2009 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Apolineras ir kabareto gražuolė prie Pabradės

Arnionių dvaras yra pasimetęs siaurame kelelyje kur net dvi mašinos vos prasilenkia tarp Pabradės ir Molėtų. Joks rimtas žmogus aišku negali tokiose vietose turėti padoraus reikalo. Bet aš turėjau ir aplankiau dvarą. Jo istorija beprotiškai fantastiška:
1. Iš Arnionių dvarininkų Kostrovickių giminės kilęs garsiausias prancūzų XX a. poetas Gijomas Apolineras. Per šlėktišką madą kas 30 metų sukilti Gijomo mama gimė jau Romoje, tremtyje. Taip stilingai nuskambėjo – gimė tremtyje, Romoje. Beveik norėčiau tokios tremties.
2. Jau šįkart į Arnionis iš Varšuvos ir Vilniaus aukštuomenės buvo nutremtas ir grafas Tiškevičius apie 1930 metus. Grafas užsigeidė vesti gražuolę kabareto žvaigždę dainininkę Hanką Ordonuvną.
Tad giminės bausmė greita ir žiauri – į Arnionis, laukinį Lenkijos pasienį . Kabareto žvaigždė matyt buvo maloni ne tik scenoje ir grafas su ja pragyveno dvare iki 1940 metų. Tada ateina okupantai, o grafo su dainininke istorija pasimeta kažkur Europoje...
3. Tiškevičiams gal ir nereikėjo taip gėdytis kabaretininkės. Nes dvarą po 1863 metų sukilimo konfiskacijų iš generalgubernatoriaus Potapovo rankų (kitas švelnesnis po Muravjovo Koriko) atgavo labai abejotinais būdais. Gal net grafienės moteriška meilė buvo suteikta Potapovui. Kas žino….
4. Iki šiol dar nenustatyta kas klasicistinių rūmų autorius(beje rūmai išlikę su parku pusiasalyje tarp ežerų ir naujasis savininkas bando juos restauruoti): Gucevičius kuris nebe Stuoka ar M.Šulcas, lietuviškų detektyvų personažas. XIXa. pradžia, o dokumentų jau neberandama.
5. Teisminis dvaro savininkų procesas su jėzuitais dėl neatsargaus vienos Radvilaitės testamento truko beveik 300 metų ir tai pasibaigė tik taikos sutartimi. Taip, Radvilos irgi valdė Arnionis ir net buvo įdiegę čia protestantizmą. Aišku kalvinistų šiandien nė padujų. Kaip ir senųjų bažnyčių. Stovi vargšė medinukė iš praeito amžiaus.
Faktai iš čia:
http://www.archeonas.lt/lang-lt/straipsniai/43-istorija

P.S.Tuo pačiu keliu važiuojant link Molėtų dešinėje stūkso Egiptas bei dingo Pakso skulptūra. Bet apie tai kitą kartą.

4 komentarai:

fanta rašė...

Bravo. Štai dėl tokių rašinukų čia dar verta kartais apsilankyti. Teikia vilties.

Unknown rašė...

Kaip apie mirusias moteris - įdomu.
Kaip apie gyvas iš pieno ir kraujo - bulvarščina.
Kas per vampyrizmas?

VyneTu rašė...

Greičiau nekrofilija. :)

Tekstai pailgėjo, spėju, dukra leidžia ilgiau pinti mintis. Subalansuota, irgi užskaitau.

grumlinas rašė...

Liuks - ir informatyvu, ir skaitoma :)