2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

Apie NK95 dvasinius tėvus - Tomazas Kampanela

Labai juokinga bei pamokoma buvo pasiskaityti vieną iš dvasinių NK95 tėvų Tomazo Kampanelos knygelę Saulės miestas. Pats Tomazas apie 30 metų sėdėjo kalėjime ir ten kūrė pasaulio pertvarkymo projektus. Mano galva tai labai tinkama vieta ir tokiai kūrybai, ir tokio gyvenimo propaguotojams. Būdamas vienuoliu ir kaliniu Tomazas labai daug dėmesio skyrė reprodukcinėms problemoms ir moterų dalyboms tarp solarijų – maždaug trečdalį knygelės. Išpieše meiliai ir tiksliai kokių proporcijų moterį kam dera duoti, ir kokias prastesnes moteris atiduoti bendram naudojimui.

Mano galva tai labai gerai apibūdina komunistus, jie turi visokių disfunkcinių problemų arba ko nors negauna ir sukūria projektą kaip visiems padalinti po lygiai.

Dar aprašė, kad ir be demokratijos bei monarchijos galima valdymo forma yra filosofokratija, tai yra valstybė valdoma pačio protingiausio tuo metu metafiziko. Beje demokratija pas graikus – tai valdančiųjų parinkimas burtų keliu, pabrėžiu burtų. Žiūrint į 20 metų valdančius Lietuvą tai keturiskart geresnis būdas nei dabartine Lietuvos olidemokratija. Tagi tas Saulės miesto valdovas savo protu yra tiek nepasiekiamas valdiniams, kad jo matyt ir todėl nekeičia nes pavaldiniai nesupranta nieko. Kad lengviau suvokti įsivaizduokite Šliogerį prezidentu. Net jo titulo simbolis yra apskritimas su tašku centre, kas savo ruožtu yra Dievo simbolis, pasak Borcheso.

Tekstas trumpas, apie 50 puslapių, skaitosi lengvai išskyrus pirmus du puslapius, labai rekomenduoju. Knygą radau rūsyje. Dabar knygų dėl brangumo neperku, bet kaip sakė buvęs Kultūros ministras yra pilna gerų anksčiau išleistų knygų.

12 komentarų:

kreivarankis rašė...

O šiaip jau - labai gera Vilkaičio mintis dėl sėnų knygų skaitymo. Čia aš rimtai.

Buka rašė...

Kažkodėl utopistai skirdavo daug dėmesio reprodukcinėms problemoms ir visiškai nurašydavo meilę, Tomas Moras, pamenu, irgi. Fi.

Unknown rašė...

Kr., po truputį artėju prie Platono skaitymo. Smetona skaitydavo...
B.,meilę vyrai nurašo, nes tai nėra tiksli sąvoka.

Lorca rašė...

Meilė, kaip religija - arba tiki arba ne :)

Anonimiškas rašė...

Apibrezima ant stalo.

Buka rašė...

Platonas meilę irgi nurašė... :(

Bet gražiausiai apie meilę rašo irgi vyrai, Troy. Poetos visokie...

kreivarankis rašė...

Smetona ne tik skaitė Platoną, jis jį vertė iš senosios graikų kalbos. Ankstesnysis "Sokrato apologijos" leidimas, priklausantis ALF irgi pateikia Smetonos vertimą. Tai gal Smetona...nu pats supranti, Sorošas "i vsio takoje" :)

Unknown rašė...

Kr, gerai, dabar seksime Smetoną.Gal jis irgi NK arba LGBT...
B, skaitysiu Platoną.

Buka rašė...

Troy, o ar žinai, kad Platonas propagavo pederastiją? :) Tikrai, tikrai, aš skaičiau "Valstybę".

Unknown rašė...

na va...

Unknown rašė...

Platonas buvo ir kumštynių olimpioniku ir valdė Siciliją - nesėkmingai. Ir ką...

Anonimiškas rašė...

kitokie gėjai būdavo...