. Sako, norįs būti ir pats ten tarp jų atgulti.

Unknown rašė...

Gerai parašysiu kada. Labai jaudinanti vieta.