2014 m. birželio 26 d., ketvirtadienis

Lenkijoje – Lietuvoje. II dalis


Maistiniai  kazusai


Žuvies nemėgstu, tai žuvies vakarienėmis iš prigimtinio moteriško bjaurumo  BM mane kankino Šilainėje. Sakė labai  sveika šviežia žuvis tiesiai iš ežero. Vakarienės eidavome prie ežero į barą. Ir ten atnešdavo kibirą įvairių žuvų. Mano galva jas gaudė prie ežero su meškere pastatytas tylus Albino žentas.
Paklausdavo kurią kepti. Mėsos  tai tam kibire mano dideliam liūdesiui  nė ženklo. Kol išgerdavome po bokalą alaus Albino vaikai iškepdavo žuvį. Kartą kai reikėjo pakeisti Punske detalę iš staiga sugedusios fritiūrinės bulvytėms, tai laukėme du bokalus laiko ir antras bokalas buvo nemokamas. Klastingi tie Punsko dzūkai.
Na dienomis tai išvažiuodavome ekskursauti ir ten jau maitinomės normaliai -  žuvų nevalgėme.
Bet štai  prie Vygrių vienuolyno .patekome į visiškus lenkiškus kulinarinius spąstus. Prie  pat išėjimo išalkome ir akysna   pakliuvo didžiulė maisto panašaus į cepeliną fotografija. Lenkiškai ten buvo pasigirta, kad turi jie to ryškiai nufotografuoto nacionalinio patiekalo kartacze daug ir pigiai ir karšto. Ir tik 8 zlotai vienas.
Užsisakėme. Ir ką jūs sau galvojate. Atnešė po tipingą Lietuvai cepeliną (didžkukulį) su tipingais spirgais ir pridėjo dar lenkišką kulinarinį pagardą – kopūstus ant salotos lapo. Na kam? Ėjau net  šeimininkės klausti ar taip iš tikrųjų reikia. Taip, atsakė, net neraudonuodama tamsaus gymio lenkė, čia jų vietinis miestelio paveldas ir viso krašto Suvalščyznos paveldas ir taip tikrai reikia. Pats cepelinas buvo didelis ir skanus. Lenkiškai  – kartacze. Na bet tie kopūstai...
Kopūstus lenkai deda ir į savo pierogi (koldūnai), bet ir vėl ten jie ne į temą kažkaip. Skanesni pierogi  su grybais ar mėsa.
Dar kepa bulvinius blynus, bet juos paduoda  be grietinės. Bet bent jau cukrumi nebarsto kaip visiškai bulviniuose blynuose nesusigaudantys vokiečiai.

Ir paskutinis kulinarinis lenkiškas kazusas. Per keturias dienas matėme tik vieną kebabinę. Kaip ten  išgyvena/prasimaitina lenkų jaunimas?

Komentarų nėra: