2012 m. rugpjūčio 28 d., antradienis

Nenusakomas islamo lengvumas


Kiek daug nežinau. Štai islamas visada buvo susijęs su sprogimais, rūsčiu janyčaru ar basmačiumi. Toks įvaizdis kabojo  mano smegenyse nuo sovietų ir nuo Vakarų. Bet ne viskas taip rūstu tame  islame. Turi jis nenusakomo būties lengvumo.
Pamenu dar dvidešimmetį kažkurioje Vidurinės Azijos respublikoje, dulkėtame mažame meistelyje,  mane apšvietė vietinis inteligentiškas musulmonas: galėčiau laisvai atiduoti tau į žmonas savo dukterį, nes tu krikščionis, o tai reiškia  mes tos pačios Abraomo knygos vaikai. Kas dar paklausiau  tai knygai priklauso – tik žydai, atsakė.
Nesusidomėjau tuo pasiūlymu, matyt  tada kitokie linkiai(krikščioniški) labiau domino nei Abraomo knygos atžalos  iš Azijos.
Jau brandaus amžiaus viename Stambulo restorane kur nebuvo net alkoholio gėriau svaigų kefyrą su įstabaus grožio musulmoniškai paslėpta moterimi - čerkese bei jos vyru. Vėl pajaučiau toli toli tą nenusakomai slaptą laisvo erotizmo  galimybę  tykančią neatsargaus keliautojo po Rytų dykumas ir kalnus.
Ir štai dabar perskaičiau, kad keliaujančiam imamui toli nuo namų galima tris kartus perskaityti vieną surą iš Korano jeigu labai norisi. Ir ta moteris, kuriai imamas perskaito tris kartus tą surą, gali atsakyti vienu žodžiu ir tik vieną vieną kartą – sutinku. Ir tada tai jau ne erotika, tai N-18...
Ką aš galiu dar papildyti šiame trumpame liūdnokame tekste, kur man neatsitiko nieko pozityvaus – skaitykite  knygas.

Komentarų nėra: