2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

“Havana club”




Vakarų pusrutulio romą mes ragaudavom net ir anais sovietiniais  laikais. Ne viskas buvo taip liūdna. Pamenu kelis metus pilnos parduotuvės  kubietiško romo “Havana club”.
Kiti gėrimai sovietų šalyje buvo ne tokie romantiški. Nors gražių pavadinimų noro sugalvot netrūko ir sovietinės alkoholio pramonės  veikėjams. Antai pamenu tokį romantišką pigaus vyno pavadinimą kaip “Gintaro krantas”. Bet būdavo jei atmintis neapgauna tik kaimo parduotuvėse. . Net studentai nepirkdavo “Gintaro kranto”, tiek jo rūgštingumas buvo baisus. Tik tikras ir beviltiškas alkoholikas galėjo rizikuoti piltis į skrandį tokį raugalą kaip Gintaro krantas. Bet pavadinimas gražus ir kaina iki  rublio...
Kita nepamirštamas vynas buvo Obuolių natūralus po 2,12. Jau  labiau subalansuotas skrandžiams, gal kiek perdaug saldokas šiuolaikinėm akimis žiūrint. Ką tik  Elektrėnų kažkurioje parduotuvėje net mačiau šiuolaikinį obuolių  natūralų. Bijodamas nusivilti kadaise audringos jaunystės gėrimu – nepirkau. Bet gal ..kada... susidepresavęs..vėl pabandysiu. Nors, vynas kaip moterys, antrą kartą jau niekada nepatirsi tokio universalaus pažinimo džiaugsmo, tik nebent kiek vėsesnį atpažinimo kartėlį.
Iš kitų vynų paminėtini portveinai trys septynkės, vynas Izabella ir suprantama Agdam. Agdam tai šiais laikais jau išnykęs miestas Azerbaidžane, ten ir buvo trūčyjami visos Sąjungos gyventojai su tuo siaubu. Kiekvienas miestas gauna tą likimą kurio nusipelno. Gavelio Vilnius pavyzdžiui  gavo Vamzdį bei  miesto šventę iš Simonko rankų. O Agdamas  buvo sugriautas per armenų azerų karus. Pelnytai. Nes vynas  juk buvo išties siaubingas rašalas.
Paaiškinu  nežinantiems, rašalas - tai prastų skoninių sąvybių dirbtinai padidintos  alkoholio koncentracijos sovietų ekonomikos stebuklingas vynas. Išmokėta alga rabotiagoms greit grįždavo į valstybės kišenę. Pigiai ir piktai.
Kiek aukštesnis sluoksnis gerdavo geresnį vyną. Pamenu kažkokį vengrišką, lyg Gymza, pintuose buteliuose. Vengriški, bulgariški jaučio kraujai.. Spec. atvejams -  net markiniai Krymo vynai.
Konjakas Pliska – bulgariškas. Iš pasąmonės rūkų išnyra ir jugoslaviškas armanjakas gražiuose apvaliuose buteliuose. Armėniškas konjakas buvo griežtai klasifikuojamas pagal žvaigždučių skaičių. Ir geri gėrikai skirdavo. Banionis savo memuaruose rašė, kad kartą  bandė apgauti Miltinį pildamas dvi žvaigždutes į trijų žvaigždučių butelį, bet režisierius gurmanas jį demaskavo sulyg pirmu gurkšniu.
Universaliausias ir aiškiausias gėrimas savo skoninėmis  bei svaiginimo savybėmis buvo savaime suprantama degtinė. “Ekstra” po 3,62.
Vienas esminis dalykas  skiria mūsų laikų girtavimus nuo tarybinių. Visi tada baisiai vemdavo. Vėmimas buvo beveik neatskiriama gėrimo kultūros dalis. Sovietų valdžia tokiu drastišku būdu ribojo alkoholio vartojimą. Dėjo kur galėjo vimdančius preparatus  į alkoholinę produkciją.

Tai pirma dalis. Provokatyvioji. Tuoj visi diedai  nurodys kur aš neteisus bei papils savo atsiminimus iš sovietų ir mes tada galėsime parašyti jau II dalį su tikslia faktine medžiaga.

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Lietuviskas Kalvadosas - nuo sito vos nenumiriau karta.

Anonimiškas rašė...

Lietuviška skaidrioji. brrrr

Unknown rašė...

Taip, Anykščių gamybos rodos buvo kalvadosas?
mano tėvas gerdavo jį, netgi mėgdavo...

liutauras rašė...

o tai "Шампанское Игристое" nesiskaito, nes nelygis vyrų kompnanijoje? ;)

Unknown rašė...

Taip, kalbame vyrų gėrimus.
Šampanas sovietinis buvo.

Unknown rašė...

Sorry, bet po 3.62 buvo "Vodka", gi "Ekstra"- po 4.12.

Unknown rašė...

Atmetu jūsų mintį, Gintautai, nes kiekviena vodka turėjo pavadinimą. Galvokite iš naujo.

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Gerbiamas stebėtojau, štai akivaizdus Jūsų klaidelės pavyzdys http://plastinka.org/forum/topic_321, tad galvoti iš naujo man nereiks. Gaila, neradau lietuviškos etiketės, ten rašoma buvo degtinė "Vodka", ir pilstė ją į tokius kaip acto butelius, tik skaidrius. O "Ekstra" jau buvo aukštais kakliukais. O apie truputį vėlesnes kainas galite rasti ve čia:http://oadam.livejournal.com/110009.html
Bet čia Jūsų blogas, aš tik informaciją patikslinu, tad galite drąsiai baninti, jei ką:)

Unknown rašė...

Nebaninsiu, o tikrinsiu info.

Sveikas rašė...

Полностью согласен с предидущим оратором!