2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis

Garsieji narkomanai XIX amžiuje

Kas nežino vaikškos knygelės Alisa stebuklų šalyje. Tai yra kaip ir vaikų literatūros klasika. Bet Luisas Kerolas, šio kiek makabriško kūrinėlio autorius, buvo opiumo narkomanas. Tai Alisoje daugiau ko - visai teisėtai galime paklausti – fantazijos ar opiumo. Anglų klasiko pramintu keliu suko ir garsiųjų BBC vaikiškų teletabių kūrėjų komanda - neįsivaizdavo savo kūrybos be narkotikų. Dabar kai reguliariai žiūriu Tinkį Vinkį ir Pou suprantu juos – kitaip neišlaikytų…


Kitas rašytojas, kurio nesveikai aistrai labai prijaučiu – Onore de Balzakas, išgerdavo po 20 puodelių aromatingos kavos ir kitaip negalėjo. Buvo visiškai priklausomas nuo kofeino. Na bet pas Balazką daugiau realizmo nei Alisoje. Ko gero kofeinas realistiškesnis nei opiumas. Tačiau minusas - Balzakas mirė 50 –ties nuo širdies ligos.

Kokaino prisiekęs gerbėjas ir net mokslinis tyrėjas buvo Zigmundas Froidas. Tiesa kai mirtinai kokainu nugydė pacientą kiek apsiramino su kokaino propagavimu.

Nors gal Froidas ir nekaltas. Tiesiog buvo toks laikas. Kokaino audringame XIX a. fanai buvo net Romos popiežiai. Štai už populiaraus kokos vyno sukūrimą apdovanojo net gėrimo išradėją korsikietį Mariani.

Moralas? Jokio moralo, visi klystame…

1 komentaras:

Giedrė rašė...

Na, jei jau prakalbome apie "Alisą stebuklų šalyje" ir narkotikus... tai, manau, šis klipas kuo puikiausiai tai iliustruoja: http://www.youtube.com/watch?v=h0JvF9vpqx8
O viskas prasidėjo nuo kaljano ir grybukų. :D