2009 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis

Donskis - fiktyvus filosofas, bet tikras politikas

Leonidas yra maišytos kilmės, tokiems žmonėms labai lengva daryti politinę karjerą – mažiau skrupulų ir giminystės retežių ant kojų(Voldemaras, Dizraelis).
Jo paties kaip filosofo karjera(knygos) lietuvoje yra nulinio lygio žinomumo. Donskis daugiau žinomas kaip viešas asmuo - TV laidų vedėjas (kas automatiškai suponuoja populiarumą)ir kaip kultūringai bei išmaniai parašytų straipsnių autorius . Visuomenei, ypač tai daliai kuri pretenduoja į inteligentiškumo aureolę, imponuoja garsenybė filosofas. Antai kitas filosofas Šliogeris su savo antivisuomeniškai keistais pasisakymais jokiu būdu netinka švelniai inteligentiškiems ponioms ir ponaičiams.
Tipiškas Donskiui ir malonus švelniai inteligentiškai visuomenės daliai yra Donskio padžiūgavimas jog jo kolega Europarlamente bus 1968m. Paryžiaus studentų sukilimo veteranas, rausvasis ir žaliasis Danielis Kon-Benditas(susišaukia su Stanislovu Tomu, ar ne?). Kaip pikantiška, naujai kairu.
Donskis gerai pasiblaškė po svietą, niekur nepritapo. Tuo kiek primena Saulių Stomą, vieną pagrindinių prisikėlėlių maištautoją prieš Valinską. Tiesa Donskis kalėjime nesėdėjo. Tad neprarado to malonaus švelnumo kalbėjime. Leonidas net vaidino Maximos reklamoje. Kas irgi yra simboliška.

Leonidas bandė daryti akademinę karjerą ir užimti kažkokį akademinį aukštą postą. Nepavyko. Bet nepasidavė.Liko geras paskutinis šansas tapti politiku ir mesti tuos laisvo menininko vargus. Pavyko. Dailiai. Niekada nepatikėsiu jog Leonidui nereikėjo tartis su velniu(liberalais) eiti obuoliauti. Ir to susitarimo su liberalais kaina mums nežinoma, bet ji yra. Tokių kainų mokėjimas mano galva žmogų automatiškai eliminuoja iš filosofų gretų. Bet įtraukia į šauniąsias politikų gretas.

13 komentarų:

grumlinas rašė...

O kas tas Donskis? Šliogerį žinau, Donskio ne. Ar a ką nors praleidau?

vilnis rašė...

Troy išrado naują šikimo į komentarus atmainą: šikti pas save.
Daugiau apie tokį užsiėmimą galima paskaityti Pipedijoje:
http://pipedija.laikas.lt/index.php/%C5%A0ikti_%C4%AF_komentarus

fanta rašė...

Šitokio tipo rašinukamas yra pavadinimas- "purvinas paskvilis".
Na, gerai. Ne "purvinas"- purvo čia nėra, visi kaltinimai bei apibūdinimai daugmaž teisingi. (Ta prasme, kad mano nuomonė apie L.D. daugmaž panaši). Tegu, žodį "purvinas" atmeskime. Lieka tyras švarus terminas, apibūdinantis žanrą: paskvilis.

----------------------
Informacinis nukrypimas:
Ta proga prisipažįstu, kad sužinojau, ką pažodžiui reiškia žodis "paskvilis" (pradine prasme) tik visai neseniai, skaitydamas G.G.Markeso knygą "Gyvenk taip, kad turėtum ką papasakoti".. (Puiki knyga, beje).
Taigi, ten pasakojama. Apie tą savotišką žiniasklaidos priemonę. Po nakties mieste ant gyventojų durų ir namų sienų pasirodydavo anoniminiai lapeliai su pletkais: kas su kuo svetimoteriauja, kas ką apie ką kažkur pasakė, kas vagis ar kyšininkas, ką verda pietums klebono gaspadinė.
Tie lapeliai būdavo labai populiarūs, žmonės skubėdavo suspėti rytais juos perskaityti, kol dar nenuplėšė policija arba apkalbami lapeliuose asmenys. Tie lapeliai vadinosi paskviliai.
-------------------------

O dabar grįžtant prie temos.
Kodėl Trojui staiga nei iš šio, nei iš to prisireikė skelbti paskvilį apie L.D.?

Nė kiek nesimpatizuodamas Donskiui (truputį pavargome nuo jo, dar nepraėjo malonumas pailsėti, ramu taip...)- vis tik nesuprantu pono Troy motyvų. Kodėl? Dabar, čia, staiga prisiminti asmenį, išvykusį ...(vos nepasakiau- amžinam) poilsiui. Briuseliapilin.

Paskvilis aiškiai užsakomasis.
Kyla klausimas, kas užsakė.
Galimi atsakymai trys:
1. Megztųjų Berečių partija (Lietuvos kryžininkai-poteriautojai).
2. Valinsko Prikėlimo partija (giliautojai-grybautojai).
3. Niekas neužsakė, Trojus tiesiog pats toks. Ieškantis pigaus populiarumo tarp fašistėlių- "antiliberastų" .

fanta rašė...

Beje. Nors Vilnies šiandieninė leksika man negraži (nepritarčiau), vis tik užmečiau akį į tą jos nurodytą "pipedijos" skyrelį.

Prajuokino ten vienas terminas. Iš nurodomų 4 "šikimo" rūšių viena paga juos vadinasi "trolinimas". :)

(Trolinimas, kurio tikslas - pasipramogauti ir sukelti daug džiaugsmo sau ir kitiems. )

Iš pradžių net užpavydėjau, pagalvojau, kad čia nuo nikneimo Troy.

Bet ne, nevisai. Nuo žodžio "troliai"

http://pipedija.laikas.lt/index.php/Troliai

vilnis rašė...

Ne, Troy ne trolis. Pagal išvaizdą jis labai atitinka dibilo apibrėžimą ("plokščiasnukis siaurakaktis treningakelnis treningmarškinis storasprandis asmuo, kurio smegenų vingiai dėl tam tikrų priežasčių (genetikos, traumos, nekorektiško gyvenimo būdo) išsitiesinę"), bet pagal elgesį tiktų būti pseudointelektualu. Bet ne viskas ir čia atitinka (nors beviltiškai nebrandus, tačiau juk patriotas ir turi daug draugų fašistų). Gal kokia maišytos kilmės mutacija? Pvz., pseudodibilas?

fanta rašė...

Ei, Vilnie. Šįryt esi kažkaip itin nepadoriai nepolitkorektiška. Gal, sakau, eitum pasivaikščioti kur nors ... :)

vilnis rašė...

Laisvojoje Pipedijoje yra paskelbtas mokslinis faktas apie santykinį dibilų skaičiaus didėjimą internete, akivaizdu kad norėdamos išlikti mažumos bando prisitaikyti. Jei Troy kaip chameleonas dibilizuojasi (tampa pseudodibilu), kiti - anonimizuojasi, tai aš pasirinkau Nežinomos blogerės stilių. Nežinoma blogerė Pipedijoje jau paminėta, bet dar nėra aprašyti jos skiriamieji bruožai, todėl jaučiuosi galinti praturtinti tą straipsnelį. Pipedijoje tik cituojamos Nežinomos blogerės kelios frazės, yra ir tokia, iki kurios dar nesubrendau, tačiau jau rėžti atvirai, ką galvoju apie tokias Troy rašliavas kaip ši, jau turiu drąsos.

Rokas Arbušis rašė...

na ir uždrožė čia Troy... (jis, ne jam).
prie nuomonės nesikabinėsiu, nors su ja nesutinku.
man tik va klausimas -- ar Troy skaitė nors viena L.D. knygą?
aš ne daug atsilieku nuo grumlino -- L.D. knygų anei vienos nežinau. gėda man. barstausi pelenais.
:)
rasiu -- paskaitysiu.
tada ir teigti galėsiu, jog jos nieko vertos (arba vertos)

na ir uždrožė čia Troy... (jam, ne jis)
ir iš kur čia tiek trolių pas tave, kolega?

Unknown rašė...

Supipedinot mane.

fanta rašė...

"-- ar Troy skaitė nors viena L.D. knygą? "

Galima paklaust paprasčiau: kiek yra tokių, kurie jas aplamai yra matę (skaitę).
Tos knygos buvo rašomos ne tam, kad jas skaitytų plačioji publika. Akademinėms lentynoms, bibliografijos sąrašams. Akademiniams laipsniams gauti būna reikalingas tam tikras kiekis publikacijų.

http://www.allbookstores.com/author/Leonidas_Donskis.html

fanta rašė...

Įvertinimas

* 2005 m. Stasio Šalkauskio premija
* 2005 m. Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija už aktualiausius ir ryškiausius publicistinius kūrinius kultūros temomis
* 2007 m. patikimiausias filosofas Lietuvoje
--------------------
Nežinojau. Labai pralinksmino terminas patikimiausias filosofas.
Patikimiausias- įdomu, kam? Valdžiai aplamai, ar buvusiam prezidentui, liberalų mafijai, valdančiai koalicijai, ..?
Ar- ai, visiems. Tiesiog patikimas, ir tiek. :)

Anonimiškas rašė...

Taigi reziumė: niekas neskaitė patikimiausio filosofo, knygų, bet televizorius pasakė, kad tai geras filosofas.
Ir visi patenkinti.
Juokingoka.

Anonimiškas rašė...

Tai čia vadinas "POPSAS". Būna muzika, būna popsas. Su laiku pinigėlių trokštą išrado ir literatūrinį popsą. Tai kas be ko yra ir filosofinis, istorinis, humanitarinis "POPSAS". Sukurta ištįsa kasta "PATOGIŲJŲ" veikėjų. Istorija- Bumbalauskas, su savo šv. Unija. Filosofija- Donskis. Nes patogus visiems. "Be pykčio", t.y. be stuburo. Nes sveika ginti savo nuomonę. Nesveika ieškoti kompromisų ten, kur jų nereik. Beje, įdomybė: Leonidą Donskį mokė mano buvusi rusų k. mokytoja :). Ji pasakojusi, jog jis jai įrodinėjęs, jo Ana Karenina esti, cituoju, šliūcha. Bet pati mokytoja... Tokia, kad tik donskiu ir ugdo...