2009 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Šliogeris - komercinis produktas

Ir tu Brutai...jau galvojau kad filosofai gyvi duona ir mintimi. O ne. Filosofams reikia ir pinigų, ir varinių triūbų. Štai kelių paskutinių mėnesių šliogerizmų pilna spauda ir ant kiekvieno intelektualesnio kampo diskutuojama ką pasakė tas niekšas arba genijus iš Panevėžio. Šliogeris dirbo kaip arklys, mėtė ir mėtė ryškias frazes į mūsų apsnūdusią erdvę. Galvojau – gražu, galvojau – ot duoda filosofas.
Tik šiandien supratau Kai pamačiau jau ir ant stulpų jo naujos knygos reklamą. Filosofijos metras net nusisamdė piaro(pijaro?) agentūrą stumti savo knygą su fotografijomis į mases prieš Kalėdas. Pavadinimo knygos specialiai nesakysiu. Bet matyt Šliogerį kankino “Lietuvos neregėtos” sėkmė. Galiu iš anksto paguosti antrą kartą tokios pat sėkmės nepavyks pakartoti.
O Šliogeris yra elementarus komercinis produktas. Tik tiek

8 komentarai:

Nova rašė...

Tai bandymas įesminti ttranscendencijos tylą bebaigenčią virsti niekiu.

Unknown rašė...

Ačiū už paaiškinimus. Iš niekio jau man sklinda pažinimo šviesa.

Nova rašė...

O gal ir visiškai teisingas Šliogerio sprendimas. Fotografinja tai vis tik kažkas realaus. O transcendencija filosofam liko nepasiekiama, ir pasireiškia kaip cinizmas

Unknown rašė...

Įdomu.
Filosofas tik fotografuodamas paliks kažką realaus.

Nova rašė...

Kaip pirštu į akį.
Šliogeris bandė kabinti transcendenciją, kitaip sakant tęsė Sokrato-Platono, Kanto, Heidegerio kelią. Didvyriškas žingsnis, bet tuščias nes pradinė mintis-uolos alegorija yra plagijuota iš Babilono iš žydų. ir du tūkstančius metų buvo pilstoma iš tuščio į
kiaurą. Suprantama, kad prie to prisilietęs žmogus turi jausti tuštumą, cinizmą ir kt. Koks ir yra mūsų didis lietuviškas filosofas.
O tuo tarpu kelias į šviesą neapankant yra gan sėkmingai vystomas, bet filosofai prie to neprileidžiami. :)

Anonimiškas rašė...

Visiškai nepritarčiau Novai. Šliogeris neina Platono keliu. Jis kaip tik transcendenciją stengiasi "nukabinti". Nemanau, kad labai gera mintis suplakti į vieną ir Platoną ir Kantą ir Heideggerį.

Kreivarankis

Nova rašė...

Koks čia suplakimas. Pabandysiu kaip gaidys truputį pasikapstyt, bet tik šiaip dėl formos...prieš vištas pasirodyt.
Sakysim gal ir taip, ne visai galima suplakti mat vieni lietė gnoseologines, o kiti būtį. Betgi sąlyčio taškų visada atrasim.
Mane kabina kiti dalykai. Nes visą laiką galvojau, kad Platonas (Sokratas) buvo genialūs palietę olos alegoriją. Atvirai pasakius tai ola filosofijoj mane labiausiai ir domino. Knisausi kiek jėgos leido.
Bet pasirodo visa tai yra nufirfinta nuo žydų ir tie dalykai jau buvo atrasti dar Babilono laikais, jei ne anksčiau. Tai kai aš tuos dalykus išknisau ( nu neišknisau, o man ant lėkštutės padėjo), tai tie antikos bachurai man kažkaip nublanko. o kai sužinojau, kad visa tai parašyta penkiatomėj, tai iškritau iš padų ir naktį užmigti negalėjau, gerai, kad vyno turėjau.
Reziume (tarp kitko turiu 200 ltr. obuolinio savos gamybos. Čia rimčiausia ir protingiausias mintis kurią parašiau, o svarbiausias konkreti ir jokios transcendencijos)(net užmiršau ką norėjau reziumuoti) Šliogeris visiškai teisingai elgiasi pereidamas prie fotografijos. Nu, pas Sutkų jam gal nėra ko eiti (vargu ar priims į savo bendruomenę), bet priš namų šeiminkes pasipuikuot vienam vakarui gal ir galės. O kai pagalvoji....užtenka gi vienam vakarui.
Turiu nuojautą, kad kai rašė savo niekį ir esmą tai gal tuo metu ir fotografavo žvejodamas.
Reziume kvadrate: teisingas menamo filosofo sprendimas, fotografija tai kažkas konkretaus, bet kai pagalvoji..vienaip ar kitaip šešėlis ant sienos.
nežinau ką aš čia suskėliau..ryte paskaitysiu...

Anonimiškas rašė...

http://www.olimpiados.lt/images/stories/filos_images/Sliogeris_foto2.jpg

mes taip irgi mokam, bet mes ne Šliogeris :D