2013 m. spalio 18 d., penktadienis

Kalvarijų 19


Maloniai pastovėdamas gana saikinguose rytiniuose kamščiuose Kalvarijų gatvėje turiu laiko žvalgytis pro opelio langą. Štai šįryt namas Kalvarijų 19. Įkištas tarp keturių gatvių – Lvovo, Šeimyniškių, Konstitucijos ir Kalvarijų. Visiškas košmaras oro grynumo bei tylos požiūriu.  Du aukštai. Pirmame gera prieskonių parduotuvė (ten perkame prieskonius plovui). Antras aukštas tokia kiūžena ir sulankstytas dar XX amžiaus audrų stogas kaip armonika. Ten niekas matyt jau negyvena.
Tačiau šį rytą pastebėjau gyvybės ženklų. Kreivai nuo paralyžiaus ar šiaip senatvės šokuojantis šunėkas atsargiai pasirodė duryse į antrą aukštą. Tokios prastos išvaizdos  šunys gimsta tik Kalvarijų gatvėje ir tai tik maždaug iki šimtųjų numerių. Kojytės plonos kaip socialinė pašalpa. Kailis kaltūnu suveltas. Akys mažos bet gudrios. Gudrios nes pramito Kalvarijų gatvėje iki paralyžinės senatvės, ir nežuvo nuo automobilio ar taiklaus alkašo spyrio, taigi tai aukšto šuniško intelekto ženklas – sulaukti paralyžiaus Kalvarijų gatvėje nr.19.

Apuostė gatvę. Tas pats gimtasis  automobilių dvokas. Regimai rudeniškai depresyviai atsiduso. Tas pats ir tas pats. Opeliai ir fordai. Ūmai kažkas jį sudomino savo namo antrame aukšte. Aha, tai antrame aukšte yra ir dar aukštesnė gyvybės forma. Na bet su tokiu garbanotu ir kiauru stogu – šios žiemos ta aukštesnė antro aukšto gyvybės forma neatlaikys.
Pro mano stebimas duris  eina mokinys ankstyvo paaugliško laikotarpio. Eina į mokyklą labai nenoriai. Koja už kojos. Žiūri kur kas atsitiks, gal nereikės tada eiti į tą prakeiktą lavinimo įstaigą.
Toks  paauglys ant ribos - kur pastūmsi, ten nusikals - taigi tas ribinis paauglys susidomi garsais antrame aukšte, gal pavyks ką nugvelbti. Sustoja, stebi kažką ten viršuje. Kalvarijų šuo ūmai praranda paralitiko išvaizdą ir ryžtingu amsėjimu nuveja mokinį, kurio noras nušvilpti ką nors  buvo pasirodo labai netvirtas.


Mašinos pajuda  ir nebematau atsitikimo pabaigos. Bet bendra nuotaika man lieka pozityvi. Net ir katastrofiškiausiose  Kalvarijų lūšnose dar rusena gyvybė, atsitinka atsitikimai  ir nusikaltėliai sustabdomi efektyviai. 

Komentarų nėra: